Épületbejárás

2023.10.06. 20:00

Fényűző luxus Debrecenben: egy röpke pillanatra beköltöztünk az Egyetem Towerbe – fotókkal

A szerencsésebbek már valóban otthonuknak nevezhetik az Egyetem sugárúti toronyházat.

Hajnal László

Mutatjuk, milyen lehet az Egyetem Tower lakásaiban élnií

Forrás: Czinege Melinda

Gyakori frázis, hogy „régen minden jobb volt”. A debreceni felújítások kapcsán olykor elhangzik a nosztalgiától átitatott sóhaj, hisz az emberek hiányolják a régit. Nehezen lehet azonban azt mondani, hogy az Egyetem Kávéház helyén megépített Egyetem Tower messziről tornyosuló, impozáns külsejénél szebb lett volna a régi. A hullámzó forma szinte incselkedik az ember kíváncsiságával: vajon hogy fest belülről? És milyen érzés lehet az egyik szobában állva a Nagyerdő panorámájában gyönyörködni?

A Hajdú Online újságírója idén áprilisban bepillantást nyert a csaknem befejezett épület falai közé. Habár a Tower megépült, folyosóit bejárhattuk, a végeredmény ekkor még legfeljebb csak a képzeletünkben teljesedett ki. Újbóli látogatásunk során azonban rá kellett jönnünk, a valóság felülmúlta a fantáziánkat.

Az egész épületből sugárzik a luxus. A fényűző giccs helyett méltóságteljes, visszafogott elegancia járja át a teret. Meg sem lepődtünk azon, hogy az előcsarnok inkább egy luxusszállóda recepciójára emlékeztet, mintsem egy társasház bejáratára. Itt működik a 24 órás portaszolgálat is, jobbra pedig egy ajtó vezet az épület Gyöngyösi utca felőli részéhez, ahol – nagyjából az egykori Egyetem Kávéház helyén – egy étterem fog nyílni, mely várhatóan novemberben elkészül. 

Ez nem egy szálloda recepciója, csupán a Tower portája
Ez nem egy szálloda recepciója, csupán a Tower portája
Forrás: Czinege Melinda

Mint megtudtuk egy olyan étteremlánc nyit üzletet, amely Debrecenben eddig még nem képviselte magát. Három részből fog állni: egy reggeliző, egy kávézó és egy klasszikus étterem kap helyet benne. A vendéglátóegység nemcsak a lakók számára lesz elérhető, bárki számára nyitva áll majd, és az alapkoncepció szerint öltönyben és melegítőben is be lehet térni.

A toronyház első nyolc emeletén a lakások kaptak helyet, a kilencedik emeleten a tetőtér és a wellness-részleg kapott helyet, valamint a félmilliárd forintot érő penthouse. Ottjártunkkor még nem készült el, pedig pár röpke percre szívesen beköltöztünk volna. A kétemeletes luxuslakás alapterülete csaknem kétszáz négyzetméter, valamint 150 négyzetmérteres terasz tartozik hozzá, ahonnan a tulajdonos átsétálhat a wellness-részre.

A panorámás napozó, a sarokban a jakuzzival
A panorámás napozó, a sarokban a jakuzzival
Forrás: Czinege Melinda

A tetőteraszt csak a Tower lakói előtt áll nyitva. Itt található a napozó, a medence, a szauna és egy jakuzzi. Itt nyugodtan flangálhat az ember egy szál fürdőruhában, egy pohár pezsgővel a kezében, miközben lepillant a városra egy kemény munkanap végén. Már, ha egyáltalán rászorul arra, hogy dolgozzon.

Nem külföldi egyetemistáknak készült

A penthouse-szal együtt 61 lakás található a Towerben, a háromnegyedét már megvásárolták, valamint vannak még kiadó lakások is, melyet az értékesítés leginkább cégvezetőknek szán. A lakások négyzetméterenként megközelítőleg másfél millió forintba kerülnek, a kiadó lakásokért legalább 350 ezer forintos lakbért kérnek havonta. Nem elérhetetlen álom, bár tény, nem átlagosak az árak, de maga a Tower sem az.

A korábbi pletykák ellenére viszonylag alacsony rezsivel kell számolnia a lakóknak. A fűtést három hőszivattyúval oldották meg, de természetesen pótmegoldásként gázfűtés is rendelkezésre áll.

Az egyetemhez közeli elhelyezkedés és a luxus miatt sokakban felmerült, hogy ezek a lakások is a külföldi diákoknak készültek, akik majd kiszorítják a város perifériára a helyi lakosokat. A valóság azonban teljesen eltér ettől a sztereotípiától.

A lakások tulajdonosai szinte kizárólag magyar állampolgárok, ügyvédek, orvosok, vállalkozók. Döntően debreceniek vagy nyírségiek, valamint néhány budapesti személy fektetett ingatlanba a Towerben. Mindössze egy külföldi vásárolt lakást az épületben.

Tehát aki a luxusépületbe költözik, nem kell attól tartania, hogy az egyetemisták hajnalig tartó dorbézolását kell hallgatnia. Már csak amiatt sem, mert minden egyes lakást vasbetonból készült válaszfallal szeparáltak el egymástól, melyre hőszigetelés és gipszkarton is került, a zajcsökkentésre különösen figyeltek a tervezéskor.

Lakások, ahol egy életen át raboskodnánk

Erről az egyik harmadik emeleti szoba ablakánál állva bizonyosodtunk meg. Az Egyetem sugárúti fák alatti járműforgalmat nézve, akár egy szélesvásznú, néma képernyő: a külvilág zaját kizárja, ám a látványt beengedi.

Mindent a szemnek, semmit a fülnek
Mindent a szemnek, semmit a fülnek
Forrás:  Czinege Melinda

A tetőtől talpig elterülő, tripla üvegezéssel készült ablakok a hőt is kint tartják. Ha valakit mégis zavarna a fényár, mindössze egy gombnyomás a távirányítón, és leereszkednek a naphálók, ami remekül sötétel, a kilátást mégsem akadályozza. Ami az elektronikai vezérlést illeti, számos okosotthon-szolgáltatás szolgálja a kényelmet. Hazafelé a dugóban állva egy applikáción keresztül bekapcsolhatjuk a klímát, elindíthatunk egy mosást, de még a kaputelefon videóhívása is elérhető a világ bármelyik pontjáról.

Bepillantottunk egy frissen elkészült otthonba is, ahová tulajdonosa épp aznap készült beköltözni. A teljesen berendezett, exkluzív lakást együtt álmodhatta meg a kivitelezővel, mindössze annyi volt a dolga, hogy megtervezze az elrendezést, kiválassza a színeket, és, hogy begurítsa a bőröndjét az ajtón.

Sokan vitatják, létezik-e az igaz szerelem, ám amikor az ember betoppan egy ilyen lélegzetelállító nappaliba, az már közel áll hozzá. Semmi kihívó, csupán elegáns kivitelezés, igényes anyaghasználat, diszkrét megvilágítás, marasztaló összhang. Egy olyan otthon, ahol az ember egy életen át szívesen raboskodna, vagy legalább ingyen elvállalná a mosogatást, hogy itt lehessen.

Ki ne szeretné, hogy ilyen látvány fogadja hazaérve?
Ki ne szeretné, hogy ilyen látvány fogadja hazaérve?
Forrás:  Czinege Melinda

Kár tagadni, látogatóként valóban megfordult a fejünkben, hogy valami praktikusabb állást kellett volna találni, többet tanulni vagy kaparós sorsjegyre költeni minden zsebpénzünket. Az Egyetem Tower egyszerűen lenyűgöző, és valóban különleges élmény ilyen környezetben rácsodálkozni szeretett városunkra, Debrecenre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában