Jótékonyság

2023.08.30. 12:47

Tanszerek mellett egy jó adagnyi élményt is kaptak a rászoruló diákok a felújított Csokonai Színházban – fotókkal

A debreceni tanulók között szétosztott tanszercsomagok összértéke több mint 2,5 millió forint.

Nagy Emese

Tanszercsomagokat vehettek át rászoruló gyerekek a Csokonai Nemzeti Színházban

Forrás: Kiss Annamarie

A Magyar Református Szeretetszolgálat már egy évtizede minden nyáron meghirdeti tanszergyűjtő programját. A „Radírozzuk ki a különbségeket” kampány célja, hogy iskolatáskával és írószerekkel támogassa azokat a diákokat, akik nehéz anyagi helyzetük miatt nem tudnának minden szükséges eszközt beszerezni a tanévkezdéshez. A programhoz július közepe óta lehetett csatlakozni tárgyi vagy pénzügyi támogatással, így a tanévkezdést megelőző napokban országszerte megkezdődhetnek a tanszerosztások. A szeretetszolgálat idei célkitűzése volt, hogy hazánkban és határon túli magyarlakta településeken összesen valamivel több mint 1300 diákot tudjon segíteni adományával, köztük 250 debreceni tanulót.

A Magyar Református Szeretetszolgálathoz idén először a Csokonai Nemzeti Színház is csatlakozott partnerként. A támogatott diákok közül a legjobb iskolai teljesítményt elérő 15 gyermek a gyönyörűen felújított színházépületben vehette át szerda délelőtt iskolatáskáját az MRSZ munkatársaitól.

Sikerült elérni a kitűzött célt

Lucski Zsófia, a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője a Haon érdeklődésére kihangsúlyozta, a napokban még országszerte és a határon túl is tartanak az adományosztások, azonban az már most látszik, a kitűzött célt sikerült elérniük:

idén csaknem 1400 diákot tudtak segíteni.

– Magyarországon kívül Kárpátaljára, Délvidékre, Felvidékre, Erdélybe és még Horvátországba is juttattunk tanszerereket. Ezen belül itt, Debrecenben 250 diáknak tudtunk segíteni, valamint 60 gyermeket tudtunk támogatni, akik nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban töltik a mindennapjaikat – mondta, valamit portálunk kérdésére tájékoztatott: a debreceni diákok között szétosztott csomagok összértéke több mint 2,5 millió forint.

Az emberek akarnak segíteni

A kommunikációs vezető megjegyezte, az adománygyűjtés során érzékelték a mostani gazdasági nehézségeket, ugyanis több olyan nagyvállalat is volt, akik az előző években rendszeresen támogatták őket, most viszont a nehéz anyagi helyzetük miatt vagy kevesebb mennyiséggel, vagy másfajta módon támogatták a szeretetszolgálat akcióját.

Fontosnak tartom elmondani, hogy a segíteni akarás és a jó ügy mellé állás nem maradt el. Akadt olyan cég, amely idén nem tudta vállalni, hogy céges felajánlásként több száz táskát biztosítson számunkra, cserébe viszont a dolgozók körében meghirdetett egy adománygyűjtést – ezzel is népszerűsítve a programunkat

– mondta. Hozzátette, azt tapasztalják, hogy az emberek szeretnének segíteni, valamint gyülekezetektől is kaptak felajánlásokat.

Pénzügyi felajánlások

– Egyéni adományok esetében azt érzékeltük, hogy összességében az adományozók száma nem csökkent, viszont azt lehetett látni, hogy jobban megfontolták, mennyi plusz tanszert tudnak a kosarukban elhelyezni. De mindezekkel párhuzamosan az viszont tény, hogy a pénzügyi felajánlásoknak köszönhetően ki tudtuk egészíteni azt, ami még hiányzott, és így a szeptembert megelőző napokban komplett és igen gazdag tanszercsomagot tudunk a családoknak eljuttatni – jegyezte meg. Továbbá elmondta, a tanszercsomagok értéke változó, ugyanis több szempontot így figyelembe vesznek az adományosztásokkor.

Akik az elmúlt esztendőben kaptak iskolatáskát, ők idén csak írószereket vehetnek át. Illetve azok, akik az előző években nem részesültek adományban, vagy most először, akkor mindenképp táskát és írószert is kapnak

– fűzte hozzá.

Jó tanuló gyerekek

– Rendkívül nagy öröm számunkra az újonnan létrejött kapcsolat a Csokonai Nemzeti Színházzal. Mindenképp úgy éreztük, hogy a támogatott családok között valahogy szeretnénk elismerni azokat a gyerekeket, akik a nehéz anyagi helyzetük ellenére is rendkívül jól tanulnak az iskolában, illetve jó magaviseletűek. Szerettük volna nemcsak a szokásos csoportos adományosztásokon megajándékozni, hanem valahogy kiemelni őket – ezzel is jó példát mutatva a többi diáknak – tette hozzá.

A szeretet összeköt és összetart

Az eseményen Molnár Norbert, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkésze kiemelte: a szeretet összeköt, összetart és bekötözi a sebeket. – Kiemelten fontosnak tartjuk a szeretetszolgálatnál azoknak a védelmét, megsegítését, akik különösképpen ki vannak téve mentális, fizikai és lelki sérüléseknek – gondolva itt a gyerekekre –, és éppen ezért örülünk annak, hogy ebbe a szolgálatba mások is becsatlakoznak. Ezáltal közösen szolgálhatunk, így válthatunk együtt „szeretetcselekvőkké” ebben a világban – fogalmazott a lelkész és köszönte meg a Csokonai Nemzeti Színház minden dolgozójának azt az erőt, energiát és odaszánást, amit tanúsítottak annak érdekében, hogy a jelenlévő gyerekek, családok sok élménnyel gazdagodjanak.

Tanszercsomagokat vehettek át rászoruló gyerekek a Csokonai Nemzeti Színházban
Molnár Róbert lelkész úgy véli, a gyerekek támogatása a lefontosabb
Forrás: Kiss Annamarie

Karitatív célra történő támogatásnak

Mátyássy Szabolcs színházigazgató elmondta, elkötelezett híve mindenféle karitatív célú támogatásnak. Bízik abban, hogy a mostani együttműködés a színház részéről nemcsak egyszeri, hanem a jövőben rendszeressé válhat.

Az igazgató a köszöntést követően bemutatta a rászoruló családok számára a színház épületét is.

A különleges helyszínen megvalósult adományátadásnak köszönhetően az iskolatáskákba így nemcsak írószerek, hanem valódi élmények is kerültek, hiszen a gyermekek – legtöbbjük életében először – eljuthattak Debrecen első kőszínházába, és az elsők között tekinthették meg felújítását követően az impozáns épületet.

Tanszercsomagokat vehettek át rászoruló gyerekek a Csokonai Nemzeti Színházban
Mátyássy Szabolcs igazgató elkötelezett híve a karitatív célra történő támogatásnak
Forrás: Kiss Annamarie

A társulat tagjai rövid műsorral is megörvendeztették a diákokat.

Tanszercsomagokat vehettek át rászoruló gyerekek a Csokonai Nemzeti Színházban
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában