Veszélyek

2023.08.12. 19:39

Sok munkát ad a Hortobágyi Madárkórháznak, hogy sorra mérgezik a madarakat Újfehértónál

Haon.hu

Forrás: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

Újfehértó – a mérgezett sasok földje. Itt mérgezik a sasokat. Évek óta, folyamatosan. Csak az idén három rétisas került innen hozzánk mérgezéssel, ezek közül kettő másodjára - olvasható dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatójának bejegyzésében

Mint írta, vadászterületen, legutóbb mérgezett tojás mellett, azzal mérgezett és elhullott szarka maradványait mosták ki a sas begyéből. A madarat meggyógyították, majd szabadon is engedték, de előtte megtették a rendőrségi feljelentést, megvárták a méregkereső kutyás felderítés eredményét valamint a mérgező csalétkek és mérgezett tetemek eltávolítását, a további ismételt mérgezés elkerülése érdekében. 

A bejegyzésben olvasható, hogy van olyan madár, Bogyó 3, amelyik kétszer is bekerült már mérgezés miatt, a második pedig olyan „jól sikerült”, hogy véglegesen már nem is tudták szabadon engedni. 

Háromszor engedtük el, de utána vissza kellett fogni, mert nem volt tökéletes. Most itt ápoljuk a kórházban, az egyik röpdében. Azért Bogyó 3, mert az első másodszor is mérgezéssel hozzánk került rétisasnak Bogyó volt a neve, melyet követett Bogyó 2, melyhez hasonlóan Bogyó 3 már a harmadik, visszatérő mérgezéses esetünk. Bogyó 4-et ugyanonnan már elengedtük.

Mint dr. Déri János írta, a mérgezés állatkínzás minősített esete miatt leülendő börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény, a méreggel való visszaélés ezzel a forgalomból kivont MME hatóanyaggal szintén, melynek birtoklása is az, az egymillió forintos eszmei értékű rétisas mérgezése szintén a bűncselekmény. Ezért mind ülni lehet, mégis kockáztatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában