Ezért kötelező

2023.11.27. 07:00

Ki szabhat ki pénzbírságot, ha nincs kint a házszám? Ki dobhatja fel a szabályszegőket? Választ kaptunk debreceni szakemberektől!

A Magyar Posta Hajdú-Bihar vármegyében a közterületi névtáblákból, házszámtáblákból 21 településen tapasztalt az átlagosnál nagyobb mértékű hiányosságot.

Nagy Emese

A házszámnak sokkal nagyobb szerepe van, mint azt elsőre hinné az ember, ezért is szükséges, hogy mindenhol kint legyen

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Nemes Imre ügyvéd a Haon érdeklődésére megosztotta, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akiknek otthonán nincs feltüntetve a házszám. Leszögezte, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14/A. § (5) bekezdése szabályozza, hogy minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot. Az előírás elsődleges célja, hogy a mentőszolgálat, illetve a rendőrség számára eligazítást nyújtson vészhelyzet esetén, de ez a jelzés a hétköznapi életben is megkönnyíti a tájékozódást, illetve többek között a postások, futárok munkáját.

– Az önkormányzat szankcióval sújthatja azokat, akik nem teszik ki vagy nem tartják karban a házszámot az ingatlanukon. A lehetséges jogkövetkezményeket az adott önkormányzat rendeletben szabja meg. Ezek közé tartozhat a pénzbírság, melynek összegét az önkormányzat állapíthatja meg, illetve elrendelheti például a házszám kitűzését is.

Több település esetében is előfordult a közelmúltban, hogy az önkormányzat általános felhívással élt az ingatlantulajdonosokkal szemben, hogy helyezzék ki a házszámot. Fontos azonban kiemelni: amennyiben a konkrét településen nincs erre vonatkozó önkormányzati rendelet, a törvényi előírás ellenére hátrányos jogkövetkezmények nem érhetik a házszámkihelyezést elmulasztó személyt

– válaszolt a debreceni ügyvéd.

Nemes Imre ügyvéd
Forrás: Nemes Imre-archív

Hova helyezzük el a házszámot?

Hangsúlyozta, általánosságban figyelemmel kell lenni arra, hogy a házszám jól látható helyre kerüljön. Ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy az épület homlokzatán, az ajtó vagy bejárati kapu közelében, esetleg a kerítésen vagy más, az utcáról is észrevehető objektumon kell azt elhelyezni, de a részletszabályokat az önkormányzati rendeletek határozzák meg, azok helységről helységre változnak.  

Vannak olyan települések, ahol korlátozzák a tábla kihelyezésének lehetőségeit, esetleg előírják a használt színeket vagy betűtípust a településkép egységesítése miatt. Ezek alapján, mielőtt házszámot helyezünk ki ingatlanunkra, mindenképpen érdemes tájékozódni az illetékes önkormányzatnál az esetlegesen érvényben lévő rendelkezések betartásának érdekében

– mondta. Hozzátette, a házszám hiányát bárki jelezheti a települési önkormányzat részére írásban vagy személyesen. Adott esetben célszerű lehet képet is mellékelni a bejelentéshez a gördülékenyebb ügyintézés elősegítésére.

– Ezt követően a megkeresett önkormányzat feladatát képezi a fennálló helyzet megoldása, ennek részeként figyelmeztetheti az ingatlan tulajdonosát, hogy helyezze ki a házszámot, ami a fent leírtak alapján akár életet is menthet, illetve – ha rendelkezik erre nézve szabályzattal – további szankciók kiszabásával érheti el az azonosító feltüntetését – tette hozzá.

Megnehezíti a helyzetüket

– A küldemények elvárt minőségben történő kézbesítését gyakran megnehezíti az ingatlanokon a pontos házszámok hiánya. A települési önkormányzat feladata felszólítani az ingatlan tulajdonosát a hiányzó vagy nem megfelelő házszámtáblák felszerelésére, esetleges cseréjére – írta válaszlevelében portálunknak a Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya.

Mint kifejtették, ahhoz, hogy a levelek célba érjenek, az alábbiak szükségesek: a házszám legyen kihelyezve az ingatlanon, legyen zárható és a kézbesítő számára könnyen hozzáférhető levélszekrény az épület, illetve a telek cím szerinti bejáratánál, továbbá a küldemények címzése teljeskörűen és olvashatóan tartalmazza az alábbi címadatokat, ideértve a címzett pontos nevét, a település, valamint a közterület hivatalosan alkalmazandó nevét, típusát és persze a település irányítószámát. Amennyiben a jelzett feltételek bármelyike nem teljesül, előfordulhat, hogy a Magyar Posta kézbesítője nem tudja azonosítani a címzettet vagy a címet, illetve nem tudja a küldeményt vagy az értesítőt a levélszekrénybe helyezni, így a kézbesítés meghiúsulhat. Levél esetében, amennyiben a címhelyet nem lehet azonosítani, akkor „cím nem azonosítható” jogcímmel a feladó részére az adott levélküldeményt a posta visszaküldi a feladónak. Csomag esetében – ha a címhely nem is feltétlenül azonosítható, de a címzett telefonszáma fel van tüntetve a küldeményen –, a címzett megkeresésével a kézbesítés sikeres lehet.

© Cseh Gábor
Az olvashatatlan vagy éppen hiányzó házszámok gondot okoznak 
Forrás: MW-archív

21 településen tapasztaltak nagymértékű hiányosságot

Kérdésünkre közölték: Hajdú-Bihar vármegyében a közterületi névtáblákból, házszámtáblákból 21 településen tapasztaltak az átlagosnál nagyobb mértékű hiányosságot. Ezekben az esetekben az önkormányzatokkal felvették a kapcsolatot, és közösen próbálták orvosolni a problémát. 

Tavaly júliusban a társaság figyelemfelhívó kampányt is indított, amelynek célja a ház- és ajtószámok, nevek és levélszekrények pótlása volt. A magyar lakosság komolyan vette a felhívást, és rengetegen pótolták a hiányos vagy nem jól olvasható címadataikat, így elmondhatjuk, hogy átlagosan mintegy 10 százalékponttal nőtt azok száma, akik pótoltak valamiféle hiányosságot, közülük is kiemelkedik azok aránya, akik a kampány hatására olvashatóan kiírták a nevüket.

 – Ez azt jelenti, hogy mintegy 6-800 ezer ember vette komolyan a Magyar Posta felhívását. Azóta is folyamatosan, szórólap útján hívjuk fel az érintett ügyfelek figyelmét a házszám kihelyezésére, amennyiben a szabályos kézbesítés végrehajtását akadályozó körülményről, házszámtábla-kihelyezési problémákról érkezik jelzés a kézbesítőtől, kézbesítő postától – válaszolták, hozzátéve: azon dolgoznak, hogy az ügyfeleik számára 21. századi, modern, megbízható szolgáltatásokat nyújtsanak, és megadjanak minden segítséget ügyfeleiknek is ahhoz, hogy a kézbesítés még sikeresebb legyen.

Munkájukat segíti egy döntéstámogató szoftver

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a tűzoltói beavatkozások több mint felét a műszaki mentés teszi ki, így tehát a házszám hiánnyal mint problémával a tűzoltók is rendszeresen szembesülnek. 

Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő
Forrás: Napló-archív

– A tűzoltók lakástűzhöz riasztva könnyebben tájékozódnak, mert már messziről látják, hogy melyik ingatlanról van szó. Ezzel szemben a műszaki mentést nehezíti, hogy sok házon nincs feltüntetve a házszám, vagy lakásoknál a kapucsengőn nincs név, vagy nincs a lakás száma kiírva. A legnagyobb probléma a külterületi ingatlanokkal van, illetve a tanyákkal, ahol előfordul, hogy egy-egy épület között kilométeres távolságok vannak. A tűzoltók riasztástól számítva két percen belül elhagyják a tűzoltólaktanyát, hogy a lehető leggyorsabban a bajbajutottak segítségre siessenek, de ehhez kell, hogy a cél is pontosan legyen megadva, és odataláljanak a helyszínre. 

A házszámhiány nagy probléma, de létezik a tűzoltóknak háttértámogatás: munkájukat segíti egy döntéstámogató szoftver, melyet folyamatosan fejlesztenek. Többek között mutatja a tűzoltóknak az utat és a célt. Ezt a felületet a műveletirányítás is látja, csakúgy, mint a gépjárműfecskendő mozgását, így kérdés esetén meg tudják mondani a központból, hogy a jármű a rendszer alapján az adott utca melyik házszáma előtt járhat

– fogalmazott.

Minden perc számít!

– A mentők országosan naponta száznál is több olyan riasztást kapnak, amelyben minden perc, sőt minden másodperc számít, mert újraélesztésre vagy más életmentő beavatkozásra van szükség. A cím megtalálása még GPS segítségével sem egyszerű, ha hiányzik az utcanévtábla, nincs kint a házszám, a lépcsőház betűjele vagy az egyéb jelölés. A keresgélés ilyenkor percekig is tarthat, az időveszteség életekbe kerülhet – nyilatkozta a Haonnak Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője.

Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője
Forrás: Ménes Dávid-archív

Úgy fogalmazott, meglepő adat, hogy Magyarországon minden hetedik ingatlanról hiányzik a házszám. – A mentőknek naponta csaknem 3 ezer címet kell megtalálniuk. Ezekre a helyekre a technika fejlődésével helymeghatározó rendszer (GPS) segítségével könnyebben eljutnak, mint régen. A GPS azonban nem mindig pontos, ezért továbbra is fontos, hogy az emberek segélyhíváskor mindig adják meg a pontos címet. Sok helyen ugyan van házszám, de benőtte a fa, bokor, vagy az idő múlásával onnan lekerült. Érdemes pótolni. 

Ez mindenkinek nehézség, akinek címeket kell megtalálni. Például egy pizzafutárnak sem jó, mert kihűl a pizza, de ha életmentésről van szó, akkor néhány percen múlhat egy ember élete. Sokan vannak, akik azt mondják, hogy majd, ha nekem lesz szükségem erre, akkor majd lemegyek, és én várom a mentőket, de ha olyan rosszul lesz az illető, akkor nem fog tudni lemenni

– mondta.

Ménes Dávid aláhúzta, nagyon fontos, hogy lássák a házszámot, az utcanevet. Ha több lépcsőház van, jelölni kellene, hogy A vagy B vagy C lépcsőház. – Ilyenkor hiába kérdezünk járókelőt: ha nem ott lakik, akkor ő sem fogja tudni, de az idő ilyenkor is ketyeg. Országosan naponta több mint 100 olyan eset is van, ahol tényleg másodperceken múlhat az emberi élet. Ilyen lehet az újraélesztés, erős vérzés, vagy ha valaki félrenyel. De a címkeresésnek van egy másik oldala is, hiszen ha nincs olyan nagy baj, de mégis sok időt töltünk el vele, akkor lehet, hogy a következő címre később fogunk odaérni, ezért ez mindannyiunk érdeke. Kapucsengőn is legyen kint a név, hiszen ha nincs kint a név, akkor elkezdünk becsengetni, és, lehet, hogy a 13. család lesz, akit felébresztünk, aki majd beenged minket, de addigra megint eltelt 5 perc – jegyezte meg. Megosztotta, az utóbbi kampánynak köszönhetően jelentős javulás érezhető, de továbbra is kérik a lakosságot, hogy pótolják a hiányosságokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában