Márk dráma

2023.04.07. 16:19

Sikeres volt a debreceni Kék Vödör akció: 500 vödröt töltöttek meg

Nagypéntek révén Márk evangéliumát is színpadra vitték a menekültek.

Kiss Ábel Lukács a nagypénteki eseményen

Forrás: Czinege Melinda

A Dorkász Szolgálat Alapítvány pénteken, április 7-en zárta a húsvéti Kék Vödör tartósélelmiszer-gyűjtő akcióját, nagypéntek révén összekötötték mindezt egy különleges előadással. A Dóczy Gimnázium dísztermében a Dorkász Befogadóközpontjában élő menekültek adták elő délután a Márk dráma című színdarabot, amely Márk evangéliumának egy különleges feldolgozása. Kiss Ábel Lukács, az alapítvány igazgatója a bemutató megkezdése előtt a gyűjtés adatait ismertette. 

Nagyon örülünk, hogy sikerült az 500 vödröst kitűzött célunkat elérni, így hárommillió forint értékben 2,5 tonnányi élelmiszert sikerült gyűjteni, melyet 6 településen, 250 családnak és 150 nehéz sorsú idősnek osztunk szét az ünnepek alatt. Budapesten is indítottunk gyűjtést, onnan további 100 vödröt hoztunk el.

Forrás: Czinege Melinda

Azt tapasztaltuk, hogy idén az emberek nehezebben nyitják meg pénztárcájukat, mindenki érzi a körülöttünk lévő gazdasági helyzetet, és talán ennek oka, hogy csökkent az adakozási kedv – tudtuk meg. Hozzátette: már útnak is indultak a csomagok, de aki még szeretne adakozni, a honlapon bármikor „megtölthet” egy vödröt.

Megérintette őket az üzenete

Kiss Ábel Lukács kiemelte, kétszáz menekülttel élnek együtt már egy éve, ezért is fontos a húsvéti előadás, ugyanis közösséget épít, másrészről pedig felhívja a figyelmet az evangélium üzenetére. Az sem utolsó, hogy szerettek volna visszaadni valamit Debrecen közösségének is. 

Előadással készültek a menekültek Debrecenben
Forrás: Czinege Melinda

– Egy élmény formájában szerették volna megajándékozni a város lakosait, méghozzá egy olyan előadással, ami rámutat nagypéntek üzenetének a lényegére – fogalmazott. Benedek Zalán, az előadás rendezője, a Márk dráma című projekt vezetője portálunknak elmondta, a Márk dráma egy interaktív körszínház. – Ennek lényege, hogy berendezünk egy termet, székeket rakunk körbe, melyek 2-3 sorban befele néznek a terem közepére, így a közönséget és a nézőket is be tudjuk vonni az előadásba – mutatott rá a rendező. 

Benedek Zalán
Forrás: Czinege Melinda

Zalán beszámolt arról is, hogy a próbálni hétfőn kezdtek, a 15 szereplőt pedig már hetekkel korábban kiválasztotta.

Jó hangulat volt minden próbán, voltak nehéz pillanatok, amikor elfáradtunk, de összességében számomra is nagy élmény volt a menekültekkel együtt próbálni

– mondta. Zalán megosztotta azt is, hogy a próbák alatt érezhető volt, hogy ez a darab fontos nekik, hisznek ebben, mélyen érinti őket az előadás tartalma. 

ND
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában