Jótékonyság

2023.12.03. 13:25

Adományokat gyűjtenek a debreceni menhelyi állatoknak – fotókkal

Az adománygyűjtés az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület, valamint a „Kutyaház” Egyesület javára történik.

Nagy Emese

Adományokat gyűjtenek az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesületnek és a „Kutyaház” Egyesületnek

Forrás: Czinege Melinda

Mikulás-váró kutyasétáltatás keretében tájékoztatták a sajtó munkatársait vasárnap délelőtt az Adventi Civil Börze elnevezésű országos karácsonyi adománygyűjtő programról a Kutyaház menhelyén. A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civilek a Fiatalokért Egyesülettel együttműködve 2023-ban is megszervezte az adománygyűjtést, mely vármegyénkben az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület, valamint a „Kutyaház” Egyesület javára történik, és december 20-án zárul.

Fontos a felelős állattartás

Piros Zoltán önkormányzati képviselő a kezdeményezés mellé állt, ugyanis úgy véli, a négylábúak családtagnak számítanak, a közösségünk részét képezik.

Néhány nappal ezelőtt meglátogattam egy idős hölgyet az Epreskertben, elkezdtünk beszélgetni, és kiderült, a szerettei távol élnek, azonban nem érzi magát magányosnak, mert van két kutyája. Ez a kedves kis történet is megmutatja, közösségünkben milyen nagy szerepe van a négylábúaknak

– fogalmazott. Hozzátette: az advent közeledtével Debrecen város nevében hívja fel a figyelmet arra, mennyire fontos a felelősségteljes állattartás.

CM20231203_Adomány_Kutyaház Menhely_HAON (8)
Piros Zoltán önkormányzati képviselő
Forrás: Czinege Melinda

– Debrecenben úgy gondoljuk: a város ereje a közösség erejében rejlik, a közösségekhez pedig hozzátartoznak a családtagnak számító négylábúak is. Nagy számban élnek ők közöttünk, sok családnak jelentenek vidámságot, támaszt a hétköznapokban – mondta a képviselő. Majd hangsúlyozta, karácsony közeledtével fontos, hogy támogassuk embertársainkat, de közben nem szabad megfeledkeznünk a kis kedvenceinkről sem.

December 20-ig várják az adományokat

Serfőzőné Bencsik Margit Ilona, a Civilek a Fiatalokért Egyesület elnöke felidézte, évek óta szerveznek adventi szeretetakciót, az előző években mindig embercsoportokat céloztak meg, idén azonban úgy döntöttek, az állatszeretet mellé állnak. – Reméljük, december 21-én egy nagyobb mennyiségű adománnyal érkezhetünk a debreceni menhelyre, és nagy örömet tudunk majd okozni az itt élő cicáknak, kutyusoknak – fogalmazott, kiemelve, hogy december 20-ig várják az adományokat a gyűjtőpontokra.

CM20231203_Adomány_Kutyaház Menhely_HAON (9)
Serfőzőné Bencsik Margit Ilona, a Civilek a Fiatalokért Egyesület elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Közel 200 kutya, 80 cica

– Körülbelül 180 kutya él a telephelyen, ezenkívül van még 20 ideiglenes befogadónál, továbbá cicából szintén 70-80 között mozgunk általában, itt a telephelyen 56 macska él – tájékoztatott a Haon érdeklődésére Szendrei Viktória, az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület elnöke. – Az elmúlt évekhez képest sajnos sokkal rosszabb a helyzet, jelentősen több kóborkutya-bejelentés van, jóval nagyobb létszámban kerülnek hozzánk, mint korábban, és kevesebben fogadnak örökbe állatot. Sok kölyökkutya érkezik hozzánk, 6 hetestől egészen a 12 hetesig, de fogadtunk be idén 16 éves ebet is. Sajnos több négylábú nő fel nálunk, mint évekkel ezelőtt, de összességében elmondható, vegyes a korosztály – tette hozzá.

Elmondta, karácsonykor mindig több adományt kapnak, ez az időszak az, amikor kicsit betáraznak az év elejére. Az állatok etetését egyébként is adományokból próbálják megoldani, de persze van olyan, amikor elfogy, és nekik kell vásárolni kutyatápot. – Leginkább magánszemélyek vannak, akik rendszeresen adakoznak nekünk, de akadnak olyan cégek, akik folyamatosan jönnek hozzánk csapatépítőre, akkor tőlük is szoktunk kapni élelmet – emelte ki Szendrei Viktória.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában