Faültetés

2023.11.28. 18:41

Ötezer facsemetével bővül a debreceni Nagyerdő

A cég felajánlásának köszönhetően még gazdagabb természeti kinccsé válhat a Nagyerdő.

Szincsák István

Forrás: Facebook / Széles Diána

A széleskörű ESG (környezeti, társadalmi és irányítási) beruházásuk mellett az aktív környezetvédelemből is kiveszi a részét a Nádudvari Élelmiszer Kft: „Kerülj egy joghurttal közelebb a természethez!” címet viselő kampányuk eredményeként egy teljes hektáron történő facsemete-ültetést támogatnak anyagilag a debreceni Nagyerdőben. Az eseményről a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. debreceni székhelyén tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt.

– Nagy fordulópontot jelentett Debrecen életében az elmúlt pár év: megjelentek a nagy cégek, így lehetőség nyílt velük közösen indítható környezettudatos programok megvalósítására – mondta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. A város tüdejének nevezte a Nagyerdőt, mely egyben egy rekreációs tér is, a folytonos megújításával élhető, minőségi környezetet biztosítanak a debreceniek számára. Elmondta, hogy folyamatban van egy zöld átállás, ennek része a Civaqua-program, a véderdősítés, valamint az együttműködés a Debreceni Egyetemmel és több támogatóval, mely az egész régiót megerősíti.

Forrás: Facebook / Széles Diána

Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a mostani 5000 facsemete ültetése a „Kerülj egy joghurttal közelebb a természethez!” címet viselő kampányuk eredményeképp valósulhatott meg.

Az erdészet is örömmel vesz részt a lakossági kezdeményezésekben

– Az erdészetnél azon dolgozunk, hogy a minket körülvevő zöld megmaradjon, gyarapodjon – mondta Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt műszaki vezérigazgató-helyettese. Elmondása szerint az év minden szakában más tevékenységet folytatnak: télen fakitermelés folyik, ősszel és tavasszal az erdősítés, nyáron az állomány megőrzése a céljuk. A Nyírerdő Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben kezel állami tulajdonú erdőket 60 ezer hektáron, melyből ezer hektár a Nagyerdő, és évente 500 hektáron végeznek felújítást, ami nagyjából 2 millió csemetét jelent, de telepítenek be új területeket is.

Forrás: Facebook / Széles Diána

– A társadalom egyre fontosabbnak érzi az erdősítést, ezért hiba lenne, ha az erdészet nem lenne nyitott ezekre a kezdeményezésekre – tette hozzá Tölgyfa Gábor.

Juhász Lajos, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. Debreceni Erdészetének erdészeti igazgatója elárulta, hogy egy 57 éves fenyőállomány helyére kerülnek majd az új fák, mert a Nagyerdővel kapcsolatban az a fő stratégia, hogy teljes egészében őshonos állomány legyen, ami nem az, azt fokozatosan lecserélik. A tervek szerint hazai nyárral kell beültetni a területet, ezért választották a megújításhoz a mára háttérbe szorult fekete nyárfát, amely a feltámadást jelképezi.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában