Helyi közélet

2023.11.14. 18:15

„Drámai a helyzet, nem tudom, a polgármester mikor fizeti ki a dolgozók munkabérét”

Elfogyott a helyiadó-bevétel, a tartalék Balmazújvároson; a főispán még nem fogadta el a múlt évi büdzsé zárszámadását.

BDR Média

Hegedüs Péter

Forrás: Napló-archív

„Drámai a helyzet, nem tudom, a polgármester meddig feszíti a helyzetet, mikor fizeti ki a dolgozók munkabérét” – válaszolta a Balmazújvárosban kialakult helyzetre jó rálátással bíró ottani lakos. Információink szerint az önkormányzat intézményeiben dolgozók az októberi munkájukért nem kaptak fizetést Balmazújvárosban. A Cívishír értesülése szerint több mint 300 emberről van szó, és a polgármesteri hivatalban már többen fel is mondtak. Úgy tudjuk, a helyzet megoldására a városvezető és a képviselő-testületben mellette álló öt képviselő ellenében politizáló hat képviselő november 9-re rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte Hegedűs Péter polgármesternél. Ebben el szerették volna mondani, hogy folyószámlahitel felvételével azonnal kifizethető lenne a dolgozók bére.

 Az ülést azonban nem hívta össze a településvezető, ellenben november 13-ára ő hívott össze képviselő-testületi ülést. Azon minden bizonnyal a kialakult fizetésképtelenségről lesz szó.

Gyorsított eljárásban

Az ügy előzménye, hogy a balmazújvárosi önkormányzati képviselő-testület a grémiumban kialakult 6-6-os szavazati arány miatt még mindig nem fogadta el a 2022. évi költségvetési zárszámadást és egy ehhez szükséges rendeletmódosítást. A határidő be nem tartása miatt az államkincstár felfüggesztette a normatív támogatás folyósítását, ezért az újvárosi önkormányzat csak a saját adóbevételeire és a tartalékaira hagyatkozhatott. Októberben azonban mindez elfogyott, ezért dolgozói fizetését nem tudta utalni az önkormányzat. Mint arról a Cívishír korábban már beszámolt, a késedelem miatt a költségvetési zárszámadás elfogadása és a rendeletmódosítás kikerült az önkormányzati képviselőtestület hatásköréből. Azokat a vármegyei főispán fogadja majd el, miután arra megkapta a felhatalmazást a Kúriától.

A vármegyei kormányhivataltól kérdéseinkre – mikor fogadja el a zárszámadást a főispán, mennyi pénzt nem kapott meg az önkormányzat, honnan pótolható a pénz – írásban érkezett a válasz.

 „Balmazújváros Város Önkormányzat képviselő-testülete a 2022. évi költségvetési rendeletének módosítását és a 2022. évi zárszámadási rendeletét a jogszabályban előírt határidőig, 2023. május 31-ig nem fogadta el. Az önkormányzat ezt a jogsértő állapotot a kormányhivatal törvényességi felhívása és Kúria döntése ellenére sem szüntette meg. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal ezt követően fordult a Kúriához azért, hogy a kormányhivatal vezetője felhatalmazást kapjon a rendeletek képviselő-testület nevében történő megalkotására. Mivel a törvénysértés az önkormányzat működőképességét és a balmazújvárosi polgárok életét is negatívan érinti, ezért a kormányhivatal soron kívüli eljárásra kérte a Kúriát. Az eljárás jelenleg folyamatban van. A kormányhivatal vezetője kizárólag a Kúria felhatalmazó döntése alapján alkothatja meg a képviselő-testület nevében az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletét módosító és a 2022. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletét. A Kúria döntése határidőt is meghatároz majd, a kormányhivatalnak kötelessége azt figyelembe venni. Mivel az önkormányzat jogsértésének következménye, hogy 2023 júniusától a támogatások folyósítását felfüggesztették, a költségvetési rendelet módosítását és a zárszámadási rendelet elfogadását követően a felfüggesztett forrásokat megkaphatja az önkormányzat. Az önkormányzatok pénzügyi helyzetével, fizetőképességével kapcsolatban a kormányhivatal nem rendelkezik információkkal.”

A város szégyene

Az üggyel kapcsolatban november 9-én és 10-én többször kerestük Hegedűs Péter polgármestert. Hívásunkat nem fogadta, nem hívott vissza bennünket. Munkatársától, ugyancsak telefonon, annyit tudtunk meg, hogy intézményvezetőkkel tárgyalt vagy az intézményekben volt, emiatt nem ért rá. A városvezető az elmúlt napokban reggelente közösségi oldalán videóüzenetet tett közzé. Ebben ismertette a kialakult helyzetet, hogy szerinte a zárszámadást el nem fogadó hat képviselő miatt maradtak fizetés nélkül az önkormányzati intézmények dolgozói. Tételesen megindokolta, hogy miért nem lehet megvalósítani a „hatok” javaslatát, nevezetesen, vegyen fel folyószámlahitelt az önkormányzat, és abból adjon fizetést. Röviden: a hitelfelvétel pillanatában nincs meg a visszafizetés feltétele, ha mégis felveszik a hitelt, jogellenes cselekedetet követ el, mehet a bíróságra. Ezt természetesen nem akarja. Mostanra az önkormányzatnak elfogyott a teljes saját bevétele. Érkezik ugyan néhány százezer vagy néhány millió forint, de ez azonnal megy a számlára, a kötelező kiadásokra. Kulcskérdésnek tartja, hogy a főispán milyen gyorsan fogadja el a múlt évi büdzsé zárszámadását. Kedvező jelként értékeli, hogy a kormányhivatal folyamatosan kéri be a pénzügyi dokumentumokat a vizsgálathoz, hogy majd a főispán – ha megkapta a felhatalmazást a Kúriától – elfogadhassa a zárszámadást, és a város hozzájuthasson a zárolt, több százmillió forintjához. Amennyiben megvan a főispáni elfogadás, abban a pillanatban felvehetik a folyószámlahitelt, hiszen teljesült annak visszafizetési feltétele. 

A „hatok” egyik tagjának, Ferenczi Máriának közösségi oldalán is találtunk a témával kapcsolatos videóüzenetet. Abban a képviselő asszony amellett érvelt, hogy az önkormányzatnak fel kellene venni a folyószámlahitelt.

November 10-én késő délután a Cívishír munkatársa Balmazújvároson érdeklődött a helyiektől, hogy mi a véleményük a kialakult helyzetről és miben látják a megoldást. A megkérdezetteknek csak mintegy fele volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre, azt is mindenki szűkszavúan tette. Többségük a „hatokat” okolta, hogy nincs fizetése az önkormányzati alkalmazottaknak. Abban azonban megegyeztek a vélemények, hogy ez a helyzet a város szégyene, amit minden bizonnyal csak a jövő évi önkormányzati választás old majd csak meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában