Gasztrofesztivál

2023.07.22. 17:30

Nem csak a Campuson lehetett szombaton jót enni, Püspökladányban kakasból főttek a finom falatok - fotókkal, videóval

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Püspökladányi Kakasfőző Fesztivált.

Bekecs Sándor

Kakasból készültek a finom falatok

Kegyes volt az időjárás szombaton a püspökladányi Kakasfőző Fesztivál résztvevőihez, hiszen ragyogó napsütésben, kellemes nyári melegben mérhették össze tudásukat a főzőcsapatok, s mutathatták meg a városi gyógy- és strandfürdő előtti téren kakasfőző képességeik legjavát.

A sátrak, baráti társaságok és bográcsok tengerében az érdeklődő közönség is megtalálhatta a számára kedves szórakozást: kirakodóvásár, pónilovaglás, katonai toborzás és színpadi műsorok várták az érdeklődőket a nap folyamán. A főzőversenyen pedig mintegy harminc csapat mérette meg magát, de sor került a legjobb pálinkák mustrájára, valamint kiderült az is, hogy ki bírja legjobban a chilit.

Ez már a nyolcadik Kakasfőző Fesztivál, az elsőt 2014-ben rendeztük meg, de ugye a pandémia közbeszólt. Változó a főzőcsapatok száma, akik különböző, változatos ételeket készítenek. Idén harminc közösség, baráti társaság, szervezet nevezett. Volt már ennél több is, meg kevesebb is

 – fogalmazott érdeklődésünkre Vadász Ferenc alpolgármester. A rendezvény nevének eredetéről kérdésünkre elmondta, szerettek volna olyan gasztro tematikájú programot indítani, ami a környéken még nincs. A karcagiaknak ott a birkafőző fesztivál, így esett a választásuk a baromfira, s azon belül a kakasra.

Sokan érdeklődnek a fesztivál iránt, a helyi közösségek is nagyon várják, szívesen jönnek itt össze baráti társaságok. De szerencsére nem csak helyből mozgatjuk meg az embereket, hanem a járás más településeiről és a vármegye határain túlról is

 – mutatott körbe az Vadász Ferenc.

Ez a jó kakaspörkölt titka

A jó kakaspörkölt titka, hogy darabokban fagyasszuk, s darabokban főzzük meg a szárnyast, valamint figyeljünk a hozzávalók arányára, vallja Berecz Lajos „Zsinka”. A rutinos helyi főzőmestertől megtudtuk, hogy korábban tizenkilenc alkalommal volt baráti társaságából verbuválódott csapatával a karcagi birkafőző fesztiválon, ahol számtalan alkalommal ért el sikereket. – Ez egy húszéves társaság, vannak itt most püspökladányiak, de érkeztek Gödöllőről, Budafokról és Szolnokról is, hogy velünk töltsék ezt a napot – mondta.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió sátránál a finom illatok mellett más programlehetőség is várta az arrajárót: vérnyomásméréssel, vércukorszint-méréssel, kézművesfoglalkozással, csőrögefánkkal és házi baracklekvárral is készült a csapat. A kondérban pedig baromfi rotyogott. 

– Csirkegulyást készítettünk lencsével és házi csipetkével, nemrég küldtük el a kóstolót a zsűrinek – mondta Sárközi Sándor. Hozzátette: aki eddig megkóstolta, az elégedett volt az eredménnyel. A csapat egyébként a kezdetek óta résztvevője a fesztiválnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában