Pénteken adták át

2023.11.10. 15:16

Játszótérrel építenek hidat az ép és fogyatékkal élő gyermekek között Berettyóújfaluban – fotókkal

A Szerencsejáték Zrt. támogatásával befogadó játszótér épülhetett az Alföldön egyedüliként Berettyóújfaluban, melynek köszönhetően a fogyatékossággal élő gyermekek együtt szórakozhatnak ép társaikkal.

Gubányi Patrik

Befogadó játszóteret avattak pénteken Berettyóújfaluban

Forrás: Molnár Péter

A Szerencsejáték Zrt. programjának köszönhetően mintegy 60 millió forintból épülhetett befogadó játszótér Berettyóújfaluban, amelyet pénteken délelőtt adták át a Toldi Miklós utcai sportpályánál. A társaság a „Játék összeköt!" program keretében országszerte támogatja a befogadó játszóterek kialakítását, melyek lehetőséget adnak arra, hogy az ép gyermekek a fogyatékossággal élő társaikkal együtt tudjanak szórakozni, ezáltal elfogadó, együttérző és segítőkész felnőttekké tudnak válni.

Az egyetemes tervezéssel készített inkluzív játszótér akadálymentesen megközelíthető, az egyes játékelemek között pedig kerekesszékkel önállóan lehet közlekedni. A játékok nem feltétlenül speciális kialakításúak, de hozzáférhető játékélményt biztosítanak a helyi lurkóknak, megfelelő eszközkiképzéssel, burkolattal, megközelítési felülettel, akadálymentes közlekedési pontok biztosításával.

– Berettyófalu eddig is sokat tett annak érdekében, hogy igazi otthona legyen a gyermekeiket nevelő családoknak, ezért a város számos pontján építettünk játszótereket. Ez a beruházás azonban túlmutat az eddigieken, hisz a különleges játékelemek alkalmassá teszik a játszóparkot arra, hogy együtt használhassák ép és fogyatékkal élő gyermekek – mondta beszédében Muraközi István polgármester, majd rámutatott, hogy az egyes játszóterek külön tematikára épülnek, melyek jól illeszkednek a városok hagyományaihoz, illetve településképéhez. Berettyóújfaluban a „Szafari” témakörre szavaztak a helyiek, igy az afrikai állatok is megmutatkoznak az eszközökön.

Legyen ez a játszótér híd a gyermekek között, olyan, amelyik összeköti őket. Használják örömmel és egészséggel, és arra kérünk mindenki vigyázzon rá, hogy sokáig szolgálja az itt élőket

– fűzte hozzá a városvezető.

Drávucz Rita olimpikon, Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István polgármester és Gál Mihály, a Szerencsejáték Zrt. régióvezetője a pénteki átadón
Drávucz Rita olimpikon, Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István polgármester és Gál Mihály, a Szerencsejáték Zrt. régióvezetője a pénteki átadón
Forrás: Molnár Péter

Kellenek az ilyen partnerségek

Gál Mihály, a Szerencsejáték Zrt. régióvezetője rámutatott: a társaság amellett, hogy jó példával elöl jár, és elősegíti a megváltozott munkaképességűek nyíltpiaci foglalkoztatását, a témában rendszeres, széleskörű edukációs és tudásmegosztási tevékenységet is folytat.

– A játszótérépítési program nemcsak arra alkalmas, hogy a vállalat az ügy iránti elkötelezettségét megerősítse, hanem arra is, hogy az érintett családokon keresztül még jobban bevonja a társadalom minden tagját – mondta. Mint ismertette: fontos, hogy a lurkók játszva megtapasztalják azt, hogy sokkal több bennük a közös, mint a különbözőség.

A játszóparkot ezért úgy alakítottuk ki, hogy azok is biztonsággal tudják használni, akik fogyatékossággal élnek. Közösen, egymást erősítve bármire képesek vagyunk

– zárta gondolatait Gál Mihály.

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője megszólalásában hangsúlyozta, hogy az önzetlen adományozókat mindig nagyon kedvelte és felnézett rájuk, így arra ösztönzi a cég munkatársait, hogy folytassák e humanitárius tevékenységet. – Berettyóújfalu korábban hátrányos helyzetű volt, de lassan, együttes erővel sikerül levetkőznünk ezt a jelzőt, amihez olyan beruházások és partnerségek kellenek, mint az új játszótér megvalósításához – tette hozzá a képviselő.

A Játék összeköt! nevű program jószolgálati nagykövete, a világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Drávucz Rita is ellátogatott az átadásra.

Számomra ez ünnepnap, hiszen érintett vagyok azáltal, hogy egy tízéves kislány felelős anyukája vagyok, aki kerekesszéket használ már hatodik éve. Ezúton is szeretném megköszönni, hogy folytatódik a program, ami nemcsak a gyermekeknek, hanem az érintett családoknak is hatalmas segítség. A kislányom egyik kedvence a trambulin, amit mozgáskorlátozottan is önfeledten tud használni a befogadó játszótereknek köszönhetően

– osztotta meg a jelenlévőkkel a sportoló.

A játszótér 12 elemet tartalmaz, többek között trambulint, hintát, homokozót, edukációs panelt, terepjárót, repülőgépet és mérleghintát. A területen mozgássérült parkolót is kialakítanak majd a közeljövőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában