XV. Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozója

2023.07.08. 15:05

Szaporán suhogott a kasza Hajdúnánáson – őseink módszerével takarították be az „életet” – fotókkal, videóval

A régi korok hagyományait és a kenyeret adó búzát ünnepelték. Egykor egy átlagos család egy kisebb táblát egyszerre képes volt végigkaszálni, habár az aratóünnepségen részt vevők is korukat meghazudtoló fürgeséggel fenték a kaszát és kötötték a kévét.

A magyar gazdatársadalom önzetlen összefogásából született 15 millió búzaszem program a hagyományőrzésről szól, amelyben Hajdúnánásnak kiemelkedő szerepe van

Forrás: Molnár Péter

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozóját szombaton a Hajdúnánás külterületén található Nyakas-farmon.

Horváth Vivien, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Magyarok Kenyere Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, a magyar gazdatársadalom önzetlen összefogásából született 15 millió búzaszem program a hagyományőrzésről szól, amelyben Hajdúnánásnak kiemelkedő szerepe van.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a NAK környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke beszédében hangsúlyozta, akár a termésről, akár a búza áráról van szó, sokszor elégedetlenséget hall kicsengeni a beszélgetésekből. Úgy véli, ugyan érdemes többre törekedni, de a meglévő dolgokat és egymás örömét egyaránt hálás szívvel kellene értékelni. Szólláth Tibor szerint az állandó elégedetlenség mindannyiunk életében feszültséget szül, holott inkább derűs szívvel kellene megbecsülni, ami körbevesz minket.

Nyakas András, a rendezvény házigazdája arról beszélt, milyen fontos az aratás hagyományának továbbvitele. Mint mondta, habár manapság modern gépekkel végzik a munkát, a tradicionális eseményeken a fiatalabb nemzedékek is láthatják, hogy az idősek milyen nehéz munkát végeztek ahhoz, hogy a kenyér az asztalra kerüljön.

Veres Sándorné főszervező, a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport vezetője bemutatta az aratócsoportokat és az őket szemléző bizottság tagjait. Az aratásra három ország 13 közössége érkezett Hajdúnánásra. Érmihályfalva, Csíkszereda, a lengyelországi Ustron mellett Téglás, Hajdúnánás, Hajdúhadház, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Nagyvárad képviselői öltötték magukra elődeink munkaviseletét.

A búza az élet

– Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás – idézett Mózes könyvéből Buczkó József. A nyugalmazott címzetes múzeumigazgató, egyben a szemlebizottság elnöke az egyháznak az aratóünnepen betöltött szerepéről beszélt. Elmondta, századokon keresztül Szent Péter és Szent Pál napját megelőzően a gazdák Isten áldását kérték az „élet”, vagyis a búza learatásához. Buczkó József szerint ugyanis a kenyér a legfontosabb táplálékunk, így a búza maga az élet. 

Elmondta, az idei évben elsőként nem versenyszerű feladatot adtak az aratócsapatoknak, sokkal inkább azt vizsgálták, melyik közösség miben különbözik a másiktól, és miben tehetséges.

Verejtékes munka

Miután a jelen lévő egyházi méltóságok megáldották és felszentelték az ünnepséget, a Hajdú Bokréta tagjai a hagyományt követve aratópálinkát és pogácsát szolgáltak fel a csapatok számára, majd azok harmonikaszó kíséretében vonultak az aratóterületre. A búzatáblán kezdetét vette a hagyományos kiskaszás kézi aratás, kötélkészítés, marokszedés, kévekötés, keresztrakás, majd lovas fogattal a cséplőgépekhez szállították a termést.

Buczkó Józseftől a helyszínen megtudtuk, a régiek hajnalhasadtával indultak a határba, és a reggeli órákra a tábla felét már learatták. Az Alföldön szokás volt, hogy családok alkották az aratócsoportokat, a nagyapától az unokáig mindenkinek volt feladata.

– A férfiak levették a kalapot, az asszonyok megoldották a kendőt, kelet felé fordulva elmondtak egy imát, köszönetet mondva, hogy elkezdődhetett az aratás: az életnek a betakarítása. Hiszen ezek a napok teremtették meg a következő esztendőre az életet – mondta. A szemlebizottság elnöke kifejtette, az első kaszavágást mindig a család legidősebb tagja végezte, majd a legények folytatták. Őket követték hátrafelé haladva a marokszedő asszonyok. Az elnevezés a 19. századból ered, amikor a család női tagjai sarlóval vágták a másik kezükben marokra fogott ölnyi búzát, melyet szintén markonként szedtek fel, abból lett így egy kéve. Egy átlagos család akkoriban egy kisebb táblát egyszerre képes volt végigkaszálni, habár az aratóünnepségen részt vevők is korukat meghazudtoló fürgeséggel fenték a kaszát és kötötték a kévét.

Nyakas András a Haonnak elmondta, 15 évvel ezelőtt kis létszámban hívták életre az aratók találkozóját, amely az évek alatt egyre népszerűbbé vált. Ma már csaknem kétezren érkeznek a rendezvényre, a házigazda és családja pedig mindenkit jó szívvel megvendégel.

Az idei aratónapra 2400 adag étellel készültek, reggelire sült tarját és hagymás vért kaptak a vendégek, az ebédhez pedig három marhát és két birkát vágtak le. A fröccsöt a Szódavíz Lovagrend mérte, valamint a pálinkát sem irigyelték a vendéglátók.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában