A Fehér Bot Napján

2023.10.19. 15:14

Kettős jubileumot ünnepelt a látássérültek regionális egyesülete Debrecenben

Az esemény célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a fogyatékkal élők mindennapjaira.

Gubányi Patrik

Nagyné Berke Mónika Nagy Sándorral (középen) és Rózsa Dezsővel beszélgetett

Forrás: Czinege Melinda

A Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete (LÉARE) kettős, jubileumi Fehér Bot napi ünnepséget rendezett október 19-én a Méliusz Újkerti Könyvtárban.  Az esemény fő célja az volt, hogy felhívják a társadalom figyelmét a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, valamint arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek is tudnak teljes értékű életet élni. 

A rendezvény különlegességét az adta, hogy hetven évvel ezelőtt, 1953-ban alakult meg a vakok szövetségének megyei szervezete, húsz éve pedig az önálló egyesület, a LÉARE.

Bora Sándor, a LÉARE elnöke köszöntőjében aláhúzta, hogy ez a nap lehetőséget ad nekik arra, hogy megmutassák, a vakok és a látássérültek is teljes jogú tagjai a társdalomnak, még akkor is, ha nem tudják teljesen önállóan élni az életüket.

Emlékplakettel jutalmazták három személy kiemelkedő munkáját

– Aki él, az küzd és harcol, de így is lehet boldogan létezni – ezt már Nagy Sándor mondta, a helyi egyesület korábbi elnöke, aki kiemelte, nagyon fontos a vakoknak és a látássérülteknek is, hogy tudjanak tanulni, dolgozni, sportolni és kulturálódni, azaz hétköznapi életet élni. 

Éppen ezért egyesületként a hivatásuk, hogy mindezekben tudják segíteni tagjaikat. Hozzátette: bízik abban, hogy az emberek képesek a fejlődésre, és sokkal elfogadóbbak lesznek azokkal, akik valamiben különböznek tőlük.

A látássérültek érdekében tanúsított több évtizedes szakmai munkája elismeréseként az ünnepségen Medveczky Nóra, Kupor István és Völgyesi Ferenc vehette át a híres szemész főorvosról, Molnár Lajosról elnevezett emlékplakettet. A gála további részében a múltidézés kapott főszerepet, ugyanis Nagy Sándor és Rózsa Dezső a szervezet megalakulásáról, fejlődéstörténetéről, valamint jelentősebb eseményeiről számolt be egy kerekasztal-beszélgetés formájában a megjelenteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában