Megyei önkormányzat

2022.11.16. 07:00

Több beruházást is felfüggesztett a kormány Debrecenben és Hajdú-Biharban

A 4-es főút Debrecen és Hajdúszoboszló közötti szakasza is piros lámpát kapott, de a közgyűlés ezt nem hagyná annyiban.

Több, Debrecent érintő útfejlesztés is piros lámpát kapott Illusztráció: Napló-archív

Forrás: Napló-archív

Pénteken tartja következő ülését a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviselő-testülete. A közgyűlési előterjesztések között szerepel egyebek mellett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása a megyét érintő fejlesztések aktuális helyzetéről, melyből kiderül: több projekt megvalósítását is felfüggesztette a kormány.

Ennek következtében egyelőre nem folytatódik a debreceni Vágóhíd utcai vasút feletti híd és a kapcsolódó úthálózat fejlesztésének előkészítése, az M35 autópálya és a 35. számú főút közötti, Debrecen–Józsa északi tehermentesítő út engedélyes és kiviteli terveinek elkészítése.

Parkolópályán az Ótemető utcai csomópont 

A 35. számú főút Debrecen és Józsa közötti szakasza kétszer kétsávosítása tervezőjének kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítését szintén felfüggesztették, ahogy a debreceni Rakovszky– temető utcai csomópontban jobbra kanyarodó, valamint az Árpád téri csomópontban jobbra kanyarodó sávok létesítése is.  

Szintén parkolópályára került a debreceni Balmazújvárosi út – Füredi út – Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca meglévő csomópontjának átépítése. A kanyarodósávokat, kerékpárútszakaszokat és szervízutat is magában foglaló projekt kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárása kapott piros lámpát.

Forráshiány miatt nem léphet hatályba egyelőre a Debrecent keleti irányból elkerülő út hiányzó, a 47. számú főút és a 354. számú főút közötti szakaszára vonatkozó tervezési szerződés. A Kassai út további bővítése és csomópontjainak fejlesztése is határozatlan időre lekerül a tervasztalról, ahogy a Polgár térségében, a 35-ös számú főút és a 3324. jelű út csomópontjának az átépítésének tervezése is.

Lépések várhatóak a 4-es főút ügyében

Szintén felfüggesztették a 4-es számú főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti, mintegy 12 kilométernyi szakaszának bővítéséhez kapcsolódó területszerzési és kivitelezési feltételes közbeszerzési eljárás megindítására vonatkozó feladatokat.

A megyei önkormányzat sajnálattal veszi tudomásul, hogy Magyarország központi költségvetésének korlátozott lehetőségeire figyelemmel a 4. számú elsőrendű főút Debrecen és Hajdúszoboszló közötti szakasza négynyomúsításának megvalósítását szolgáló munkálatokat felfüggesztették – olvasható az előterjesztés határozati javaslatában.

A dokumentum következő pontokban leszögezi: egyértelmű támogatását nyilvánítja ki a grémium az érintett szakasz bővítését szolgáló kormányzati törekvések iránt, továbbá a megyei közgyűlés felkéri az elnökét, hogy az érintett egyéni országgyűlési képviselők bevonásával kezdeményezzen egyeztetéseket Magyarország Kormányánál a beruházásról.

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában