Bezártak

2023.03.19. 07:00

Negatív visszhangja van a végleg bezáró postáknak a vármegyében

Nem csak a kényelemről szól, sokaknak valódi problémát okoz, hogy a lakóhelyhez közeli postára végleg lakat került.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Nagy változást hozott 2022 novembere a postán dolgozók és az oda járók életébe, a Magyar Posta Zrt. ugyanis bejelentette: az ország 366 szolgáltatóhelyének üzemeltetését szünetelteti az energiafelhasználás érdemi csökkentése érdekében. A döntés 210 települést érintett, vármegyénkben összesen 16 postát zártak be. Debrecen mellett más településeken is lakat került a posták kapujára, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Létavértes és Püspökladány is érintett volt a bezárások kapcsán. Az akkori kommunikáció szerint a társaság a bezárásokról ideiglenesen határozott, feltételezhetően bízva a körülmények pozitív irányának feltűnésében. 

Ez azonban messze nem jött el, a Magyar Posta Zrt. pedig idén február közepén jelentette be, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő posták újra nyitására.

Az indoklás sem hagy maga mögött túl sok kérdést: a háború és a szankciók okozta energiaválság miatt a társaság működtetésének költségei továbbra is jelentősek, viszont a tapasztalat szerint a jelenleg is működő több mint 2200 szolgáltatóhely az ügyfélforgalmat megfelelően kezeli.

Időközben voltak olyan kirendeltségek, melyek a helyi önkormányzat segítségével újra kinyithattak, a lakosság nagy örömére. Így esett például Berettyóújfaluban a berettyószentmártoni városrészen, vagy Debrecenben a Jánosi és a Galamb utcán. Személyes tapasztalataink szerint, a helyben élők elmondása alapján egyértelmű, hogy bár volt megoldási lehetősége a lakosságnak a bezárásokat követően is, mégis egyszerűbb, rugalmasabb az ügyintézés az otthonukhoz legközelebbi postán.

Nem mindenki örülhet azonban úgy, mint ezek a lakosok. Vannak, akik végleg búcsút inthetnek jól ismert postájuktól.

Ez a kirendeltség véglegesen bezárt. Keressen más közeli kirendeltségeket, és fedezze fel a környéket.

– találkozunk a tájékoztatással, ha interneten keresünk rá a hajdúszoboszlói 2-es, a létavértesi 3-as, vagy éppen a püspökladányi 2-es posták címére, azok nyitvatartására. Az ügyben megkerestük az érintett települések vezetőit.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere elmondta: a februári testületi ülésen vitatták meg a képviselők annak a lehetőségét, hogy a bezáró 2-es posta által korábban biztosított szolgáltatásokat a Hungarospa biztosíthatná a jövőben. 

Nem vártuk meg a konfliktus szélesedését, helyette a megoldást próbáljuk megkeresni. Mivel a Magyar Posta felajánlotta a partnerségi együttműködést, ezért az önkormányzatunk a tulajdonában álló Hungarospa figyelmét hívta fel arra, hogy az idegenforgalmi negyedben lévő ingatlanjain, szolgáltatási helyein biztosíthatná a most hiányzó szolgáltatást. Kértük a vállalkozás menedzsmentjét, hogy tájékozódjon az ügyet érintően, és vegye fel a kapcsolatot az illetékesekkel

 – mondta el a városvezető. Hozzátette, hogy a hiányzó szolgáltatás pótlása a városrészen élők mellett a turisták miatt is kiemelten fontos. Mint mondta, nyaranta a város ezen területén mintegy 20 ezer ember kiszolgálása történik meg.

Létavértesen negatív visszhangja van a postabezárásnak egyfelől, mert ezzel a megmaradt városközpontban elérhető szolgáltatóhelyen jelentősen megnőtt a várakozási idő, másrészt pedig azért, mert a döntéssel a vértesi városrészen gyakorlatilag nincs elérhető posta. Menyhárt Károly polgármester elmondta, hogy megkeresték a Magyar Postát a változás lehetőségét kutatva, és szeretnék, ha a jövőben vállalkozás által működhessen tovább a vértesi városrészen posta. – A vállalkozóknak kiküldtük az ajánlatokat, illetve az illetékes elérhetőségét. Bízunk benne, hogy lesz olyan, aki magára vállalja a feladatot – részletezte. 

Hozzátette, hogy a vértesi városrészen élőknek mintegy négy kilométerré van a legközelebbi posta, így akadhat olyan, akinek problémát jelent a létavértesi 3-es posta végleges bezárása.

A hajdúszoboszlói vagy létavértesi példával ellentétben Püspökladányban inkább tudomásul vette a lakosság a döntést, minthogy háborgott volna azon. Tóth Lajos polgármester megkeresésünkre kifejtette: a Magyar Posta Zrt. által megküldött hivatalos értesítést a képviselő-testülettel is ismertette. Annak tartalmát illetően nem született változtatást kezdeményező javaslat sem a testület, sem a lakosság részéről. A bezárás itt a vasútállomás területén lévő 2-es postát érintette.

A városközpontban elérhető 1-es posta kiszolgálja a lakosságot

– osztotta meg a polgármester.

Ezek a posták tehát nem nyitnak ki, az ideiglenesen zárva felirat visszavonhatatlanul is véglegesre váltott. Tavaly július óta ugyanakkor nemcsak bezártak egyes vármegyei posták, több azok közül teljesen meg is szűnt. Bihardancsházán, Bihartordán, Zsákán, Körösszakálon, Körösszegapátiban, Furtán, Esztáron és Kokadon is postapartneri szolgáltatóhelyek működnek. Ez azt jelenti, hogy egy-egy kijelölt helyi boltban vagy üzletben érhető el a szolgáltatás.

BBI


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában