Itt a válasz

2023.07.06. 07:00

Beázás, hibás lift: meddig halogathatnak az illetékesek?

Hónapok óta rossz a felvonó a Fényesudvar egyik tízemeletes házában. A lakók tehetetlenek, utánajártunk.

Sok idős, babakocsit használó kisgyermekes család is él az érintett társasházban

Forrás: Napló-archív

Gáll Attila Debrecen legrégebbi lakótelepén, a Fényesudvar egyik tízemeletes társasházában él, kerekesszékesként. A Haont nemrég azzal kereste fel, hogy a házban a lift hónapok óta nem megfelelően üzemel, az ajtók nem záródnak rendesen, különböző szinteken megakad, aztán se le, se fel nem működik addig, amíg valaki nem nyomja vissza az ajtót. Amikor pedig működik, akkor az adott emeleten 5-10 centiméter szintkülönbséggel áll meg. 

Ebben a lépcsőházban rengeteg idős, beteg idős, babakocsis kismama lakik, arról nem beszélve, hogy súlyos mozgássérült vagyok

 – osztotta meg Gáll Attila. Kerekesszékkel közlekedik, illetve csak közlekedne, mivel otthona a hatodik emeleten van, ahová a szintkülönbség miatt önállóan nem tud feljutni. Előfordult már több alkalommal az is, hogy fél órán keresztül a földszinten ült arra várva, hogy jöjjön valaki, aki felmegy arra az emeletre, ahol elakadt a felvonó a hibás ajtó miatt és elindítsa.

A 6. emeleten élő Gáll Attila helyzetét ellehetetleníti a rossz lift 
Forrás: Napló-archív

Elmondta azt is, hogy bár sok lakó panaszkodik, egyelőre semmi eredménye.

Változott a közös képviselet felelőssége

A 2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról 2023-tól úgy módosult, hogy 

a közös képviselő saját vagyonával felel a hibáiért: feladatainak elmulasztása vagy jogsértés esetén a törvény ide vonatkozó paragrafusában meghatározott törvényességi felügyelet akár 5 millió forint pénzbírságra is kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intéző bizottság elnökét.

 A közös képviselő paragrafusba foglalt teendői az ingatlan.com szerint a kötelező feladatként meghatározott állagmegóvás. Ezek szerint ahhoz, hogy mindenki számára ideális és élhető környezetet alakítsunk ki egy társasházban, fontos, hogy a ház állapota folyamatosan figyelemmel legyen kísérve. A közös képviselőnek foglalkoznia kell a lakóktól, tulajdonosoktól érkezett bejelentésekkel és ha a ház állapotát veszélyeztető tényezőről van szó, haladéktalanul cselekednie kell.

Nem ez az egyetlen probléma az említett társasházban: 

a 10. emeleten élő kisgyermekes család több alkalommal tett bejelentést a közös képviselőnek, hogy rendszeresen beáznak, sőt az is kiderült, hogy a mellettük lévő villanyóraszekrénybe is rendszeresen befolyik a víz. 

Olvasónk csaknem négy hónapja rendszeresen szögezi a kérdést a közös képviselő és a házmester felé, de mindeddig semmilyen megoldás nem született.

A ház közös képviselőjét egyelőre nem, a házmestert viszont elértük, aki arról tájékoztatott, hogy a négy hónapja bejelentett hiba elhárítása folyamatban van, és a jövő héttől várhatóan gond nélkül közlekedhetnek a lakók. 

SZD

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában