Helyi kiválóságok

2023.05.30. 12:29

Debrecen ifjú tehetségeinek a kezében van a Cívis Álom - fotókkal

A fenntartható várost bemutató pályaművekkel nyolc csapat jutott be a döntőbe.

Forrás: Kiss Annamarie

Az Agóra Tudományos Élményközpont adott helyet a Cívis Álom 2023 interaktív és kreatív, háromfordulós középiskolai természettudományos vetélkedő döntőjének kedd délelőtt. A Debreceni Tankerületi Központ és Debrecen városa által közösen szervezett verseny célja felkutatni a fiatal csiszolatlan gyémántokat, és segíteni őket tehetségük kibontakoztatásában.

Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Vántus András Istvánné köszöntőjében elmondta, összesen 28 csapat indult a vetélkedőn, melynek döntőjén a nyolc legjobb csapat mérte össze tudását. A Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője úgy véli, a versenyre igazán színvonalas pályamunkák érkeztek, így – mint mondta – a zsűrinek nem lesz könnyű dolga.

Barcsa Lajos alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Barcsa Lajos szerint a tehetséggondozás közös ügye a tankerületnek és a városnak egyaránt. Az alpolgármester üdvözölte az idei megmérettetés tematikáját, mely mentén Debrecen fenntarthatóbbá és zöldebbé tételét kellett a diákoknak feldolgoznia. Mint fogalmazott, ezt a gondolkodásmódot a képzőművészeti alkotásoknak megfelelő pályaművek is hűen tükrözik. Emellett a város vezetőségének is a célkitűzési között is szerepel, hogy Debrecen még élhetőbb város legyen. Példaként említette a Future of Debrecen mozgalmat, a Civaqua-programot és a véderdősítést, valamint a tömegközlekedés fenntarthatóvá alakítását.

A fiatalok kezében a jövő

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, a Debreceni Egyetem számára rendkívül fontos, hogy a helyi kiválóságok megmutassák magukat. Ahogy az is lényeges, hogy az egyetem méltó jövőképet adjon a fiatalok számára, marasztalva őket, akik így kölcsönösen támogatják az őket segítő helyi közösségeket.

A mai világban fontos, hogy a technikai fejlődés és a biodiverzitás egyensúlyban tudjon maradni, hiszen ez fogja garantálni a jövőt a Föld minden élőlénye számára. Az anyagtudományok – például a fizika, a kémia és a biológia

 – egy új korszakát éli meg, és a műszaki fejlődés ezekre a változásokra alapoz – mondta az elnök.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont igazgatója szerint Debrecennek nem csak a történelme, a jelene is figyelemre méltó. A városban a mai napig minőség tapasztalható az oktatás, a munkalehetőségek és az emberi kultúra terén is, ami egy biztató jövőképet ad az embereknek.

Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

A köszöntőket követően átadták a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány díjait. Pappné Gyulai Katalin elnök emlékeztetett rá, az alapítvány 1995-ös létrehozása óta ismeri el a tehetséges diákokat, hozzásegítve őket, hogy tovább fejlesszék tudásukat. Az idei díjazottak informatikai eszközöket, sportruházatot és vívófelszerelést kaptak.

Pappné Gyulai Katalin, a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

A délutáni eredményhirdetésen kiderült, a Medgyessy Ferenc Gimnázium csapata nyerte a vetélkedőt. Második a Tóth Árpád Gimnázium lett, híg a harmadik helyezést a Koós Károly Művészeti Szakgimnázium érdemelte ki.

A legjobb kiállásúaknak járó díjat az Ady Endre Gimnázium vihette haza, míg a legjobb kísérletezőknek a Csokonay Vitéz Mihány Gimnázium bizonyult. A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumot előadásmódjáért ismerték el, a Fazekas Mihály Gimnázium tanulói pedig a legjobb riporterek voltak. 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában