Csillagászat

2023.10.14. 10:49

A hajdúsági csillagászokkal járta Erdélyt Farkas Bertalan

Máig népszerű az első magyar űrhajós, és csillagászkodásra is lehet érdeklőket találni.

Szőke Tímea

Farkas Bertalan egy ifjú rajongójának is dedikálta a róla szóló könyvet

Forrás: Balogh Zoltán-archív

Nemrég Erdélyben találkozhattak az érdeklődők Farkas Bertalannal, az első (és eddig egyetlen) magyar űrhajóssal, nyugalmazott dandártábornokkal a Vega Csillagászati Egyesület (VCsE) Hajdúsági Területi Klubjának szervezésében. 

– Tavaly előtt rendeztük Hortobágyon a Kárpát-medencei Messier-maratont (csillagászati észlelő versenyt), amin nemcsak Magyarországról, hanem Erdélyből és a Felvidékről is jöttek amatőr csillagászok. Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület titkára, Lőrincz Barnabás vetette fel annak a lehetőségét, hogy jó lenne Farkas Bertalant elvinni hozzájuk Csíkszeredába, mert még soha nem volt ott a tábornok úr. Én közel 30 éves baráti kapcsolatot ápolok Farkas Bertalannal, és sok rendezvényt szervezek neki; így kerültünk ki Erdélybe – avatta be a Haont Balogh Zoltán, a klub titkára. 

Már egy héttel az út előtt kiderült, hogy Kézdivásárhelyen is nagyon szeretnének találkozni az űrhajóssal, így gyorsan összeszerveztünk még oda is egy előadást. Egyébként az apropó az volt, hogy azon a hétvégén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az EMCSE, illetve mi, a VCsE Hajdúsági Területi Klubja szerveztünk egy csillagászati szabadegyetemet. Ennek keretében tartott Farkas Bertalan október 7-én a Sapientia Egyetem csíkszeredai karán teltházas előadást mintegy 700 fő előtt

 – idézte fel Balogh Zoltán. Megjegyezte, nem volt egyszerű dolguk, mert Farkas Bertalannak hónapokkal előre tele van a naptára.

Debrecen Farkas Bertalan haon
Farkas Bertalan interjút adott és podcast-beszélgetésen is részt vett
Forrás: Balogh Zoltán-Archív

Hatalmas érdeklődés mellett rendezték

„A csillagok útján – csillagászati és űrkutatási találkozó” elnevezésű programban négy előadást követett az első magyar űrhajós és a közönség találkozója. A kar aulájába hirdették meg az eseményt, de a nagy érdeklődés miatt (10 perc alatt annyian regisztráltak, hogy „betelt” az aula) átköltöztették az egyik művelődési ház színháztermébe. Az előadás után Farkas Bertalan a róla szóló könyvet dedikálta. Vendége volt a Sapientia podcastnak, majd másnap délelőtt Kézdivásárhelyen is előadásra és közönségtalálkozóra került sor „Közelebb a csillagokhoz” címmel egy hotel rendezvénytermében, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány és a VCsE Hajdúsági Területi Klub szervezésében.

 Beszélt az űrkutatás történetéről, valamint pályájáról, a kiképzéséről és az űrrepüléséről is, az utóbbi során általa készített videófelvételekből is bemutatott néhányat.  

Balogh Zoltán érdeklődésünkre elmondta, meg lehet az embereket napjainkban is szólítani csillagászattal, bár már nem az a módja, mint 30-40 évvel ezelőtt, amikor szakkörök működtek. – Ma már a közösségi média az a felület, ahol a legkönnyebben el lehet érni a közönséget. A fiatalok érdeklődését nehéz felkelteni, mert annyi fajta inger éri őket, de egy jól promotált rendezvénnyel nagyon sikeres dolgokat lehet csinálni. Többek közt májusban nyitottuk a debreceni Nagytemplomban a Csillagképek 2022 kiállítást, ami népszerű volt, de számos programot szervezünk – osztotta meg. 

Megjegyezte: segíthet közelebb hozni a csillagászatot az emberekhez az, hogy óriásit fejlődött a technika, például csodálatos fényképeket lehet készíteni amatőr távcsövekkel is.

Debrecen közönség haon
Zsúfolásig telt a csíkszeredai színházterem
Forrás: Balogh Zoltán-Archív

Holdnézőbe hívnak

A legközelebbi eseményükre is felhívta a figyelmet. 

Október 21-én, ha derült lesz az idő, Hajdúszoboszlóra megyünk bemutatót tartani, mintegy tíz távcsővel, csatlakozva a NASA Nemzetközi Hold-észlelő Éjszaka programjához. Ez a művelődési központ melletti téren lesz, ugyanis a Hold esetén nem okoz gondot a fényszennyezés. A leglátványosabb objektum a Hold, a legtöbb jelenséget ezen lehet megmutatni, a laikusok is felfedezhetnek rajta számos érdekességet: ahogy változik az alakja negyedenként, a fény-árnyék játékát, azt, ahogyan az árnyék végigvonul egy kráterben.

 Ezek mind jól megfigyelhetők a felszínén erős nagyítással, és akár az okostelefonjukkal le tudják fényképezni az érdeklődők a távcsöveinken keresztül. „Kézzelfoghatóvá” válik számukra a csillagászat, s talán így lehet legjobban megszólítani az embereket – mondta Balogh Zoltán.

Közel 40 éves múlt

A hajdúsági ismeretterjesztés több mint 38 éves múltra tekint vissza. Az első csillagászati szakkör 1985-ben alakul Hajdúböszörményben, a Sillye Gábor Művelődési Központban Balla Sándor gimnáziumi tanár és tanítványa, Balogh Zoltán vezetésével. Az idők során a hajdúsági csillagászati közösség több változáson ment keresztül. Tevékenységüket ma a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubjaként végzik, legfontosabbak a tudományos ismeretterjesztés és az asztrofotózás. Tagtársaik asztrofotói a Haonon is rendszeresen megtalálhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában