Tájékoztatás

2023.08.22. 11:11

Folytatódik a szúnyoggyérítés Debrecenben: lárvairtó tablettákat osztanak a lakosoknak

Szúnyoglárva-irtó készítmények osztásával teszi hatékonyabbá a szúnyogok elleni védekezést a debreceni önkormányzat.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / MW-archív

 A lárvák kifejlődését gátló tablettákat térítésmentesen vehetik igénybe a lakosok a cívisvárosban. Az átvétel személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása mellett lehetséges hétfőtől péntekig - két héten át - az Új Városházán, ügyfélfogadási időben - olvasható a városháza közleményében. 

Mint írják, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata fontosnak tartja a hatékony és eredményes védekezést a szúnyogok ellen. A földi és légi kémiai szúnyoggyérítést ezúttal ingyenes tabletták osztásával teszi még hatékonyabbá.

A debreceni lakosok személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával vehetik át a szúnyoggyérítést segítő tablettákat (10 darab/csomag) ügyfélfogadási időben az Új Városháza (Kálvin tér 11.) földszintjén található ügyfélfogadó terében, a 18-as ügyfélablakban, sorszám húzása nélkül.

Az irtószerek átvételére 2023.08.21-én hétfőtől 2023.09.01-jén péntekig van lehetőség.

A tabletták javasolt felhasználási ideje április-október hónapokban lehetséges, szükség szerint. Az irtószer nem alkalmas állóvizekben történő alkalmazásra, hatását csapadékgyűjtő edényekben, állóvizekben fejti ki - olvasható a közleményben.

Mit érdemes tudni a szúnyoglárvairtó tablettáról?

Néhány szúnyogfaj lárváinak otthont adhat a vízgyűjtő hordóban, virágcserép alatt, szétszórt hulladékban stb. összegyűlő esővíz. Városi környezetben rengeteg olyan tárgy van, melyekben az összegyűlő esővíz lehetővé teszi a szúnyogok szaporodását.

A kertben lévő esővíz gyűjtésére alkalmas tartályokban (pl. hordóban, kádban, kannában, vödörben stb.) és a kerti medencékben akkor várható szúnyogtenyészés, ha bennük a víz tartósan jelen van. Ekkor az állóvízben a lárvafejlődés zavartalan és a nyári melegben akár hetente kifejlődhet egy új szúnyoggeneráció. A készítmény alkalmazásával 3-4 hétig is élvezhetjük a mentességet. Az idén fel nem használt tabletták 2025. nyár végéig megőrzik minőségi idejüket.

A készítmény leírása:

A készítmény hatóanyaga S-metoprén, mely a tenyészővizekbe juttatva a szúnyoglárvák fejlődésének és a bábok kifejlett csípőszúnyoggá történő átalakulásának gátlására alkalmas. Többféle szúnyogfaj lárváira hat (Aedes aegypti, Aedes albopictus, Culex pipiens). A tabletta víz hatására lassú ütemben, folyamatosan bocsátja ki hatóanyagát, megakadályozva, hogy a kezelt vízből kifejlett szúnyogok keljenek ki. Az egyedek zömének megsemmisülése bábállapotban következik be. A lárvákat még nem pusztítja el, így használata során a vízgyülemekben továbbra is előfordulhatnak élő és mozgó lárvák, melyek a báb-állapotban fognak elpusztulni. A szer kifejlett szúnyogokra nincs hatással.

A tablettával ellátott víz élelmiszerekkel nem léphet kapcsolatba; tehát zöldségek, gyümölcsök és fűszerkert locsolására sem alkalmas. Olyan, a lakóhely közelében fellelhető vízfelületek kezelésére használható, amelyek ivóvízként sem hasznosulnak, élővizekkel összeköttetésben nincsenek, és díszhalak tartására sem szolgálnak.

A hatóanyaggal kezelt víz csak gyep, valamint dísznövények locsoláshoz használható fel. Kezelhető az irtószerrel az esővízgyűjtő, vízzáró aljazattal ellátott kerti tó, lapostetős társasházak szigetelésén kialakult vízfolt egyaránt.

A készítmény adagolása a kezelendő víz jellege szerint:

  • tiszta víz: 300-400 literenként négyhetente 1 tabletta,
  • szennyezett víz: 150-200 literenként négyhetente 1 tabletta,
  • erősen szennyezett víz: 20-30 literenként négyhetente 1 tabletta.

A gyérítés akkor válik igazán hatékonnyá városszerte, ha nemcsak társadalmi, hanem egyéni szinten is cselekednek a lakosok.

Mit tehet Ön, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében?

Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek elősegítik a szúnyogok szaporodását.

Ilyen megelőző intézkedések:

  1. az esővíztároló hordó lefedése fedővel vagy szúnyoghálóval,
  2. kannákban, vödrökben hagyott víz letakarása, árnyékos helyen tartása,
  3. ereszcsatorna tisztán tartása,
  4. csapadékvíz felgyülemlésének megakadályozása,
  5. az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni,
  6. az állatok itatóvizét utántöltés helyett rendszeresen cserélje friss vízre.

Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

A fenti háztartási javaslatok betartása segíti a szúnyogok elszaporodásának megelőzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában