Éled a természet

2023.06.12. 17:30

Vadregényes arcát mutatja ezekben a napokban a Vekeri-tó – fotókkal

Szinte hallani, ahogy fellélegzik az érintetlen természet a debreceniek egyik kedvenc környékbeli pihenőhelyén.

A Vekeri-tónál a természet júniusra visszavette önmaga irányítását

Forrás: Molnár Péter

Úgy tűnik, a Vekeri-tónál a természet júniusra visszavette önmaga irányítását, de hogy buja vagy elhanyagolt a vizes zöldövezet, a szemlélő döntése. Tény, hogy a kaszálással járó rendezési munkák szemmel láthatóan még váratnak magukra az elmúlt napok szélsőséges, esős-szeles időjárása után, a vízi és vízparti élővilág szemmel láthatóan mindezt mit sem bánja.

Kérdésünkre a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságtól a napokban megtudtuk, hogy a tó vízszintje 130 centiméter, ami az április közepén mértekhez képest kis mértékben csökkenést jelent.

Ebben közrejátszhatott az április végi, május eleji csapadékban szegényebb időjárás, a tó környéki és a tóban lévő vegetáció tavaszi felerősödése, valamint a napos, melegebb időben júniusra megnőtt a párolgási veszteség mértéke is.

Forrás: Molnár Péter

Nemcsak a vízállás reményteli

A terület állapotának folyamatos javulását az általunk megkérdezett Nyírerdő Zrt. szerint jól mutatja az is, hogy egy nagyszabású tömegsportrendezvényt szervezhettek a közelmúltban a helyszínen. A társaság debreceni erdészetének igazgatója, Juhász Lajos elmondta, hogy június 15. előtt csak különleges engedéllyel, a természetvédelemmel egyeztetve lehet kaszálni a helyi védettség miatt. A kirándulószezon kezdetétől három mobilvécé áll a látogatók rendelkezésére, emellett fenntartó jellegű munkákat is terveznek ebben az évben.

Kaszálást, padok és asztalok karbantartását végezzük, továbbá a Vekeri-tóra is kiterjesztjük a Vidd haza a szemeted! elnevezésű programunkat

– tájékoztatott a szakember. Megtudtuk, majd személyesen is azt láttuk, hogy a tó vízi élővilága újraéled ebben az időszakban, a látogatók kétéltűekkel, vízi- és gázlómadarakkal találkozhatnak, a társaság pedig bízik abban, hogy a halivadékok is hamarosan megjelennek a tóban.

Időt és türelmet kérnek

Juhász Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fancsikai kilátó továbbra is le van zárva. A tiltó tájékoztatót és a körbeszalagozást a látogatók nem veszik tudomásul, emellett a feljutást akadályozó léceket rendszeresen eltávolítják. A kilátó bontása jelenleg hatósági engedélyezés alatt van – emelte ki.

Végül arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy falatozhatunk-e a közeljövőben a Vekeri-tó partján a helyi büfék kínálatából. Az üzemeltető szeretné, érdeklődés azonban egyelőre nincs rá, hogy a kiemelt ünnepnapokon kívül mozgóárusok, büfések is legyenek a tónál.

Összegzésként: aminek ebben a szezonban örülhetünk a tó körül, a megújult hidak és játszótér, a stég, a sziget filagóriája, de legfőképp az éledő természet, a hattyúcsalád, a madárfütty és a tó látványában is vad romantikája.

 SZD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában