Szenvedélyes Juniális

2023.06.03. 12:16

A kábítószer mellett egy súlyosabb függőséggel is felveszi a harcot Debrecen

A drogok elleni harc eredményes a vármegyében, és a gyógyulásra is van lehetőség.

Papp Csaba (balról) és Berényi András a tájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Szombaton délelőtt indult a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Szenvedélyes Juniális című programsorozata, melynek részleteit a szervezők reggel az Arany János téren ismertették. Június 26-a, a kábítószer elleni küzdelem világnapja, azonban a sokszínű programokkal Debrecen egy egész hónapot szán a függőségek problémakörének kezelésére.

Papp Csaba úgy véli, az elmúlt csaknem negyven évben a világnap lényege meglehetősen átalakult, így már általánosságban szenvedélyekről beszélhetünk. A KEF társadalmi elnöke szerint az egyik legnagyobb kockázat a drogok jelenléte és terjedése mellett a számítógépes játékok és az internet világa, amely mellett még a szintén nagy problémát jelentő alkoholizmus is másodlagos.

– Debrecen ugyan egyetemváros, de a kábítószer-használat szempontjából szerencsére tartható a helyzet. A civil szervezetekkel, az önkormányzatokkal és az egészségüggyel végzett közös munkának köszönhetően fenn tudjuk tartani a közepes fertőzöttségi szintet. Azonban az internet világa által okozott modern függőségekkel szemben kemény a küzdelem, és e tekintetben nyitnunk kell – hangsúlyozta Papp Csaba.

Az elnök elmondta, habár korábban egy hétig tartott a Szenvedélyes Juniális, az utóbbi hét évben azért bővült egy hónaposra, mert ezalatt az idő alatt alternatívákat tudnak mutatni, mit lehet máshogy tenni. A családi napokon, szabadtéri rendezvényeken anonim módon szakemberek segítségét is kérhetik az érintettek, illetve szakmai konferenciáknak, tanácskozásoknak adnak helyet, hogy felölelhessék ezt a komoly és összetett problémakört. Papp Csaba szerint kritikusan fontos, hogy melyik szakaszban kérünk segítséget.

Nem marad a családban

Az első komoly jel a hirtelen jellemváltozás. Ha egy nyugodt, csendes gyermeknél hirtelen jellemváltozás történik, vagy elkezdik zaklatni, az már egy felkiáltójel. Lényeges, hogy a probléma nem fog a családban maradni, és nem oldódik meg segítség nélkül 

– fejtette ki. Hozzátette, szerencsére a civilszervezetek képében elérhető a segítség, és, ha már nagyon nagy a baj, az egészségügyi problémák megoldása is lehetséges. Elmondta, a kábítószer elleni küzdelemnek a kezelésen kívül szerves része, hogy a drogok ne kerüljenek a piacra. Az elnök szerint a vármegyében kiemelkedően végzik a dolgukat a rendőrök, példaként említette, hogy Hajdú-Biharban egy felderítésnek köszönhetően nemrégiben egy nagyobb bűnbandát tartóztattak le.

– A függőség problémája olyan, mint a fa: amit látunk, az a levelek senyvedése, az csak a látszat, a gond a gyökérzetben van – mutatott rá Papp Csaba. Úgy véli, a függőség már csak a probléma kivetülése, ezért minden családnak a probléma gyökerét keresve, a miértekre kell megtalálni választ.

Alternatív tevékenységek

Berényi András a Szenvedélyes Juniális programjait részletezte. A KEF szakmai elnöke bemutatta, a függőség elkerülése érdekében városszerte számos alternatívát kínálnak a szabadidő eltöltésére. Példaként említette a Digitális Gyermekvédelmet. Mint mondta, gyakran a szülők is tanácstalanok, mennyire és milyen módon korlátozzák csemetéjüket, hogy megvédjék az internet káros hatásaitól. 

Berényi Andrástól megtudtuk, egy konferenciával is készülnek, amely a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését célozza. A Moonshine programmal az éjszakai életet élő fiatalokat szólítják meg a sporttevékenységeken keresztül, valamint egy vetélkedővel a drogmentes élet alternatíváját mutatják be. 

A Láthatatlan árvák könyvbemutató a család nélkül felnövő gyermekekre hívja fel a figyelmet, hiszen gyakran a társadalom már csak akkor figyel fel rájuk, amikor a problémák megtestesülnek. A Nagyerdei Stadionban június 10-én kezdődik az Ez az a nap című koncertsorozat, ahol a KEF egy információs sátorral lesz jelen. A Mozdulj, Debrecen! programjaival párhuzamosan június 26-án egy erdei sétával hoznak közelebb a természet szeretetéhez, ami szintén egy választási lehetőség a függőségek helyett.

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában