haon.hu PODCAST

2023.11.05. 11:30

Felőrli a munkahelyi stressz? – a debreceni pszichológus szerint önmagunkban rejlik a megoldás

A munkahelyi stressz senkit nem kímél. Ám biztosan vannak olyanok, akik erős megfelelési kényszerükkel, szorongásukkal akár fizikai tüneteket is előidéznek. A témáról Síró Ágnes pszichológussal beszélgettünk.

Gubányi Patrik

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Ébredés utáni gyomorgörcs, hányinger, félelem és elkeseredettség – szinte minden embert érint a munkahelyi stressz, amelynek számos forrása lehet. Legyen az egy kiabálós főnök, rosszindulatú munkatársak, tarthatatlan határidők, vagy esetleg az összes lehetőség egyszerre. Azonban sokaknál egy kisebb incidens vagy hajtás is megütheti az ingerküszöböt, a megoldás pedig önmagunkban rejlik. Arról, hogy a stressznek milyen faktorai vannak, milyen betegségeket idézhet elő, és hogyan győzhető le, Síró Ágnes pszichológussal beszélgettünk.

Stressz nélkül nincs élet

Stressz nélkül nincs élet, hiszen a mindennapokban rengeteg inger ér minket. Ennek is két oldala van, jó és rossz. A jó stressz jelen van például egy esküvő előtt, a karácsonyi készülődéskor vagy iskolai számonkérés esetén. Ami meghaladja az általános teherbírásunkat, az számít rossznak, melyhez a kedvezőtlen munkahelyi légkör, a határidők, és a nehéz feladatok járulnak hozzá

– mutatott rá Síró Ágnes.

Síró Ágnes
Forrás: Síró Ágnes-archív

A szakember szerint a munkahelyeken megjelenő generációs szakadék is okozhat feszültségeket, hiszen a negyven év felettiek sokkal jobban bírják a hajtást, a fiatalok egy része pedig annál kevésbé. Előbbiek már megfelelő rutinnal rendelkeznek a feladatok megfelelő beosztásában, valamint a kapcsolatteremtés és az alkalmazkodás terén. Utóbbiak azonban az internet világa miatt alacsonyabb szociális készséggel bírnak, kevésbé tudnak beilleszkedni, nem tolerálják a szoros időbeosztást, és érzékenyebbek a kommunikációra. Ezek miatt ők sokkal gyorsabban és könnyebben váltanak, így pályakezdőként pár év alatt akár hat-nyolc munkahelyet is maguk mögött tudhatnak – mondta a pszichológus.

Fizikai tünetek jelzik, ha baj van

– Az a tapasztalat, hogy akik régóta viselik a munkahelyi stresszes helyzeteket, azoknál fizikai tünetek is jelentkeznek, többek között fejfájás, gyomorpanaszok, alvászavar, de súlyosabb esetben akár szívinfarktus és szívelégtelenség is bekövetkezhet – hangsúlyozta Síró Ágnes. Rámutatott: meg kell tanulnunk túltenni magunkat a problémáinkon, és nem rágódni rajtuk hosszú napokig.

Hozzátette:

próbáljuk megérteni az aktuális helyzetet, és megfelelően reagálni arra, majd letenni a terhet, és újult erővel menni tovább előre.

Beszélgetésünkben részletesebben beszámolt a szakember a stresszkezelésről, továbbá kitért a párkapcsolat és a munkahely közti egyensúly fontosságára is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában