Mozdulj, Debrecen!

2023.10.03. 18:40

Sokkolóak voltak a számok, lépett a debreceni városvezetés - fotókkal

Nagyszabású iskolai program indul a cívisvárosban a mozgás megszerettetésére.

Szőke Tímea

Játékos formában mozoghatnak a gyerekek

Forrás: Kiss Annamarie

Jelentős önkormányzati finanszírozással Debrecen 45 iskolájában indult el a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramja; a részleteket kedden délután a józsai Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola műfüves pályáján ismertették, ahol bemutató foglalkozást is tartottak a gyerekek.

Elhangzott: két éve, egy felmérés eredményeként szembesült a városvezetés azzal, hogy a debreceni felnőttek igen nagy százaléka gyakorlatilag nem mozog, erre válaszul született meg a Mozdulj, Debrecen! program, mely gyorsan népszerűvé vált.

Mostanra pedig külön épületet is kapott: pénteken adták át a Szent Anna utcán a mozgalom egészségfejlesztési központját, ami már „elérte a debreceniek ingerküszöbét”. – Máris telt ház van a programjain, amiket csak városkártya birtokában lehet igénybe venni – mondta el Széles Diána alpolgármester. Magyarázatként hozzátette, a Mozdulj, Debrecen! számos eseményére, például a rendszeres sétákra vidékről is érkeznek résztvevők, s bár ezt a lehetőséget nem akarják elvenni tőlük, az új központ esetenként személyre szabott szolgáltatásait a cívisváros lakóinak tartják fent.

Széles Diána alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

– A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet iskolai szűrővizsgálatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy el kell mennünk az iskolákba és ott megszervezni azt a mozgásfejlesztést, amire nagyon sok gyermeknek szüksége van. Megkértük a Debreceni Sportcentrumot, hogy állítsa össze a szakmai részét a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramnak, és kiválasztottuk azokat az iskolai koordinátorokat, akik a foglalkozásokat tartják. 

Ez nem testnevelés óra, hanem mozgásfejlesztés, ami megmutatja a gyerekeknek, hogy öröm a mozgás

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Tudatta: 45 iskola vesz részt a programban, ahol heti kétszer 45 percben, iskolaidőben mozoghatnak a gyerekek (szülői belegyezéssel) a koordinátorok (akik nem feltétlenül tornatanárok) irányításával. Az intézmények maguk választották ki azokat a diákokat, akiknél úgy látták, több mozgásra van szükségük, vagyis például az egyébként sportoló gyerekek nincsenek ezekben a csoportokban. 

Minden érintett iskola, szervezet azonnal a kezdeményezés mellé állt. A város intézményenként 300 ezer forintot adott eszközfejlesztésre és a koordinátorok kiegészítő javadalmazására is fordít; mindez jelentős költség, de gondoskodó városként erre a célra lennie kell fedezetnek

– mondta Széles Diána.

A Mozdulj Debrecen! lassan branddé válik Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója szerint. Felidézte: a város Egészségtervének készítésekor 70 százalék fölött volt a nem mozgó debreceniek aránya, ez a nagyvárosi lét velejárója is. A DAEFI iskolai szűrései kimutatták, hogy a gyerekeknél közvetlenül a Covid-helyzet után 72 százalék volt, majd egy évnyi „normál” iskolába járás után lement 58 százalékra, ami viszont még mindig túl sok. Azt jelenti ennyi gyereknek van valamilyen mozgásszervi elváltozása az enyhébb tartási problémától a lúdtalpon át a gerincferdülésig.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

– Fontos, hogy iskolaprogramunk ahhoz a célközönséghez jut el, akinek részt kell vennie ilyen mozgásfejlesztésen – emelte ki Papp Csaba. Azt kérte a szülőktől, ha a gyermeküknél az iskolaorvos konkrétan javasolta a mozgásterápiát, akkor éljenek ezzel a lehetőséggel!

Habár tudták, hogy az európai átlagtól lemaradva a rendszeres testmozgást végzők aránya nagyon alacsony Magyarországon, mégis „sokkoló” volt a debreceni, főleg a gyerekeket érintő adatokkal szembesülni – árulta el Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója. 

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

– Sok esetben laikusként is látni, hogy alapvető koordinációs vagy egyensúlyi problémáik vannak, ami lassan generációs gond lesz és foglalkozni kell vele. Aki sportolni akar, az bőven talál rá lehetőséget Debrecenben; ezzel a programmal nem is őket akarjuk megszólítani, sőt, nem is a sport a hívószó. El kell jutnunk azokhoz a gyerekekhez, akik nem tudnak vagy nem akarnak mozogni, és az iskolák fenntartásában lévő tornatermekben, sportpályákon a játék és az egészségfejlesztés jegyében mozgásra bírni őket – mondta. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevők nemcsak megszeretik a mozgást, de később mind többen sportolnak is majd.

Azt is közölte, hogy az első visszajelzések jók, több helyen máris túljelentkezés van.

Czifra Ildikó, a Lorántffy-iskola igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Czifra Ildikó, a Lorántffy-iskola igazgatója arról számolt be, hogy örömmel csatlakoztak a programhoz. – Együttműködő és aktív szülői háttér van mögöttünk, a szülők látják a mozgás fontosságát, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy a digitális világ és a sport között egyensúlyt teremtsünk – hangsúlyozta. Elmondta, az iskola már rendelkezik a Mozdulj, Lórántffy! saját programmal, amit most hozzáillesztettek a városéhoz; régóta rendszeresen szerveznek a családok számára különböző sportos rendezvényeket, jelentős érdeklődés mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában