Ünnepi közgyűlés

2023.10.23. 15:58

Ők kapták Debrecen városának díjait a nemzeti ünnepen – fotókkal

Díjazta a debreceni közgyűlés azokat a kimagasló helyi szakembereket, akik munkájukkal hozzájárultak a város hírnevének öregbítéséhez.

Gubányi Patrik

A debreceni közgyűlés és a díjazottak

Forrás: Kiss Annamarie

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulójára emlékezett október 23-án Debrecen önkormányzata, amelynek alkalmából ünnepi közgyűlést is rendeztek a Kölcsey Központ Görömbei András dísztermében.
A rendezvényt a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművészeinek műsorával nyitották meg, akik vetítettfilmes-előadással, énekkel és szónoklattal idézték fel az '56-os történéseket. A szokásokhoz hűen a város ez idő tájt azon lakosait ismeri el, akik kiváló szakmai tevékenységükkel hozzájárulnak Debrecen hírnevének öregbítéséhez, legyen az tudomány, művészet, környezetvédelem, egészségügy vagy szociális cselekedet.

Közös célokért dolgozik a város és az egyetem

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagyon szoros a kapocs az intézmény és a varosvezetés között, amelynek az oka nem más, minthogy ugyanazon célokért küzdenek nap mint nap. Azaz azért, hogy a diákok színvonalas keretek között szerezhessenek magas szintű tudást, valamint, hogy a város fejlődését erősítsék.

– 1956. október 23-án az egyetemi diákság nagy szerepet játszott abban, hogy a város méltó legyen az 1848-49-es hagyományaihoz, a szabadság eszméjéhez – ezt már Papp László polgármester mondta, aki rámutatott: Debrecen több tekintetben is különleges szerepet tölt be nemzetünk történelmében, hiszen nagy forradalmaink szorosan összefonódnak polgárainak szabadságszeretetével. – Legyünk büszkék arra, hogy a debreceni diákok tüntetése és felvonulása volt 1956-ban a forradalmi események nyitánya – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a debreceni belvárosi sortűznek két halálos áldozata és mintegy harminc sebesültje volt, ám a hősök halála nem volt hiábavaló: igaz, hogy több mint harminc évvel később, de meghozta a diktatúra végét, a demokrácia kezdetét.

A beszédek után Papp László polgármester átadta a város díjait

Debrecen Város Boncz László-díját idén a szociális alapellátásban végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, áldozatos munkája elismeréseként Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központ debreceni központvezetője, valamint Rózsahegyiné Juhász Éva, Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja civil szervezetekkel foglalkozó koordinátora, a Hajdúdorogi Főegyházmegye cigánypasztorációs referense kapta.

Debrecen Város Csokonai-díja elismerést a jazz zene területén végzett maradandó értéket teremtő kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Debrecen Big Band, valamint a muzeológia területén végzett maradandó értéket teremtő, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum főmuzeológusa vehette át.

A Dóczy Gedeon-díjat az egyházi nevelés és oktatás területén végzett elhivatott munkája és értékeket teremtő életműve elismeréseként Géczy Mária Erzsébet, a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolanővére, illetve a szakképzés érdekében végzett kimagasló vezetői munka és értékeket teremtő oktatói, nevelői tevékenysége elismeréseként Nagyné Oláh Katalin, a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikuma és Kollégiuma igazgatója, tanára vehette át.

A Debrecen Város Hajós Alfréd-díja elismerésben az atlétika és a labdarúgás területén végzett kiemelkedő testnevelő tanári, edzői, sportvezetői munkássága elismeréseként Csapó Lajos volt válogatott atléta, utánpótlásedző; a kardvívósportért végzett kiemelkedő edzői, sportvezetői munkássága elismeréseként Dávid László, a DEAC vívószakosztályának vezetőedzője, illetve a labdarúgás területén végzett kiemelkedő sportvezetői munkássága, edzői életműve elismeréseként Makray Balázs testnevelő tanár, edző részesült.

Debrecen Város Hatvani-díját az orvostudomány területén végzett kiemelkedő tevékenysége, a jövőt megalapozó, maradandó értéket teremtő tudományos munkája elismeréseként prof. dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának klinikaigazgatója és prof. dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet, Hematológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában