Bántalmazás

2023.12.11. 07:00

Iskolai zaklatásból az öngyilkosságba: egyre több diák vet véget az életének a debreceni pszichológus szerint

Az iskolai zaklatás egyre durvább formáját ölti hazánkban, sok esetben olyannyira elfajul, hogy az áldozat végső elkeseredésében a biztos öngyilkosságot választja. A témában Síró Ágnes nyilatkozott portálunknak.

Gubányi Patrik

A szakember elmondta: bárhogyan viselkedik egy gyerek, semmi nem ad okot arra, hogy sorozatosan piszkálják

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Az iskolai zaklatás az elmúlt időszakban új szintre lépett hazánkban, egyre durvábban, érzéketlenebbül és többször bántalmaznak kiszemelt osztálytársakat azok a fiatalok, akik a tanulásban nem lelnek elég örömet és értéket, unaloműzőként pedig pokollá teszik annak életét, aki gyengébbnek, okosabbnak, vagy empatikusabbnak tűnik.

Még november elején futótűzként terjedt annak a sümegi fiúnak a története, akit túlsúlya miatt folyamatosan zaklattak társai, végső elkeseredésében pedig a vonat elé vetette magát. Később több videó is napvilágot látott, melyeken jól látszik, ahogyan hárman utánamennek, folyamatosan rugdossák és kinevetik. A sümegiek szerint nem bírta tovább elviselni, hogy a súlya miatt csúfolták.

Korábban a Bors számolt be arról, hogy hazánkban átlagosan 1700-1800 befejezett öngyilkosság történik évente, a világtrendeknek megfelelően itt is késő tavasszal, nyár elején vetnek véget a legtöbben az életüknek, és a tetőzés június végére tehető.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2020-ban 1706 ember követett el öngyilkosságot, 2019-ben ez a szám 1550 volt. A hivatal közlése szerint a növekedés mértéke drasztikus, ilyen hirtelen emelkedés legutóbb a nyolcvanas években volt tapasztalható – írták, kiemelve: aggodalomra ad okot, hogy a 15-19 éves kor között elkövetett öngyilkosságok száma 2013 óta nem csökken Magyarországon. Míg 1995-ben még 74 kamasz vetett véget az életének, ez az adat 2013-ra 22-re csökkent, a következő évek viszont enyhe emelkedést hoztak.

A cikkben rámutattak, hogy európai összevetésben ezek a számok sem mondhatók kifejezetten kedvezőnek, vagyis sok európai országban lényegesen kevesebb kamasz lett öngyilkos például 2018-ban. Magyarország a 12. helyen áll ezen a listán, nagyjából azonos szinten Lettországgal, Belgiummal, az Egyesült Királysággal. Számszerűsítve ez körülbelül öt öngyilkosságot jelent a 14-19-es korcsoportban százezer főre vetítve.

Ezek alapján jól látható, hogy a fiatal diákok egyre több befejezett öngyilkosságot követnek el. De hogy mi vezethet idáig egy gyereket, mit élnek át a mindennapokban, és hogyan tudunk nekik segíteni, arról Síró Ágnes debreceni pszichológust kérdeztük.

– Iskolai zaklatásról abban az esetben beszélhetünk, ha egy diákot ismétlődően bántalmaznak a társai szóban vagy fizikálisan. A zaklatóknak általában van egy kisebb csoportja, akik az áldozatot nem hagyják békén, ami egy idő után azt eredményezi, hogy végső elkeseredésbe taszítja a fiatalt. Igaz, régebben is voltak csúfolódások, de talán nem volt ennyire durva, kegyetlen és folyamatos, mint napjainkban. Ez abból is eredhet, hogy az internet olyannyira az életünk része lett, hogy a szekálók ezt kihasználva feltöltenek olyan tartalmakat a közösségi oldalakra, melyeken a megfélemlített gyereket rugdossák, megalázzák, vagy olyan cselekedetekre kényszerítik, ami kínos és rossz fényt vethet rá – mondta Síró Ágnes, aki rámutatott:

Az áldozatban ilyenkor nagy szégyenérzet alakul ki, hiszen kellemetlen neki, hogy ilyen megalázó dolgok történnek vele. Ez olyan lelkiállapot, amikor az érintett nem tud semmiben megkapaszkodni, fél segítséget kérni, inkább meghúzódik, és az öngyilkosságba menekül

– ismertette a folyamatot a szakember.

Síró Ágnes debreceni pszichológus
Síró Ágnes debreceni pszichológus
Forrás: Síró Ágnes-archív

Esélyük sincs túlélni

Felidézte, hogy egy-két évtizeddel ezelőtt főként az öngyilkossági kísérlet volt jellemző, hogy a bajba jutott fiatal felhívja a szülők, barátok és rokonok figyelmét arra, hogy segítségre van szüksége.

– Manapság sajnos a 16-19 év közöttiek körében a befejezett öngyilkosságok száma nőtt, hisz direkt olyan módot választanak életük befejezésére, hogy esélyük se legyen a túlélésre – emelte ki Síró Ágnes, majd aláhúzta: éppen ezért kell még időben elkapni a bullyingot (zaklatást), mivel amikor még a piszkálódás elején szembesítik a bántalmazó szüleit azzal, hogy mit tett gyermekük, akkor az első reakció részükről a védelem, rögtön kimagyarázzák a rossz viselkedést, ami azt eredményezi, hogy a fiatal egyre durvább cselekedeteket is megenged magának.

Az iskolákban is nagyobb figyelemmel kell lenni

A pszichológus szerint a szigorúbb iskolákban – ahol azért is fegyelmezik a gyereket, ha szaladgál a folyosón – kevésbé fordul elő a zaklatás, ha pedig igen, akkor sokkal enyhébb formában.

Fontos lenne az oktatási intézményekben nyomatékosítani az ezzel kapcsolatos szabályokat, és folyamatos ellenőrzésekre lenne szükség a szünetekben, akár a folyosón, a mosdókban, valamint az osztálytermekben, mert ezekben a helyiségekben a leggyakoribb az agresszió megjelenése

– hangsúlyozta Síró Ágnes.

Hogyan lesz valakiből bántalmazó?

– Azok a diákok, akik nem találnak igazi értéket a tanulásban, ők unaloműző elfoglaltságot keresnek, mégpedig olyat, ahol kiélhetik vezéregyéniségüket. A legegyszerűbb erre, ha kiválasztanak valakit teljesen véletlenszerűen, és elkezdik piszkálni. A kezdetekben még csak kisebb beszólásokkal, később pedig a végletekig elfajulhat, ha a pedagógusok, szülők nem veszik észre, és nem nyújtanak segítő kezet a kiszemeltnek. A problémák közé tartozik az is, hogy ha fény derül a történésekre, akkor az áldozatot hibáztatják, mégpedig azért, mert biztosan adott okot a zaklatásra – mutatott rá a szakember, aki hozzátette, hogy bárhogyan viselkedik egy gyerek, semmi nem ad okot arra, hogy sorozatosan piszkálják, úgyhogy ezt a megnyilvánulási formát érdemes kerülni.

Bárki kerülhet olyan krízishelyzetbe, amelyet külső segítséggel tud átvészelni. Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévőknek fenntartott, ingyenesen hívható 06 80 820 111-es telefonszámot!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában