Plázák és a Piac utca

2023.07.05. 14:55

A debreceni kiskereskedőket támogatnák a bevásárlóközpontok helyett

A Civil Fórum Debrecen szerdai sajtótájékoztatója

Forrás: Molnár Péter

Sajtótájékoztatót tartott a Civil Fórum Debrecen szerdán, az egyesület a legutóbbi közgyűlésen  benyújtott, a Fórum bevásárlóközpont bővüléséről tett javaslatot kifogásolta. Illés-Rácz Mariann önkormányzati képviselő szerint Debrecennek a hagyományos bevásárló és sétálóutcája a Piac utca, a helyi kiskereskedők és szolgáltatók azonban nem tudnak versenyre kelni a nagy bevásárlóközpontokkal, mivel azok elvonják a vásárlóerőt.

A képviselő szerint az is aggályos, hogy a belvárosban főként az önkormányzatnak és a Cívisház Zrt.-nek találhatóak meg az üzletei, így a város saját magának csinál konkurenciát.

Az eseményen részt vett Balláné Csontos Ildikó, aki  a helyi kereskedők nevében elmondta, egyre nehezebb a Piac utcai üzleteket fenntartani. Úgy véli, az adóforintokat befizető kisvállalkozások sokkal inkább támogatásra szorulnának a multikkal szemben.

A debreceni Fidesz-KDNP frakció közleményben reagált az elhangzottakkal kapcsolatban:

Mint az a Civil Fórum előtt is ismert Debrecenben 2009 óta, azaz 14 éve érdemi, kereskedelmi jellegű fejlesztés nem zajlott. Debrecen gazdasága évről évre folyamatosan fejlődik, munkahelyek ezrei jöttek és jönnek létre folyamatosan a városban, mely indokolja az érdemi kereskedelmi fejlesztések megvalósítását - írják.

Lényeges, hogy a megkeresett jövedelmet ne máshol, hanem Debrecenben költsék el a város polgárai. A debreceni belváros sokat fejlődött, éttermek, cukrászdák, kávézók nyíltak. Egy jól működő, gazdaságilag erősödő városnál erre a típusú fejlesztésre is szükség van. A civil fórum aggodalmának élő cáfolata az is, hogy épp a mai nap nyitotta meg új, prémium minőségű termékeket árusító üzletét egy helyi vállalkozás a Piac utcán.

Hozzátették, Debrecen városvezetése abban érdekelt, hogy a helyi vállalkozások minél szélesebb körben teret tudjanak nyerni a város lakosságát kiszolgáló kereskedelmi és vendéglátó tevékenységek során.

A debreceni ellenzék nem érdekelt a város hosszútávú jövőjének építésében, kizárólag a saját politikai érdekük alapján cselekednek és minden megnyilvánulásukból egyértelmű, hogy a 2024. évi önkormányzati választáson túl nem gondolkodnak.

Mint írják, ismét bebizonyosodott, hogy a Civil Fórum egy szűk csoport érdekeit képviselve hozza meg döntéseit, míg Debrecen város vezetése és a Fidesz-KDNP frakció a város teljes lakosságát képviselve fejleszti a várost és annak minden területét.

HAON

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában