Autós szemétszedés

2023.04.23. 11:38

Így is lehet tenni a debreceni környezetért! – fotókkal

Játszva, élményeket gyűjtve fedezték fel a cívisváros környezetét a Trabant-expedíció és a Debrecen Jövőjéért Mozgalom által szervezett program résztvevői.

Vadász Zsolt, az esemény szervezője

Forrás: Kiss Annamarie

Különleges kezdeményezéssel ismerkedtünk meg április 22-én Debrecenben, ugyanis a Föld napja alkalmából szervezett GPS-es nyomkereső túrát a Trabant-expedíció és a Debrecen Jövőjéért Mozgalom. Az autós túra célja a cívisváros környéki illegális hulladéklerakók felkutatása és regisztrálása volt, valamint az önkéntes hulladékgyűjtés egy izgalmas családi vetélkedő formájában. 

– Mindenki megkapja a GPS-pontokat, majd önállóan teljesíti a feladatokat a megadott leírások és kérdéssor alapján. Reggel 9 órakor indultunk a Látóképi csárdától, és körülbelül egy 70-80 kilométeres kört teljesítünk Debrecen külterületén. A verseny Fülöp térségében ér majd véget – ismertette Vadász Zsolt szervező. Mint megtudtuk, céljuk, hogy felhívják a világ figyelmét arra, hogy a fogyasztói társadalomnak nem minden reklámját kell bevenni. A játékos vetélkedővel szeretnék kivenni (képletesen) a gyerekek kezéből az okoseszközöket, és megismertetni velük a természetet, valós élményt adni nekik a szabadban való játékkal és játszva tanulással. 

– A Trabant-expedíció mintegy tíz éve szervezi és vezényli le a környezettudatosság szellemében ezeket a GPS-pont-kereséseket. Márciusban Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében szedtünk szemetet, de voltunk ugyanezen céllal Heves vármegyében vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén a Börzsöny Alapítvánnyal – sorolta Vadász Zsolt. Elmondta: vannak társaik, akik ugyanezen céllal járják a Kaukázust, Afrikát vagy épp Szibériát. Kiemelte, a Trabant-expedíció jelmondata, hogy

önös érdekből nem fordítják el a kulcsot, minden esetben valamilyen humanitárius vagy természetvédelmi tevékenység miatt ülnek a volán mögé.

Nyers Tamás harmadjára vesz részt ilyen rendezvényen, legutóbb Szolnokra is elkísérte Zsoltot. Elektromos autójával pedig humanitárius és természetvédelmi tevékenységet végezve bejárta fél Ázsiát is.

Nyers Tamás
Nyers Tamás
Forrás: Kiss Annamarie

– Most elhoztam magammal a két fiamat is, mert ez tényleg egy igazi családi program. Izgalmas a különböző pontok felkeresése, érdekesek a feladatok. A nyertes pedig az lesz, aki a lehető legkevesebb kilométer megtételével teljesíti a napot – ismertette a szabályokat. Elmondta, nem Debrecenben él, azonban egyetemre ide járt, viszont most olyan helyekre is eljut, ahová a diákévek alatt nem. A verseny féltávjánál pedig örömmel konstatálta, hogy egyetlen illegális hulladéklerakó hellyel sem találkoztak.

BS 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában