Mártírhalál

2023.08.10. 09:51

Az első cigány szentre emlékeztek Nyíracsádon

Az esélyegyenlőségi referens szerint egyedülálló a vármegyében a kezdeményezés.

Haon.hu

A II. János Pál pápa által boldoggá avatott első cigány szent szobránál gyülekeztek.

Forrás: Nyíracsád község / Facebook

Megemlékezést tartottak szerdán a nyíracsádi Kassai utcán, Ceferinó, az első cigány szent szobránál – olvasható a község hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írják, az avatási ünnepségen a népdalkör előadásában elhangzott a magyar himnusz, valamint Rézműves Krisztina előadásában a cigány himnusz. Ünnepi köszöntőt mondott Nagy János polgármester, Aba-Horváth István, Debrecen Megye Jogú Város esélyegyenlőségi referense.

Aba-Horváth István azt emelte ki beszédében, hogy a szegregáció felszámolását célzó pályázat keretében állíttatott szobor, valamint az évenkénti megemlékezés egyedülálló a vármegyében, amire Nyíracsádnak büszkének kell lennie.

A spanyol származású, keresztény életet élő, hite mellett kiálló Ceferinót mélyen vallásos meggyőződése miatt 1936. augusztus 9-én végezték ki. Mártírhalálának évfordulóján rövid megemlékezés keretében koszorúzták meg a II. János Pál pápa által boldoggá avatott első cigány szent szobrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában