A hétvégi lovasnapokon

2023.07.19. 15:29

Hetey Sándor György-emléktáblát avattak Hortobágy-Mátán

Haon.hu

Dallos Gyula miniszteri biztos és Fülöp Bernadett ügyvezető leleplezi az emléktáblát

Forrás: Szoboszlai Endre

Az 55. Hortobágyi Lovasnapok programsorának egyik eseménye volt Hetey Sándor György (1913-1995) lovas szakember emléktáblájának felavatása is a Hortobágy-Máta szívében lévő Nyerges presszó falán – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, a Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület sajtófelelőse.

Az ismert lovasszakember hajdan a Hajdú-bihari Naplóban is rendszeresen publikált lovas ismertetőket, beszámolókat. Egyben ő alapította meg a korabeli megyei huszárbandériumot is, még 1988-ban, amikor hortobágyi ménesvezetőként összeverbuválta azt a megyei bandériumot, mely abban az évben szerepelhetett a budapesti nemzetközi huszártalálkozón. Ennek a bandériumnak az utóda a jelenlegi Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület, mely immár 35 éve tevékenykedik.

A július 15-ei táblaavatón nemcsak csikósok, hanem vármegyénk lovas- és gyalogos huszárjai, valamint erdélyi és partiumi gyalogos vendéghuszárok is díszőrséget álltak az emléktábla leleplezésekor.

Hortobágy emléktábla
Forrás: Szoboszlai Endre

Az ünnepségen Dallos Gyula miniszteri biztos és Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt, majd a huszárbandérium képviseletében Csontos János és Szabó Gábor méltatta néhai Hetey Sándor György munkásságát, kiemelve azt, hogy ő nemcsak lovasember, hanem kiváló katona is volt, harcolt a második világháborúban, tüzérszázadosként. Heteyt a kommunizmus idején a katonai szolgálat alól felmentették, de a rendszerváltás után rehabilitálták, és őrnagyi rendfokazatot kapott.

A szakember számos kiskönyvet is írt, így adva tovább tudását az utókornak. Kevesen tudják ma már, hogy Hetey Sándor György ötlete volt a híres Hortobágyi Lovasnapok megszervezése is, mely idén immár az ötvenötödik volt. 

Az emléktábla felavatása után a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd egy igazi huszárnótát is elénekeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában