Tábor

2023.08.28. 12:56

Talajtani tábor a vármegyében, a földre és az agráriumra nyitott fiatalok pallérozódtak idén is

A négynapos V. Extrém talajtani tábor keretében vizsgálták a talajt a diákok Miskolc, Püspökladány és Nádudvar területén.

Marján László

Fotó: Marján László

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete, a KITE Zrt.-vel szorosan együttműködve ötödik alkalommal rendezte meg talajtani táborát középiskolások számára augusztus 21. és 24. között. A tízfős táborozó csapat – köztük visszatérő táborozókkal – kiegészült egyetemi hallgatókkal is - tudtuk meg Mészáros Gábortól, a cég Innovációs Központjának rendszerfejlesztési igazgatójától. A vállalat szakemberei közül Mészáros Gábor és Hadászi László innovációs főigazgató szak- és magánemberként is támogatta a tábor működését.

Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet docense, a Magyar Talajtani Társaság elnöke a tábor vezetője aggodalmát fejezte ki Magyarország legfontosabb erőforrása, a termőföldje kapcsán, mondván alig van már hozzáértő szakember, aki jobbá tudná tenni a földet. Nagyon kellenek a geológusok, talajtanosok, mérnökök, akikből egyre nagyobb hiány van.

haon-talajelemzes-tabor
Az extrém melegben is elemezték a talajszelvényeket
Fotó: Marján László

A táborba is – amelynek „szekerét” négy szervezet: a KITE, a Magyar Talajtani Társaság, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete és a Püspökladányi Kísérleti Állomás és Arborétum „tolja” – olyanok jönnek, akik már egyébként is érdeklődnek természettudományok iránt. Céltudatos tinédzser a még gimnáziumba járó és Szentendréről ide utazó Benyó Krisztián, aki úgy véli, hogy kortársai számára már fontos a fenntarthatóság, számára ez a tábor remek lehetőséget biztosított gyakorlati tapasztalatok megszerzésére.

A tábor extremitására is kitérve a szervezőktől megtudtuk, hogy alapvetően ez a megnevezés hívószóként funkcionál, de a 35-40 Celsius-fokban, tűző napon végzett talajszelvény ásása azért elég extrém feladatnak tekinthető a táborozók számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában