Szenvedélyes juniális

2023.06.26. 11:03

Debreceni alternatíva a szenvedélybetegségek ellen

A Kábítószer-ellenes világnap alkalmából szerveztek szakvezetett túrát a Debreceni Parkerdőben.

Váradi Zoltán mesélt a Nagyerdő titkairól

Forrás: Molnár Péter

A Szenvedélyes juniális programsorozat Kábítószer-ellenes világnapi eseményének keretében szakvezetett parkerdei sétát tartott a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) hétfőn a Nagyerdőben. A résztvevőket Papp Csaba társadalmi elnök és Berényi András szakmai elnök köszöntötte.

A Kábítószer-ellenes világnap alkalmából a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagszervezeteinek és debreceni civil, kulturális, szociális, egészségügyi, egyházi, állami szervezetek összefogásának köszönhetően rendezett programsorozat a Szenvedélyes juniális. 

A szakmai programok mellett a prevenció terén olyan alternatívák népszerűsítése is előtérbe került, ahol bárki megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódási formát, a függőséget okozó területek helyett.

– Harminchat éve hirdették meg ezt a napot, amit mi régóta kibővítettünk a függőségek területére. Ez az egész program a segítségről szól, és egyben üzenet is. A családoknak szeretnénk üzenni – fogalmazott köszöntőjében Papp Csaba. Mint kifejtette, ahol megjelenik a függőség, az a család nagyon nehéz időszakon megy keresztül. A felmerülő probléma rendkívül megviseli a közösséget. Azt tapasztalják, hogy változás történik a családtagjuk viselkedésében, amivel eleinte nem foglalkoznak. Pláne, hogyha ez az alkoholról szól. 

Az alkoholfogyasztás a mi társadalmunkban egy jobban elfogadott, tolerált dolog. Azonban ez csak a kezelése a bajnak, nem tudni mi okozta a problémát. Ennek fokozódásával azonban a benne lévő egyén elkezdi felégetni a szociális hidakat, a család pedig elkezd távolodni, kezdi feladni

 – fogalmazott. Hozzátette: ez a hónap, ez nap erről a problémáról szól.

Papp Csaba az előzőeket folytatva hangsúlyozta, az eltávolodás, feladás a bajban lévő családtag segélykiáltása. – A családnak ekkor kell nem engedni a hidak felégetését, hanem mindent megtenni a bizalom megtartására. Ha a függőséggel bíró ember elveszti a bizalmat, az a végpont. Úgy érzi mindenki ellene van, senki sem akar vele törődni – mondta. 

A probléma gyökerének feltárásához elengedhetetlen a család közreműködése. Szerinte a mai kor legnagyobb veszélyeit számítógépes játék-, illetve a szerencsejáték-függőség jelentik.

Számítógép helyett válasszuk a természetet!

A mai egy formabontó alkalom, hiszen eddig konferenciákon, szakmai fórumokon emlékeztünk meg erről a világnapról. Úgy véljük, hogy nem csak a drogok negatív hatásairól kell beszéljünk, hanem mutassunk alternatívát is. A számítógép képes az embert órákra a képernyő elé szegezni, ennek ellensúlyozására lehet jó a természetben való séta, a fizikai aktivitás

 – fogalmazott Berényi András.

A Nagyerdő titkaiba Váradi Zoltán, a Természettár vezetője avatta be a résztvevőket. Mint kiemelte, a Nagyerdőt hazánk első természetvédelmi területeként jegyezték be 1939-ben. – Kevesen tudják, hogy nevét nem a területi kiterjedéséről kapta, hanem a nagy, 100-150 éves tölgyfáiról. A Parkerdő viszont egy rekreációs céllal ültetett erdő, rengeteg olyan faj van benne, ami nem őshonos a külső részeken – ismertette.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában