Közgyűlés

2023.11.29. 11:30

Így változnának a parkolási díjak januártól Debrecenben

Drágul a temetkezés, a legtöbb helyen azonban a mostani áron várakozhat majd az autónk.

Haon.hu

Jövőre már a Sas utcai mélygarázsban is lehet parkolni

Forrás: Napló-archív

Fotó: Molnár Péter

Nőhet a temetkezés és a parkolás költsége Debrecenben, ha a vonatkozó rendeletmódosítási javaslatra igennel szavaz a közgyűlés november 30-án.

Az előterjesztés szerint az MNB honlapján közzétett 2023. szeptemberi inflációs jelentés alapján összességében 2022. év vonatkozásában 14,5 százalékos volt, míg 2023-ban várhatóan az előrejelzések szerint 17,6-18,1 százalékos lehet az éves infláció. Az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. elemezte más olyan települések köztemetőinek díjtételeit, melyek a település nagyságrendje, vagy a temető jellegénél fogva valamilyen módon hasonlóságot mutatnak (többek között: Budapest Új Köztemető, Székesfehérvári Új Köztemető, Szeged Belvárosi temető és Nyíregyháza Északi Temető) a Debrecenben alkalmazott díjtételekkel.

– Megállapítható, hogy a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások (sírbolt helyek 60 évre történő megváltása, illetve újraváltása, hamvak szórása, egyszemélyes sírhely 25 évre történő megváltása, illetve újraváltása, valamint sírásás és sírhelynyitás) esetében a városunkban alkalmazott díjak a legalacsonyabbak között szerepelnek. Erre és a temetők üzemeltetési és fenntartási költségeinek nagymértékű emelkedésére tekintettel az AKSD díjemelést javasolt – írják. 

A temetői díjak általánosságban 16 százalékkal emelkedhetnek.

Bizonyos parkolóbérletek ára is emelkedhet

Az elmúlt évi és a 2023. évben várható inflációra figyelemmel a DV Parking Kft.-vel közösen felülvizsgálták a járművel törtánő várakozási díjakat is. – A díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyek üzemeltetésének biztosítása érdekében indokolt egyes bérletek díjának emelése, valamint a javaslat értelmében a várakozóhelyek darabszáma is növekedne a Széchenyi utca 14-16. szám alatti terület, valamint a Sas utcai mélygarázs díjfizetési övezetbe történő bevonása útján – áll az előterjesztésben.

A kiemelt, I. számú és II. számú díjfizetési övezetbe tartozó várakozóhelyek parkolójeggyel és napi parkolójeggyel történő igénybevételének óradíja, valamint a mélygarázs használatának óradíja nem változna, és a lakossági kedvezményes bérlet is változatlan díj megfizetésével lenne megvásárolható. A féléves és éves parkolóbérletek, a havi mélygarázsbérlet, valamint a havi Hunyadi bérlet díjának átlag 10 százalékos emelésére tett javaslatot a  DV Parking Kft.

A Széchenyi utca 14-16. szám alatt található, parkolóként funkcionáló területet (telekrészt) 2024. január 1-től javasolja az előterjesztés a kiemelt díjfizetési övezetbe vonni. A parkoló 400 férőhelyes, az oda szóló „Széchenyi bérletből” havonta összesen legfeljebb 200 darabot értékesítenének. Ára a Hunyadi bérlet árával megegyezne, bruttó 18 ezer Ft/hó összeg lenne.

A Zöld Város Program keretében a Dósa nádor tér és Csapó utca átalakításával közel 200 darab, díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhely szűnt meg, azonban egy  208 férőhelyes mélygarázs létesült a Sas utcán, mely 7 félszintből áll, teljes alapterülete 7 ezer négyzetméter. A mélygarázsban az elektromos gépjárművek részére összesen 21 darab dupla töltőberendezés kiépítésére van lehetőség. A Sas utcai mélygarázs technikai rendszerének kiépítése megközelítően bruttó 107 millió 823 ezer forintból valósítható meg, ami többek közt a parkolási technológia kialakítását (bejárati- és kijárati terminál, díjfizető automaták, foglaltságjelző, digitális táblák, térfigyelő rendszer stb.); a parkolási ügyviteli és fizetési rendszer és mobil alkalmazás fejlesztését; térfigyelő rendszer kialakítását, garázskapuk beépítését, elektromos töltők telepítését tartalmazza.

Fenteken túl az előterjesztés javaslatot tesz még – a fenntartási és helyreállítási költségek nagymértékű emelkedésére tekintettel – a közterületek tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről történő hatékony gondoskodás biztosítása céljából, a zöldterület védelmi díjak mértékének emelésére is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában