Egészségügy

2023.10.18. 16:37

Már munkába állt a DE Klinikai Központjának új MR készüléke

A gépet ünnepélyes keretek között adták át a DE Klinikai Központ MR Diagnosztika épületében.

Panyiczki-Berényi Viktória

Balla György (balról), Berényi Ervin és Szabó Zoltán vágta át a szalagot

Forrás: Molnár Péter

Új MR készülékét az „Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában” című pályázat keretében szerezte be az intézmény; azt szerdán adták át.

Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntőjében felidézte, hogy a Debreceni Egyetem orvoskara 1921. november 4-én nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt, és vette fel Tisza István nevét. 2021-ben, éppen száz évvel ezután jött létre a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, az egyetem fenntartója. – A Röntgen Tanszék és Intézet megszervezésére Elischer Gyulát kérték fel, aki első magyar radiológus professzorként a debreceni röntgen tanszéket a magyar radiológia központjává tette. 

Ez a múlt hatalmas kötelességet ró egyetemünkre, a Klinikai Központra és a Radiológiai Klinikára. Ahhoz, hogy ez az elvárás megvalósulhasson, számos infrastruktúra-, műszer-, de elsősorban humánerőforrás-fejlesztésre van szükség

 – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ennek a fejlődésnek fontos állomása a mostani avatása az új készüléknek, amelyet a betegek már igénybe is vettek.

Debrecen Balla György MR haon
Már működik az új készülék
Forrás: Molnár Péter

A nagyértékű orvosdiagnosztikai eszköz révén csökken a várakozási idő

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke beszédében a 2021. januárjában indult klinikai integráció eredményeire hívta fel a figyelmet. – A fejlesztéseknek köszönhetően létrejött Magyarország legnagyobb egészségügyi ellátórendszere, három klinikai campuson mintegy 7 ezer 700 dolgozóval és több mint 3 ezer 500 betegággyal. Az integráció legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a betegellátás folyamatos fejlődése mellett a betegutakat optimalizáljuk, a betegbiztonságot növeljük. Ebben a folyamatban az egyes szervezeti egységeknek rendkívül nagy szerepük volt – tette hozzá. 

Elhangzott, a Radiológiai Klinika száz orvossal és kétszáz szakdolgozóval a Klinikai Központ egyik legnagyobb szervezeteként látja el a betegek diagnosztikáját és gyógyítását. 2022-ben ötvenezer CT-vizsgálat és 25 ezer MR-vizsgálat történt itt. – Az új fejlesztéseknek köszönhetően ezek a számok növekedni, a várakozási idő pedig csökkenni fog – jegyezte meg az elnök.

Elsősorban a daganatos betegeket szolgálja

Debrecenben 1994-ben kezdte meg működését az első MR-készülék, amely akkor 3,4 millió lakost szolgált ki. – A képalkotó diagnosztikában megjelenő új fejlesztések nem csak a radiológiát szolgálják, hanem ezen keresztül az összes szakmát. 

Az egyik legfontosabb ezek közül a daganatos betegek ellátása. A mágneses rezonancia minden területen egyre inkább szélesedő indikációs kört ölel fel, ezért is jelentős az onkológiai ellátás, hiszen a daganatos betegeknek egyre nagyobb arányban szükséges MR-vizsgálatot végezni a terápia meghatározásához

 – fogalmazott Berényi Ervin, a DE Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója. Rámutatott arra, hogy törvényi előírás szerint hazánkban ennek a vizsgálatnak tizennégy napon belül kell megtörténnie. – Ahhoz, hogy tartani tudjuk ezt a szélesedő indikációs kört és vizsgálati igényt, egyre nagyobb kapacitás szükséges. A most átadott gép elsősorban az onkológiai betegek, másodsorban pedig a sürgősségi, illetve egyéb területek ellátását segíti – mondta a klinika igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában