Régi és új

2023.11.29. 14:00

Hamarosan birtokba vehetik a debreceniek a megújult városházát

A városhoz méltó küllemmel és Debrecen történelmi múltjának emléket állító motívumokkal gazdagodik az épület.

Hajnal László

Kívül-belül megújult az épület

Forrás: Molnár Péter

Elkészült a debreceni városháza energetikai korszerűsítése, melynek részleteiről Papp László számolt be az épületben megtartott, szerda délelőtti projektzáró rendezvényen. A polgármester felelevenítette, a 2022 márciusában átadott munkaterület csaknem ötszáz éve a debreceni közigazgatás helyszíne. Az épület elődje a 19. századi tűzvészben részben leégett, majd az 1840-es években készült el a városháza Piac utcai része, amely ezt követően a huszadik század elején vált teljessé a Kis Orbán-ház megvásárlásával.

Emlékeztetett rá, az épületegység két világháborút vészelt át, az utolsó nagyobb, átfogó felújítása az 1960-as években történt meg. A főépület tetőszerkezetét ugyan 2014-ben rendbe tették, a városháza azonban megérett egy teljes rekonstrukcióra.

Energetikailag is hatékonyabbá vált a városháza

A 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési időszakban sikerült megteremteni a forrást a város emblematikus közigazgatási épületének, az önkormányzatiság egyfajta szimbólumának megújulására. Ennek megfelelően 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból hozzákezdtünk a Piac utcai főépület energetikai szempontú, valamint a Sas utca felőli rész külső és belső felújításához

 – összegezte a polgármester.

Hozzátette, a beruházásnak köszönhetően megújult a Kis Orbán-ház homlokzata, hőszigetelt nyílászárókat építettek be, valamint a gépészeti rendszerek fejlesztése is megtörtént, így az irodákban immár a fűtési és hűtési lehetőség is adott. A padlófűtésnek köszönhetően a burkolatot is felújították, a vörös mészkő padlózatot a városháza hangulatához jobban illeszkedő mészkő burkolat váltotta. Az energiatakarékos fényforrások beépítésével pedig korszerűsítették az épület világítási rendszerét is.

Tisztelgés a múlt nagyjai felé

Papp László hangsúlyozta, a felújítás során kiemelten figyelembe vették a műemléki szempontokat és az értékek védelmét, ezért az épület egy bizonyos részében tovább folynak a munkálatok. Példaként említette, a Piac utcai rész homlokzati részének belsőépítészeti kialakítása a következő hónapokban fog megtörténni.

– Tekintettel a városháza nagyszerű történelmére, amely sorsfordító nemzeti kérdésekkel is összefügg, szeretnénk a felújítás során egy olyan átalakítást megvalósítani, amely emléket állít e ház a város és a nemzet életében betöltött fontos szerepének – emelte ki. Felelevenítette, Kossuth Lajos is lakója volt az épületnek, melynek rejtekéül szolgált a Szent Korona is. Több alkalommal megfordult a debreceni városházán Ferenc József és Erzsébet királyné is.

Elárulta, a városi identitás részeként a felújítás második ütemében az épületben helyet kapnak majd olyan várostörténeti jelentőségű okiratok, mint például I. Lipót – a szabad királyi városi rangra vonatkozó – kiváltságlevele, a legjelentősebb feladat azonban a Nagytanácsterem felújítása lesz.

Régi, mégis új közeg fogadja a debrecenieket

A városházának egy új bejárati részt is kialakítanak a korábbi Tourinform bejáratának helyén, az impozáns oszlopcsarnok így méltó fogadótérré változik majd, ezt a részt szintén várostörténeti motívumok díszítik majd.

Egy olyan városházát szeretnénk visszaadni a város közösségének, amely tükrözi Debrecen nagyságát, ezért 2024-ben egy történelmi múltját őrző és értékeit vigyázó épületet vehetnek birtokba a debreceniek

 – mondta Papp László. Hozzáfűzte, szeretnénk visszaállítani a Múzeumok Éjszakáján rendszeresített gyakorlatot, amikor a város polgárai is bejárhatják a városháza udvarát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában