Ünnepség

2023.11.24. 14:47

Egyéves a Nádudvari Látogatóközpont

A születésnap alkalmából visszatekintettek ez első esztendejükre.

Marján László

Az előadókat Lukács Dénes és Kövy Sándor viaszszobra is figyelte

Forrás: Marján László

A Nádudvari Látogatóközpont átadásának egy éves évfordulója alkalmából ünnepelni és számvetni gyűltek össze a régi városháza épületében, a „Magyar Szürkék Útja kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” projekt keretében kialakított interaktív múzeumban november 23-án, csütörtökön.

Maczik Erika polgármester köszöntőjében kiemelte: egy éve a Nádudvaron megtartott megyenapi rendezvény keretében vehették birtokba a helyet, amelyet sikerült élettel megtölteni. Mivel 2019 előtt ő is ezen a projekten dolgozott a megyeházán, töviről hegyire ismeri ezt a nyolc települést érintő beruházást.

Maczik Erika anno a tervezésben is főszerepet vállalt
Maczik Erika anno a tervezésben is főszerepet vállalt
Forrás: Marján László

 Ennek megfelelően szót ejtett a többi fejlesztésről is, ám részletesen természetszerűleg az itteniről beszélt Szücs-Varga Zsuzsanna az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményvezetőjeként, – mivel hozzájuk tartozik a látogatóközpont – elsorolta, hogy hétről-hétre különféle, de a hely szellemiségéhez illő programmal töltik meg a házat: Ezen túlmenően a néprajzi és helytörténeti kiállításukat 2647 fő tekintette meg az egy év alatt, akik között voltak lengyel honból, a Partiumból, Kárpátaljáról, Győrből, vagy éppen a fővárosból érkező látogatók is.

Szücs-Varga Zsuzsanna tartalmas egy évről számolt be
Szücs-Varga Zsuzsanna tartalmas egy évről számolt be
Forrás: Marján László

Czapp Zsuzsa, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztály, Fejlesztési csoportjának vezetője a projekt céljaként említette a szürke marhához kapcsolódó pásztorélet bemutatását, amelyet a résztvevő települések közt összefűzve egy kulturális turisztikai programcsomagban kínálnak az érdeklődőknek.  

Az ünnepély befejezéséül Simándi László néprajzkutató – aki maga is aktívan részt vett az itt látható Örökségünk, Nádudvar című állandó kiállítás létrejöttében – saját élményeivel fűszerezett interaktív tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

Tárlatvezetés Simándi László néprajzkutatóval
Tárlatvezetés Simándi László néprajzkutatóval
Forrás: Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában