Közgyűlés

2023.11.30. 07:07

Kiderült, mennyivel drágulhat a debreceni köznevelési és szociális intézményekben az étkeztetés

Az étkezési díjak növeléséről és adók csökkentéséről is tárgyalnak majd a képviselők.

Haon.hu

Drágulhat az étkeztetés

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Emelhetik a köznevelési és szociális intézményekben az étkezésért fizetendő díjakat, ha az erről szóló javaslatra igennel szavaz a debreceni közgyűlés a csütörtöki ülésén.

Mint az előterjesztés írja, vásárolt gyermekélelmezés és a főzőkonyhával rendelkező Boldogfalva Óvoda esetében – figyelembe véve az élelmiszer ágazati infláció alakulását – a térítési díjak 10 százalékos emelése szükséges. 

A DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja saját főzőkonyháján ellátottak étkeztetése 16 százalékkal drágulna, míg a főzőkonyhákkal rendelkező DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye esetében a normál és a speciális étkezésnél 10, a diétás étkezésnél pedig 15 százalékos térítési díjemelés javasolt a 2024. január 1-től 2024. december 31-ig terjedő időszakra.

Azt is megjegyzik, hogy a vásárolt gyermekétkeztetés vonatkozásában 2021. évben 330 millió, 2022-ben 785 millió forint volt az önkormányzat önereje. Ez az összeg 2023-ban nagyságrendileg 1,91 milliárd forint, 2024-ben pedig várhatóan 2,3 milliárd forint lesz. Az állami támogatások összege 2021-ben 1,44 milliárd, 2022-ben 1,72 milliárd, 2023-ban 1,99 milliárd forint, és „nincs információnk arról, hogy 2024. évben számíthatunk-e ennek az összegnek a növekedésére”. Jelenleg a gyermekétkeztetés összes kiadásának fedezete 38-38 százalékban oszlik meg az önkormányzat és az állam között, míg a szülők által fizetett térítési díjak teszik ki a fennmaradó 24 százalékot. 

A vásárolt gyermekétkeztetés esetén a továbbiakban a gyermekétkeztetés összes élelmezési kiadásának fedezete 41-35 százalékban oszlana meg az önkormányzat és az állam között, míg a szülők fizetnék továbbra is a fennmaradó 24 százalékot.

Sokan mentesülhetnek az adó alól

Módosíthatja az önkormányzat a helyi adókról szóló rendeletét is. Sokakat érinthet az építményadó-mentesség kibővítése. A jelenleg hatályos mentességi feltételek alapján jelentős azon magánszemélyek tulajdonában lévő, nem vállalkozási célt szolgáló külterületi építmények száma, melyek után befizetett építményadóból arányaiban nem származik az önkormányzatnak jelentős bevétele, azonban nagy adminisztrációs terhet ró mind az adózóra, mind a hatóságra a mentességi feltételek fennállásának tisztázása, felülvizsgálata.

A tervezett módosítás ezért az építményadó alóli mentességet kiterjeszti azon külterületen lévő, nem lakás céljára szolgáló épületekre, épületrészekre, amelyek nem minősülnek gépjárműtároló épületnek, épületrésznek, üdülőnek vagy a vállalkozó üzleti célt szolgáló épületének, épületrészének. A külterületi lakás céljára szolgáló épület és épületrész továbbra is mentes lesz az építményadó alól, azonban a jelenleg hatályos szabályokhoz képest nyilatkozattételi kötelezettség nélkül.

A felszabaduló adminisztratív kapacitásokat az önkormányzati adóhatóság arra tudja fordítani, hogy valamennyi adóköteles építményt felderítse és bevonja az adóztatásba – áll az előterjesztésben. 

Hozzáteszik, elkerülhetőek lesznek az olyan méltánytalan helyzetek, miszerint amennyiben egy külterületi lakóingatlanként használt épület esetében a tulajdonos nem teszi meg a mentességi nyilatkozatot, akár öt évre visszamenőleg is meg kell, hogy fizesse az építményadót.

Kutatásért kedvezmény jár

A törvény szerint az önkormányzat jogosult adómentességet megállapítani annak a vállalkozónak, akinek a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Jelenleg ez a határ Debrecenben 1,2 millió forint, és 50 százalék adókedvezményt jelent. 2021-ben az egy bevallásra jutó átlagos adó kevesebb, mint 2 ezer 100 forint volt, 2022-ben kevesebb, mint 2 ezer 800 forint. Az előterjesztés azt javasolja, hogy az önkormányzat 2,5 millió forintos adóalapig biztosítsa az adómentességet a vállalkozásoknak; ez reális bevételkiesést nem fog jelenteni.

Az önkormányzati rendelet egy másik pontja szerint azon vállalkozás, amely K+F tevékenységet végez a városban, a kapcsolódó közvetlen költség 1 százalékának megfelelő összeggel csökkentheti fizetendő adóját. „Az önkormányzat lényegesnek tartja, hogy a Debrecenben tevékenykedő vállalkozások a helyi közterheket arányosan viseljék, továbbá a jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelten fontos a nagyvállalatok mellett a kkv szektor támogatása is” – írja az előterjesztés, mely fentiek okán azt javasolja, hogy az a vállalkozó, amelynek a nettó árbevétele legfeljebb 4 milliárd forint, a törvényben meghatározott alapkutatás, alkalmazott kutatás vagy kísérleti fejlesztés adóévében elszámolt közvetlen költsége 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb a fizetendő adó 70 százalékáig terjedő összeggel csökkentheti az adóját.

A dokumentum úgy összegez, hogy az építményadó mentesség esetében megközelítőleg 70 millió forint adókieséssel lehet számolni, „azonban ez valós bevételcsökkenést nem fog eredményezni, mert folyamatos az adózásba ezidáig be nem vont adótárgyak felderítése”. 

Továbbá, a 2,5 millió forintos adóalapnál nem többel rendelkező vállalkozások számára nyújtandó adómentesség bevételre gyakorolt hatása elenyésző, a K+F módosítás eredményeképpen pedig nő az iparűzési adóbevétel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában