Két keréken

2023.07.04. 07:00

Betilthatják a motorkerékpárokat Hajdúböszörményben?

A böszörményieknek elegük lett, feljelentéssel fenyegetőznek, a Haon utánajárt, hogy fordultak-e már rendőrséghez a hangos motorkerékpárok miatt.

Sokan panaszkodnak az éjszaka hangoskodó motoro(so)kra

Forrás: Illusztráció: Czinege Melinda

Az elmúlt hetekben nagyon sok poszt, bejegyzés jelent meg azzal kapcsolatban a Böszörményben Hallottam nevű zárt Facebook-csoportban, hogy a jó idő beköszöntével ellepték a várost a hangos motorkerékpárok. 

Az egyik bejegyzés írója azt szeretné, ha betiltanák a motorozást Hajdúböszörményben, ugyanis állítólag aludni sem lehet tőlük. Hangsúlyozta, napok óta az egész utca a motoroktól hangos. Nem zavarná, ha egy-két este hangoskodnának, azonban nem érti, heteken át, minden egyes este miért kell őket hallgatni.

 „Majd akkor legyen nagy a szájuk, ha feljelentést teszek” – emelte ki.

A poszt alatti hozzászólásokban többen is azt sérelmezik, hogy a motorok hangja fülsiketítő, és ezek a gépek biztosan direkt hangosabbak az átlagnál. „Jelenteni kell őket, ha legalább három ember jelzi, akkor a hivatalból kötelező kivizsgálniuk. De le is lehet fotózni őket, a motor külseje sokat elárul” – fogalmazott az egyik hozzászóló, aki nyilvánvalóan arra akart utalni, hogy tuningolt motorokról lehet szó.

„Ha megírod, melyik utcán laksz, én elkerülöm” – írta egy hozzászóló, aki feltehetően motorral közlekedik a városban. Akadnak olyanok, akik úgy fogalmaztak: akiket zavarnak a motorosok, azok költözzenek ki tanyára!

Megkérdeztük a város jegyzőjét és a rendőrséget

Megkeresésünkre Hajdúböszörmény város jegyzője az alábbi tájékoztatást adta: 

A motorok zajkibocsátását központi jogszabályok szabályozzák. A járművek a műszaki vizsgán zajszintmérésen esnek át, nem léphetik túl a 100 decibeles értéket. Típustól függően azonban eltérhet ettől a küszöbértéktől a motor zajterhelése, ami pedig a járókelőknek már zavaró lehet. A motorok zajkibocsátását a közlekedési felügyelőség, a szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

A Haon kérdésére azt is közölték, semmiféle bejelentés, panasz hivatalukhoz nem érkezett azzal kapcsolatban, hogy hangos motorok zavarnák meg éjszaka a lakók nyugalmát Hajdúböszörményben.

A problémával kapcsolatban nem érkezett panasz/jelzés a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányságra – áll a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodájának a válaszában, amelyet a Hajdú Online megkeresésére küldött. „A rendőrség a balesetek megelőzése, a közúti közlekedés biztonságának növelése, a jogsértések felfedése és azok visszaszorítása, a szabályszegők kiszűrése érdekében folyamatosan tart ellenőrzéseket. Hasonló jellegű ellenőrzésekre a közeljövőben is számíthatnak a közlekedők” – írta válaszában s rendőrség.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában