Közgyűlés

2023.04.27. 11:42

Szabályozzák és egyben díjazzák is Debrecenben a cívisházak ápolását

A város építészeti múltját védő döntésekről egyeztettek a képviselők a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Összesen 22 témát tárgyaltak csütörtök délelőtti tanácskozásukon a képviselők

Forrás: Molnár Péter

A város új Településképi Arculati Kézikönyve és a településkép védelméről szóló új önkormányzati rendelet megalkotásával összefüggő együttes döntések meghozatala, valamint az Év Cívis Háza elismerés létrehozásáról szóló szándéknyilatkozat elfogadása volt a központi téma Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése április 27-i ülésén.

A napirendi pontok elfogadása előtt letette esküjét a közgyűlés új képviselője, Káposznyák István, a Szolidaritás Mozgalom politikusa. 

Letette esküjét a közgyűlés új képviselője, Káposznyák István, a Szolidaritás Mozgalom politikusa
Letette esküjét a közgyűlés új képviselője, Káposznyák István, a Szolidaritás Mozgalom politikusa
Forrás: Molnár Péter

Összesen 22 témát tárgyaltak csütörtök délelőtti tanácskozásukon a képviselők. A cívisházak védelmét szolgáló elképzelésekkel kapcsolatban Papp László polgármester kiemelte: az elmúlt időszak közérdeklődésének középpontjában egyebek mellett a város építészeti örökségével kapcsolatos kérdések kerültek. Korábban több döntés is született a cívisházakkal kapcsolatban és jelenleg is folyamatban vannak értékvédelemmel kapcsolatos eljárások. 

A helyi védettség általi korlátozások mellett fontos a tulajdonosok szemléletformálása is. Az Év Cívis Háza elismeréssel szeretnénk őket ösztönözni arra, hogy ápolják, gondozzák a városkép tekintetében is fontos ingatlanukat 

– emelte ki.  

Madarasi István (MSZP) egyetértését fejezte ki a tervezett szabályozással és elismeréssel kapcsolatosan. – Helyesnek tartom azt a gondolatot, hogy Debrecen történelmi múltját, építészeti hagyományait megőrizzük és ne a befektetési igények határozzák meg a városképet – fogalmazott, azonban aggodalmát kifejezve feltette azt a kérdést, mennyire lesznek védettek attól a helyzettől, amikor egy állami beruházáshoz kapcsolódó magasabb jogszabály felülírja a helyit. Erre Papp László megnyugtatott, hogy országos szinten nem jellemzőek ezek a helyzetek és Debrecenben is csupán egyszer fordult elő ilyen az elmúlt évek során. Az aggodalmat mindenesetre jogosnak tartja, hiszen a helyi lakosoknál, döntéshozóknál jobban más nem ismeri a helyi építési viszonyokat. A polgármester emellett köszöntet mondott a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesületnek a szakmai segítségnyújtásban. 

Papp Viktor, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője fontosnak és példamutatónak tartja a díj alapítását, Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen) szerint a gyakorlati megvalósulás mutatja majd meg a meghozott döntések jelentőségét.

Az új Településképi Arculati Kézikönyv megalkotását egy kormányrendelet teszi szükségessé. Az előterjesztés szerint a Településképi törvény értelmében településképi arculati kézikönyv készül, mely feltárja és ismerteti Debrecenen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit, és ennek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására. 

Az új kézikönyv és a településképi rendelet elsődlegesen továbbra is Debrecen város történelmének, hagyományainak őrzését, a település identitását védő intézkedések megtételét és az építészeti örökség jövő nemzedéknek történő átadását szolgálja.  

A folytatásban Vaszkó Imre (DK) arról érdeklődőtt, hogy a Liget lakópark bővítésével kapcsolatosan mikor jelenik meg nagyobb forgalom vagy infrastruktúrafejlesztés, ami érintheti többek között a Csigekert, Szabó Lőrinc és Balmazújvárosi utak csomópontjának fejlesztését, melynek tervezése korábban előrehaladott állapotban volt. – A fejlesztési terület szabályozása előtt a terület tulajdonosával egyeztetést folytattunk, ugyanis a környékbeliek is jelentős figyelmet fordítanak ezen terület alakulására. Utóbbiak részéről az volt a kérés, hogy csak abban az esetben döntsön a közgyűlés ezen terület beépíthetőségéről, ha a már kialakult közlekedési rendszertől független közlekedési kapcsolatot kap ez a terület – idézte fel válaszában Papp László. Ez azt jelenti, hogy nem a Liget lakópark felől történik a beruházási terület megközelítése és feltárása, hanem a Decathlon irányából, amelyet a beruházónak kell kialakítani. 

A Szabó Lőrinc – Csigekert fejlesztésével kapcsolatosan hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy ennek a csomópontnak a sorsa megoldódjon, ezért is szerepel abban a fejlesztési csomagban, amit Szijjártó Péter miniszter legutóbbi látogatásakor beszélt. 

BS


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában