Az erőszak ellen

2023.10.19. 16:49

Minden féltő szülő álma válhat valóra Debrecenben - fotókkal

Nem nézi tétlenül az iskolai erőszakot, új képzést hozott Debrecenbe a tankerület

Szakál Adrienn

Közel 80 pedagógusnak tanították mega technikát

Forrás: Kiss Annamarie

Erőszakmentes önvédelem címmel indított hiánypótló kezdeményezést a napokban a Debreceni Tankerületi Központ. A diákok testi-lelki-szellemi állóképességének erősítésére a debreceni pedagógusok számára olyan képzés indult el, melyet a tanárok, tanítók később saját intézményeikben és személyes környezetükben egyaránt alkalmazhatnak és továbbadhatnak. A programnak a debreceni Lilla Téri Általános Iskola adott otthont, ahol a Haon csütörtök délután bepillantást nyert a képzésbe, majd Pethő Katalin intézményvezetőt kérdezte.

Debrecen Balázs György haon
A kurzust az Életrevalók Program vezetője, Balázs György vezette
Forrás: Kiss Annamarie

Megelőzés és önvédelem

A Debreceni Tankerületi Központ minden iskolát megkeresett a kezdeményezéssel, amiről mi is azt gondoljuk, hogy nagyon nagy szükség van rá. Nemcsak testnevelőtanárok, hanem bármely szakos, akár segítő pedagógus számára is mindenképpen hasznos és morális értéket nyújtó képzésről van szó

 – emelte ki Pethő Katalin. Mentálhigiénés szakemberként a prevenciót kiemelten fontosnak találja, ezért az intézményben korábban droggal, alkohollal és dohányzással kapcsolatos megelőző előadásokat is rendeztek. – Nem a meglévő helyzetekben kell úrrá lennünk, hanem minden negatív helyzetet igyekeznünk kell megelőzni a gyermekeink életében, és ehhez velük is el kell sajátíttatni a nemet mondás tudását – összegzett az igazgató.

 

A kurzust az Életrevalók Program vezetője, Balázs György vezette. A technika neve Treva, mely speciálisan az iskolai környezetre kialakított erőszakmentes önvédelmi rendszer. A cél minden esetben az, hogy a konfliktus elhárításával sem a támadó, sem a támadott fél ne sérüljön meg.

 A Lilla Téri Általános Iskolában négy napon keresztül csaknem 80 pedagógus sajátította el az erőszakmentes önvédelmi képzés módszereit, melyről később, az elméleti kurzus és vizsga után tanúsítványt kapnak a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában