Retró

2023.10.01. 20:00

Milliókat érő kincsek lapulhatnak a debreceni képregénygyűjtő polcain – fotóval

Több ezer képregénynek, bakelitlemeznek és trafik játéknak ad otthont Kondor Tamás belvárosi panelja.

Nagy Emese

Kondor Tamás néhány kincsével

Forrás: Czinege Melinda

A tősgyökeres debreceni Kondor Tamás amikor csak kedve tartja, visszarepíti magát egészen a 70-es, 80-as évekbe. A belvárosi panellakását el sem kell hagynia ahhoz, hogy újraélhesse gyerekkorát. Sokan ismerhetik a nevét Debrecenben, hiszen több kiállítása nyílt már féltve őrzött kincseiből. Tárlatai valódi időutazásra invitálták az érdeklődőket, megkérdőjelezhetetlenül retró témájukkal: felkarolták az egész 70-es, 80-as évek kézzelfogható tárgyi ékességeit.

Képregények, bakelitlemezek és trafik játékok – mindezek sokak számára semmitmondóak, azonban az 50 éves Kondor Tamás számára szó szerint a mindent jelentik. A szenvedélyes gyűjtő világéletében a debreceni belvárosban élt, klasszikus panelben, és plafonig érő polcokon rejtegette gyűjteményeit. Több mint kétezer képregény, csaknem ötezer bakelitlemez, rengeteg trafik játék lapul a Csapó utcai lakásban, amiket csillogó szemekkel mutatott meg a Haon stábjának. 

Ottjártunkkor megtudtuk, már kisiskolásként imádta a képregényeket, utána jött a nagy szerelem a bakelitlemezek iránt, majd körülbelül 12 éves lehetett, amikor úgy érezte, nem csak egy-egy darabot akar megvásárolni és megtartani belőlük: egész életében óvni akarja az eszmei értékkel bíró tárgyakat. 

Minden darabhoz emlék köti

Csak az tudhatja, mit jelentenek számomra a gyűjteményeim, aki hasonlóan szerelmes a régmúltba, és az akkori életérzésbe. Gyermekként nem a telefonunkat bújtuk, igazi cserekereskedelmet folytattunk suli után a paneltömbök mögött. Játékkatonák, kártyanaptárak, együttesek fényképei, kitűzők, és még sorolhatnám, mik cserélődtek a kezeink között. Imádtuk minden pillanatát annak a kornak, amiben felnőttünk

 – fogalmazott, miközben a képregényeit, hanglemezeit szedte le a polcról. Mint megosztotta, 1985-ben vásárolta meg az első Pif magazint 100 forintért, onnantól pedig meg sem állt a gyűjtéssel. Harmincnyolc éve vásárolja, cseréli a ritkaságokat, amiktől nem tud megválni 50 éves fejjel sem, és bevallotta, nem is akar. Büszkén vállalja, hogy imád elidőzni a gyűjteménye közt, és mindig nagy öröm számára, amikor rátalál egy olyan darabra, legyen az képregény, vagy hanglemez, ami még nincs meg neki (ami elég ritka).

Hiába több ezer darabos gyűjteményről beszélünk, mindegyikhez köt valamilyen emlék. Mindegyik visszaidézi a gyerekkoromat, nagyon szerettem a retróban felnőni, és szerintem sokan vannak, akik hasonlóan gondolkodnak. 

Bizonyára néhányak el sem tudják képzelni, hol tudom tárolni őket, pedig egyszerű: garázsban, polcokon és dobozokban – sorolta nevetve. Majd kiemelte, akik ismerik a trafik árukat, azok tudják, kicsi tárgyakról beszélünk, amik egy nagyobb dobozban szépen elférnek – ott nem foglalnak sok helyet, nem úgy, mint a szívünkben…

Depeche Mode, Modern Talking hanglemezek

Kondor Tamás, alias Doktor Kondor lakásába lépve kicsit meglepődve álltunk meg az ajtóban, el nem tudtuk képzelni, mi vár ránk. Fürkésztük a szemünkkel, hol lehet az a sok lemez, képregény, amikről a telefonban előzetesen beszéltünk, majd megnyugodtunk, amikor megláttuk, a polcokat egy redőny takarja el, ami mögött megpillanthattuk a több ezer hanglemezt. 

Depeche Mode, Modern Talking lemezek sokasága, amikbe picit bele is hallgattunk, és abban a pillanatban átjárt minket a 80-as évekbeli életérzés. Szívesen felpattantunk volna egy Camping biciklire, hogy egy belvárosi bérház sarkán összefussunk a haverokkal, és elcseréljünk néhány hanglemezt – ahogyan ezt a szenvedélyes gyűjtő is tette évtizedekkel korábban.

Megosztotta velünk, ha képregényről van szó, akkor a Pif magazin mindenképpen a szíve csücske, hiszen abban még hanglemez is volt. Továbbá a Leo Oroszlán sem hagyható ki a sorból, ami a kirakatból figyelte őt, vagy éppen a Lendület autó, amit régen a Biogalban nyert. – A tizennégy éves fiam fog mindent megörökölni, aki szintén imádja a régiségeket, ő is nagy rajongója, talán kicsit megfertőztem – fűzte hozzá mosollyal az arcán. Megjegyezte, a mai napig kijár a debreceni zsibire, mert soha nem lehet tudni, milyen kincsre talál, és persze a régiségvásárokat sem hagyja ki a városban. 

Életem végig elkísér a retró láz, amit nem bánok. Emberek sok mindennel felhagynak, ami egykor sokat jelentett számukra. Úgy vagyok vele, ha nem fordítok hátat ennek az életérzésnek, akkor a 70-es, 80-as évek miliője örökre körülölel, és mindvégig fennmarad, mert a retró örök!

 – jelentette ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában