Adomány

2023.11.17. 16:04

Lecsapott a Plüss Kommandó! – 25 milliós adománnyal segítik a debreceni koraszülötteket – fotókkal

Közel 25 millió forintos adományt kapott a gyermekgyógyászati klinika, újszülöttek százain segíthetnek a modern inkubátorral, valamint a számos ellátást és kezeléseket könnyítő újszülött specifikus textilekkel.

Horváth Péter

Nyilka Ildikó (balról), Szabó Tamás, Riszter Magdolna és Kovács Tamás az átadón

Forrás: Czinege Melinda

2011 óta minden évben november 17-én tartják a koraszülöttek világnapját. A koraszülés azt jelenti, hogy a baba a terhesség 36. hete előtt születik meg, ez egy kiemelt orvosi figyelmet és felügyeletet igénylő időszak. Az össz születésszámot tekintve aránya idehaza stabilan 8-10 százalék körül mozog, a jelenség tehát korántsem ritka, nagyjából minden tizedik újszülött koraszülött. E jeles nap lehetőséget ad arra, hogy köszöntésük mellett segítsük is mindazokat az egészségügyi dolgozókat, akik éjt nappallá téve gyógyítják a legkisebbeket.

A különleges nap alkalmából a Plüss Kommandó alapítványa mintegy 25 millió forint értékű adománnyal járult hozzá a debreceni gyermekgyógyászati klinika betegellátó és életmentő tevékenységéhez.

debreceni gyermekgyógyászat, plüss kommandó, adomány, koraszülött
Közel 25 millió forintos adományt kapott a gyermekgyógyászati klinika
Forrás: Czinege Melinda

Országos összefogás eredménye

A szervezet fővárosi és vidéki magánszemélyek, valamint cégek befizetéseiből 1 év leforgása alatt gyűjtötte össze a pénzt, amelyből a nagy értékű hibrid inkubátor mellett speciális babafészekcsomagokat, valamint a koraszülöttek ápolását segítő textileket is beszereztek a debreceni gyermekgyógyászati klinikájának.

Az intézmény patinás könyvtárában megvalósult átadó alkalmával Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója elmondta: az adományozott inkubátor kettős funkciót lát el. Egyrészt élesztőasztal, másrészt egy tökéletes termikus kontrollt biztosító inkubátor, amiben biztonsággal tudjuk szállítani a kis súlyú koraszülöttet, ezzel a szövődménymentes túlélés lehetősége jelentősen megnő.
Az inkubátor mellett modern, a Semmelweis Egyetem segítségével kifejlesztett, koraszülöttek testi fejlődését is segítő textileket is átadtak, ezek kapcsán Riszter Magdolna, az intézet újszülött gyógyász szakorvosa tudatta: hatalmas szerepük van az újszülöttek testi és lelki fejlődésének, valamint egészségüknek biztosítása érdekében.

Nyilka Ildikó, a Plüss Kommandó – Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnöke ünnepi beszédében elmondta: személyes érintettségei miatt a téma különösen közel áll hozzá. Átérzi, hogy a koraszülés során milyen nehéz helyzetbe kerülnek szülők és az egészségügyi dolgozók egyaránt. Éppen ezért is tartja kiváltképpen fontosnak a megfelelő technikai hátteret, amelynek fontossága mellett Kovács Tamás, a gyermekgyógyászati központ osztályvezetője is felszólalt. 

A koraszülött ellátás legfontosabb feltételeinek és az eszközök technikai jellemzőinek és fontosságának ismertetése után azt is elmondta, a koraszülött intenzív osztály forgalmát is figyelembe véve az eszközök kiváló helyre kerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában