Honvédelem

2023.11.29. 15:48

Régi vágású, barátságos katona kapott emléktáblát Debrecenben

Majoros László a Honvédtemető felújításában is aktívan részt vett.

Haon.hu

Sokéves barátság fűz Laci bácsihoz. Vidám természete, kitartása és elhivatottsága örökre megmarad a debreceniek emlékezetében. Mivel szívén viselte a katonai kulturális örökség ügyét, az emléktábla a lehető legméltóbb helyre kerül ma

 – Majoros László mérnök ezredesre emlékeztek november 28-án, halálának második évfordulóján, az ő vezetésével rendbehozott debreceni Honvédtemetőben kedden, közölte honlapján a Magyar Honvédség.

Majoros László tiszteletére avattak emléktáblát a debreceni Honvédtemetőben
Majoros László tiszteletére avattak emléktáblát a debreceni Honvédtemetőben
Forrás: Honvédelem.hu

Azt írták, az esős, hideg idő ellenére szép számú csoport gyűlt össze a temetőben, ahol családtagok, barátok, ismerősök és katonák részvételével avattak emléktáblát az ezredes tiszteletére azon a helyen, amit az ő áldásos irányítása révén sikerült méltó kegyeleti ponttá alakítani. A debreceni légvédelmi kiképző központ és a helyőrség korábbi parancsnoka aktív időszakában fontos szerepet vállalt a honvédség által használt lokátorok működési rendszerének kialakításában, illetve egész pályája alatt elhivatottan szolgálta a katonai emlékezet ügyét. Munkásságát 2019-ben írásban összegezte.

„Szeretném kiemelni, hogy Laci bácsi kijevi mérnök tanulmányait követően már 33 évesen a légvédelmi rakétaosztály parancsnoki beosztásában dolgozott” – méltatta jellemét Vantal Zsolt ezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének elnöke. 

Oroszlánrészt vállalt a katonák, a civil társadalom és az értelmiség közti kapcsolatok formálásában. Megnyerte a helyi katonai alakulatok és a civil társadalom tevőleges támogatását, de nyugdíjazását követően is előszeretettel vállalt közösségi feladatokat

– tette hozzá.

A minisztérium támogatását is megkapta a temető felújításához

„Nagyapám régi vágású katona volt. Otthon, a családban és hivatásában ugyanazokat az értékeket képviselte. Először 1974-ben került Debrecenbe, és rögtön munkálkodni kezdett a katonai kulturális örökség területén. 1985-ben tért vissza és telepedett le végleg a városban. A Honvédtemető – Hősök temetője felújításához sikerült megszereznie a Déri Múzeum és a Honvédelmi Minisztérium támogatását. Barátságos személyisége miatt jó kapcsolatot ápolt az ország különböző alakulataival és a debreceni polgárokkal, illetve szülővárosával, Szekszárddal is” – emlékezett az ezredesre unokája, dr. Majoros Gergő főhadnagy, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár jogász tisztje.

Sajtos Szilárd alezredes, református tábori lelkész beszédében hasonlóan meleg szavakkal méltatta az elhunytat, akit gyerekkora óta családi barátként ismert. „Az igaznak emlékezete áldott” – emlékezett a Példabeszédek Könyvéből kölcsönzött idézettel. Debrecen alpolgármestere, Puskás István és Rácz Károly alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka együtt adták át a temető bejárata mellé helyezett emléktáblát. Az ünnepélyen részt vett Legoza Bálint ezredes, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár parancsnoka is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában