Elővigyázatosnak kell lenni!

2021.06.17. 07:00

A túlzott magabiztosság veszélyekkel járhat

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya: Gyorshajtás, vezetéstechnikai hiányosság – mindez sokszor balesethez vezet.

20210529 Győr Motoros vezetéstechnika program. A Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság motoros vezetéstechnikai oktatást szervezett az Audi Aréna parkolójában a motorosok részére. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: MW-Archív

Fotó: Huszár Gábor

A jó időnek köszönhetően egyre több motorossal találkozhatunk az utakon, viszont ezzel együtt megnövekedett a balesetek száma is a megyében. Szinte minden hétre jut olyan hír, amelyben motorkerékpáros karambolozott – ezzel kapcsolatban kereste meg a Napló a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát.

– A motorosok által okozott balesetekről általánosságban elmondható, hogy azokat jellemzően a sebesség hibás megválasztása, azaz a relatív gyorshajtás, illetve az ehhez kapcsolódó vezetéstechnikai hiányosság okozza – közölték. A motorozásnak vannak írott és íratlan szabályai, többek között, hogy indulás előtt mindig tájékozódni kell az időjárási és útviszonyokról.

Csak kifogástalan műszaki állapotú, érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkező járművel szabad útnak indulni.

A sávok és az összefüggő gépjárműoszlopok közötti szlalomozás életveszélyes, hiszen az autónak „holttere” van. Nem elég, hogy a vasparipás lát, fontos, hogy őt is észleljék. Továbbá nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig be kell tartani a KRESZ vonatkozó szabályait – összegezték.

Válaszában a rendőrség kitért arra is, hogy elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelés és -öltözék. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és -csizma könnyebben észrevehetővé teszi a jármű vezetőjét a közlekedés többi szereplője számára. Ezek használata nem mellesleg egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti. A sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondozást, ám egy esetleges baleset, esés után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmet.

Fokozott körültekintés

Szezon előtt érdemes felkeresni különféle vezetéstechnikai tréningeket, a levezetett kilométerektől és az aktív közlekedéssel eltöltött évektől függetlenül – fogalmazott a Naplónak Pongor Zsolt, a Hajdú-Bihari Motorosok Egyesületének elnöke. – Nem lehet eleget gyakorolni, mindig mindenki tud újat tanulni. A sok évből és levezetett kilométerből fakadó magabiztosság hamis illúziót kelt.

„A megszerzett tudást folyamatosan lehet fejleszteni, de a szinten tartáshoz is kötelező a gyakorlás.”

– A tréningeken jó szakemberek hasznos sőt, sokszor életmentő tudást adhatnak tovább még egy „öreg rókának” is. Láttam olyan rendőrségi statisztikákat az elmúlt évekből, melyek szerint több volt a baleset a szezon első felében, mint a végén. Ez azért lehet, mert a téli hónapokban csak igen kevesen veszik elő a vasparipát, ezért ha elfelejteni nem is lehet a motorozást, de a reflexek, a járműkezelés képes téli álmot aludni, így fontos azokat kellő időben feleleveníteni – összegezte a szakember, majd kitért az elővigyázatosságra.

Az utakon elengedhetetlen a fokozott körültekintés, az értelmetlen száguldozás mellőzése. Számítani kell arra, hogy az autóvezetők nem mindig vesznek észre bennünket, sok esetben elénk kanyarodnak, nem adják meg az elsőbbséget – ennek oka, hogy egy motorkerékpár könnyen észrevétlen marad az autók holtterében, ezért helyettük is fokozottan figyelnünk kell. – Az elmúlt évek alatt nem találkoztam olyan motorossal, aki illuminált állapotban okozott volna balesetet – zárta Pongor Zsolt.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában