Robotika

2023.04.05. 12:00

Kiszabadult vírus terjedését akadályozták meg Debrecenben – fotókkal, videóval!

A Lego robotoké volt a főszerep a Mechwartban rendezett versenyen.

A csapatok már összeépített robottal érkeztek

Forrás: Molnár Péter

Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban kilencedik alkalommal rendezték meg a Mechwart Lego Robot Kupát, amely a Lego Mindstorms robotok építésére és programozására épül.

Az idei téma aktualitását a koronavírus-járvány adta. A versenyzők feladata az Alpha–2023 kutatóváros egyik laborjából kiszabadult vírus terjedésének megakadályozása, az ellenanyag szétterjesztése, majd a város felszabadítása volt, mindez persze csak az iskola Padlástér termében kialakított terepasztalon. A versenyre az online fordulóban legtöbb pontot szerző, legjobb tizennégy csapat jutott be be.

A robot kupán a vármegyében tanuló általános és középiskolások mérik össze tudásukat és kreativitásukat egy kategóriában. A csapatok már összeépített robottal érkeznek, a helyszínen csupán a szükséges átprogramozást és átépítést végzik el a rendelkezésükre álló idő alatt. Ezt követően kezdődnek a futamok, melyek során a robotoknak a lehető legkevesebb hibával kell végigmenniük a pályán. A verseny kiváló alkalom arra, hogy a diákok elsajátíthassák a robotika alapjait, amelyet később felhasználhatnak a tanulmányaik során

 – tájékoztatott Péter Miklós oktató, a verseny főszervezője. Mint mondta, a futamra összesen hét perc áll rendelkezésre csapatonként. A hét szakaszból álló pályán olyan feladatokat kell a robotokkal minél jobban elvégeztetni, mint például a vonalkövetés, egyes akadályok kikerülése, vagy éppen emelkedőkön, lejtőkön való áthaladás.

– Nemes vetélkedés előtt állunk. Számunkra ez egy nagyon kedves verseny, amely egyben komoly díjakkal is jár. A Nemzeti Tehetség Program pályázatán nyert lehetőséget kihasználva több mint egy millió forint értékű ajándékot fogunk szétosztani a nyertesek között. A győztes csapat minden tagja egy-egy Lego robot készlettel lesz majd gazdagabb – hangsúlyozta Barcsa Lajos, a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában