Van segítség!

2023.10.26. 07:00

Az öngyilkosságok előzményeiről, okairól kérdeztük a debreceni szakértőt

Egyebek mellett megtudtuk, mely a legelterjedtebb módszer a vármegyében, s hol történik a legtöbb öngyilkosság hazánkban.

Bekecs Sándor

Az öngyilkosságok előzményeiről, okairól kérdeztük a szakértőt

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Szomorú tény, de az Európai Unióban hazánkban történik a második legtöbb öngyilkossági kísérlet, míg országhatáron belül a keleti országrész, Dél-, majd Észak-Alföld vezet ezen statisztikában. Öröm az ürömben, hogy az elmúlt évtizedek esetszámai csökkenő tendenciát mutatnak. Hogy milyen okok vezethetnek oda, hogy valaki saját kezűleg vessen véget az életének; vannak-e minták, kiemelt csoportok, arról Rénes Lászlóval, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Campus Járóbeteg Szakellátási Központ munkatársával, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége alelnökével beszélgettünk.  

Az öngyilkosságok megelőzése céljából indította el 1953-ban Londonban az első lelki elsősegély telefonszolgálatot Chad Varah anglikán lelkész. Angliában akkoriban (ahogy Magyarországon is) igen magas volt az öngyilkossági ráta. 

A második világháború ideje alatt nem lehetett nyomon követni a halálozások okait. 1945 után azonban visszaerősödött az öngyilkosságok száma, ezért vélte úgy Varah, ha a krízishelyzetben lévők valakivel tudnának beszélni a gondjaikról, akkor eltekintenének szándékuktól 

– idézte fel a történelmi előzményeket szakember.

IFOTES néven 1967-ben egy nemzetközi szövetség is alakult, amely az alapellátási protokollba is bevezette a telefonon keresztül, anonim módon, ingyenesen történő kezeléseit a különböző mentálhigiénés problémáknak. 1970-ben Debrecenben alakult meg az első telefonos lelkisegély szolgálat dr. Szabó Pál, az akkor ideggondozó intézet vezetője kezdeményezésére. 

Ezek vagyunk mi, immár 53 éve folyamatosan működünk, a nap 24 órájában – emelte ki Rénes László.  

Krizíshelyzetbe bárki kerülhet

A nemzetközi statisztika és a debreceni tapasztalatok is azt mutatják, hogy az összes problémás hívásnak (olyan hívásnak, ahol valóban krízishelyzetben lévő egyén kér segítséget) mindössze 3-7 százalékánál jelenik meg az öngyilkosság gondolata, vagy az, hogy konkrét öngyilkossági helyzetben van az illető. Ez viszont nem azt jelenti – hangsúlyozza Rénes László – hogy ekkora arányban van jelen a társadalomban a krízisben lévők aránya, hiszen sokaknak eszébe sem jut a telefonos lelkisegély szolgálattól segítséget kérni.  

– Krízishelyzetbe akkor kerül valaki, ha úgy érzi, a problémáját nem tudja megoldani, nem tud az elől elmenekülni. Ez lehet lelki és szociális eredetű is, nem válogat a társadalmi rétegek között sem, hiszen krízishelyzetbe kerülhet valaki azáltal, hogy elveszti például a rokkantnyugdíját, vagy csődbe megy a vállalkozása – mutatott rá a szakember. Mint kifejtette, 

a legtöbb krízis úgynevezett veszteségélményből adódik: szerettünk halála, véget érő párkapcsolat; munkahely-, jövedelem- vagy egészségvesztés. Fakadhat életkori sajátosságból (serdülő kor, időskor), de jelentkezhet több probléma is egyszerre.  

Rénes László, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Campus Járóbeteg Szakellátási Központ munkatársa, a a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége alelnöke
Forrás: Molnár Péter

Megjelenik az önvád és az autoagresszív magatartás

Rénes László megjegyezte, a megoldatlan vagy rosszul megoldott problémák legtöbbször a szőnyeg alá kerülnek, de ha jön egy újabb kihívás, egy újabb nehézség, akkor ezek is előkerülnek, kiújulnak és még intenzívebben érzi az adott személy a kiúttalanságot, amely által akár az öngyilkossági gondolatokhoz is eljuthat.

– Ez egy beszűkült állapot, amikor nem tud másra gondolni csak arra, hogy nincs megoldás a problémáira. Elveszti érdeklődését az egyéb dolgok iránt, megjelenik az önvád és az autóagresszív magatartás – példázta a látható jeleket a szakember. Mint fogalmazott, az ilyen emberek már nem bíznak se magukban, se a környezetükben, sem pedig a jövőjükben. Az öngyilkosság gondolata megnyugvást ad az ilyen számára, aki úgy érzi: ha ő maga megszűnik, a problémái is megszűnnek.

Ezt a helyzetet nagyon nehéz feloldani, s telefonon keresztül leginkább mi is azzal tudjuk segíteni a krízisben lévőket, hogy hagyjuk, hogy az érzelmeikről beszéljenek. Anonim módon adhatják le érzelmi terhüket, s valamilyen szinten kijuthatnak ebből a beszűkült állapotukból

– avatott be Rénes László. Elmondta, régóta tapasztalja, hogy sokan azt hiszik, az ilyen beszélgetések órákon át tartanak, azonban a valóságban a legtöbb 15-20 perces. – Nem arról van szó, hogy beszélgetünk vele egy-másfél órát, s rögtön megoldódik minden problémája, lemond az öngyilkosságról és éli tovább az életét. Ilyen nincs. 

Ahhoz segítjük hozzá, hogy az első lépéseket velünk tegye meg, s legyen ereje segítséget kérni a problémái megoldásához – hangsúlyozta.  

Az önakasztás a legelterjedtebb a Hajdú-Bihar vármegyében

A Rénes László rámutatott, a statisztikák alapján krízishelyzet bármelyik társadalmi csoportban megjelenhet. Nőknél az öngyilkosságok kísérlete, férfiaknak a befejezett öngyilkosságok aránya a nagyobb. Az eszközök változóak: az önakasztás, magas épületről való leugrás, fegyverhasználat, bár utóbbi Magyarországon annyira nem elterjedt. Külföldön, ahol a legtöbb embernek van életbiztosítása, jellemzőek a baleseteknek álcázott öngyilkosságok.  

Magyarországon a legtöbb megkísérelt öngyilkosság a 80-as években volt, 4700 körül évente. 1990-ben ez a szám 4133-ra csökkent, a koronavírus-járvány előtt pedig 1500 volt. A 19-39 éves kor közöttieknél a legnagyobb a csökkenés

– ismertette az adatokat. Elmondta, az Európai Unióban Magyarország Litvániával a második helyen áll, az ország határain belül pedig a dél-alföldi és az észak-alföldi régióban a legnagyobb az öngyilkossági kísérletek aránya. – Érdekes, hogy a XX. század elején végzett tanulmányok alapján is ugyanilyen az országos arány. De ha megnézzük ezeket a megyéket gazdasági szempontból, az életminőség alakulásáról, akkor láthatunk párhuzamokat – mutatott rá.  

– Körülbelül húsz évvel ezelőtt, Kálmánczhey Alberttel folytattunk közös kutatást. A KSH-adatainak részletes feldolgozásával vizsgáltuk például az öngyilkossági nemeket. Hajdú-Bihar vármegye vidéki településein valószínűleg azért volt magas a befejezett öngyilkosságok száma, mert az önakasztás volt a leggyakoribb – idézte fel Rénes László. Hozzátette, az önakasztáshoz erős elszántság kell, aki egyszer már megpróbálta (de túlélte), annál nagy az esélye, hogy ismét próbálkozik.

Bárki kerülhet olyan krízishelyzetbe, amelyet külső segítséggel tud átvészelni. Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévőknek fenntartott, ingyenesen hívható 06 80 820 111-es telefonszámot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában