Tájékoztatás

2023.04.19. 10:37

Fájó búcsú: le kell bontani a Fancsikai Kilátót

Több szakértői véleményt kért a Nyírerdő, tájékoztattak az eredményről.

Megállapították, hogy a szerkezet lokális javításokkal nem helyreállítható, ezért a kilátó elbontása javasolt

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy már korábban megírtuk, életveszélyre figyelmeztet egy tábla a Fancsikai kilátó legalsó fokánál. A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének kezelésében levő építmény műszaki állapota olyan mértékben leromlott, hogy az erdőgazdaságnak a lebontása maradt az egyetlen lehetősége – tudtuk meg Vereb Istvántól. A társaság kommunikációs munkatársa a Hajdú Online megkeresésére úgy tájékoztatott: – A fából készült, 13,5 méter magas kilátót 1980 szeptemberében adták át.

A NYÍRERDŐ Zrt. 2023. áprilisában faanyagvédelmi szakértői véleményt készíttetett a létesítményről. Ebben megállapították, hogy a szerkezet lokális javításokkal nem helyreállítható, ezért a kilátó elbontása javasolt. 

A tető és lépcsőszerkezet jelentős része korhadt, az építmény egyes tartószerkezeti elemeit jelentős (biotikus és abiotikus) károsodások érték. Az alsó szoknya jelentős területen gombakárosított, ami több helyen a rudazatokra is átterjedt.

Mint azt válaszlevelében írta, az erdőgazdaság ugyancsak ebben a hónapban beszerzett tartószerkezeti szakértői véleményt is. Eszerint a szerkezet jelentősen károsodott, jelenleg veszélyes állapotú, funkciója szerint nem használható, így le kellett zárni.

A szakértői vélemények alapján döntött úgy a NYÍRERDŐ Zrt., hogy elbontatja a Fancsikai kilátót, a munka elvégzésére pedig pályázatot írt ki. Mivel a létesítmény balesetveszélyes, a társaság kéri az erdőjárókat, hogy vegyék figyelembe a kihelyezett figyelmeztető táblát és ne menjenek fel a kilátóba. Keressék fel inkább a Hármashegyi és az Erdőspusztai Arborétum területén található kilátókat. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában