Közgyűlés

2023.05.25. 14:32

A legnehezebb időkben van mihez nyúlnia Debrecennek

A finanszírozási nehézségekről is szó esett a cívisváros közgyűlésén.

Papp László polgármester az ülésen

Forrás: Kiss Annamarie

Elfogadta a közgyűlés a csütörtöki ülésén a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2022. évi számviteli törvény szerinti éves beszámolóját, valamint a DKV Zrt. 2022. évi beszámolóját a helyi személyszállítási közszolgáltatás ellátásáról.

Papp László elöljáróban megjegyezte: a város költségvetése stabil és kellően perspektivikus, fontos azonban gazdálkodásának másik lába, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., mely erősíti azt.  

Nagyon nehéz időszak van mögöttünk, és nem ért még véget, de jól látható, hogy a DV Zrt eredményessége jelentős, az elmúlt évek legnagyobb nyereségével zárja 2022-t, annak minden  nehézsége ellenére. Ezt árnyalja, hogy a költségek, a veszteségfinanszírozás továbbra is jelentős, a DKV és a Debreceni Vízmű a szabályozók miatt komoly veszteséget halmozott föl, ezt a veszteséget finanszírozni kell

 – hangsúlyozta.  Elmondta, jelenleg egyszeri tranzakciókból, ingatlanértékesítésből sok bevétele van a városnak, de ezek néhány év múlva nem lesznek. – Amikor épp a legnehezebb időszakban vagyunk, ezek az extra bevételek akkor biztosítanak stabilitást – tette hozzá a polgármester.

– Látnunk kell, az eddigi tömegközlekedési finanszírozás mellett már problémát okoz a Vízmű is. A hatósági ár mostmár jelentősen rontja a tevékenységének az eredményét. Az ingatlanügyletekre a jövőben nem számíthatunk, gondolkodnunk kell, hogyan tovább. 

Talán újfajta gazdálkodás szükésges, mert a keresztfinanszírozás lassan tarthatatlan lesz. Még most nincs baj, de fel kell készülnünk

 – jelentette ki Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecent Egyesület).

– Annak a híve vagyok, hogy alapvetően nem támogatásra kell építeni a működést és lélegeztetőgépen tartani egyes szolgáltatásokat. A vízügyi államtitkárral hamarosan egyeztetek; ha a mostani  helyzet marad, el kell gondolkodni, a megye többi részén szolgáltasson-e a Vízmű – válaszolta Papp László.

– Kormányzati támogatás nélkül nem lehet megoldani a tömegközlekedés finanszírozását, ez egyértelmű, és ki kell bekkelni, hogy a Vízműből ne legyen DKV2 – vélekedett Madarasi István (MSZP). Példákat említett, hogy egyébként jól működő, eredményes városi cégek a keresztfinanszírozás miatt súlyos terheket vállalnak, szerinte ez hosszú távon nem tartható. Rákérdezett a Hotel Lycium jövőjére is.

Papp László elmondta, a jelen szállodapiaci folyamatok mellett megéri a Lyciumot lépésenként felújítani, ahogyan ez zajlik is; majd működtetni. – A debreceni szállodapiac szárnyal, lenne kérője a hotelnek, de eszem ágában sincs kiadni a város kezéből – jegyezte meg.

Meghosszabbították a képviselők a Debrecen Városkártyák érvényességét 2030 végéig, és támogatják a Gyermekkert Óvoda tetőcseréjét. Módosították az önkormányzati fenntartású óvodák felvehető maximális gyermeklétszámát 7 ezer 100 főről 6 ezer 872 főre, az elfogadott előterjesztés szerint azonban ez elegendő valamennyi, debreceni lakóhellyel rendelkező kisgyermek óvodai nevelésének ellátására.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában