Megkérdeztük

2023.11.03. 14:00

Mi lesz a Széchenyi utca sarokról áthelyezett Kígyó Patika helyén? Itt a polgármesteri hivatal válasza

Utánajártunk, kiről kapta nevét a Debrecen belvárosában található Podmaniczky-ház.

Nagy Emese

A Kígyó Patika tulajdonosa a gyógyszertárat 2023 nyarán a Széchenyi utca 1. alól a város egy másik pontjára helyezte át

Forrás: Kiss Annamarie

Sokakat foglalkoztat Debrecenben, hogy mi történt a Széchenyi utca 1. szám alatti Kígyó Patikával: miért kellett áthelyezni? Mi fog kinyitni a helyén? A témával kapcsolatban megkerestük a debreceni polgármesteri hivatalt, és azt a tájékoztatást kaptuk: A Kígyó Patika tulajdonosa a gyógyszertárat 2023 nyarán a Széchenyi utca 1. alól a város egy másik pontjára helyezte át. Az önkormányzat erre tekintettel közös megegyezéssel megszüntette a Kígyó Patikával kötött bérleti szerződést. 

Az önkormányzat a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-vel és a Cívis Ház Zrt.-vel közösen egyeztetést folytatnak a megüresedett helyiség jövőbeni hasznosításáról annak érdekében, hogy a belvárosban lévő műemléki Podmaniczky-ház hírnevéhez méltó módon szolgálhassa tovább a város polgárait – közölte.

Debrecen, Kígyó Patika
Forrás: Kiss Annamarie

Az épület neve folyamatosan változott

Kíváncsiak voltunk az épület múltjára, ezért felvettük a kapcsolatot Horváth Péter Podmaniczky-díjas debreceni helytörténésszel, aki elmondta, Bárczay Zsuzsanna 1826-tól volt az ingatlan tulajdonosa, az épület jelenlegi formáját feltehetően 1827-ben nyerte el. 

Az épület neve folyamatosan változott. Egy ideig Bárczay háznak hívták építtetője után, majd Dégenfeld házként aposztrofálták. Bárczay Zsuzsanna 1850 áprilisában elhunyt, az épületet testvérének, Bek Pálné Bárczay Annának a lánya, Bek Paulina örökölte, aki 1834-ben feleségül ment gr. Degenfeld-Schonburg Imréhez. Egyik lányuk, Berta 1868-ban báró Podmaniczky Gézához ment feleségül. A ház 1865-1883. között gr. Degenfeld Schonburg Imre nevén volt. Halála után 1883-ban a házat lánya, Degenfeld Berta – báró Podmaniczky Gézáné – örökölte

– tudatta.

Debrecen, Kígyó Patika
Az épület jelenlegi formáját feltehetően 1827-ben nyerte el
Forrás: Kiss Annamarie

Mint elmondta, a patika Kígyó néven először – Zoltai Lajos kutatásai – alapján 1812-től működhetett ezen a helyen majd megszűnt, vagy elköltözött. Később 1914 júliusában Mihalovits Jenő gyógyszerész a szomszédos Andaházy-Szilágyi-házban (Piac utca 31. szám) lévő „Kígyó" gyógyszertárát áthelyezte a Podmaniczky-ház földszintjére, a volt Mayer-féle fűszer és csemege kereskedés helyére. – A Mihalovits család három nemzedéke 80 éven keresztül vezette a nagy hírű gyógyszertárat, amelyet Mihalovits Jenő 1938-ban ismét az előző helyére, a szomszéd házba telepített vissza. 

Az 1950-es években a Budapesti nagyáruház működött itt, majd 1961-ben készült terv a patika visszaállítására korábbi helyére, így akkor már mint a város központi gyógyszertáraként működött ezen a helyen, ami 2023-ban újfent elköltözött a Piac utca sarkáról – tette hozzá a helytörténész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában