Iskolai siker

2023.03.25. 18:02

Elsöprő győzelmet arattak a debreceni Kisfazekas negyedikesei egy nemzetközi versenyen

Először nevezett az MCC FIT Kaland Tehetségversenyre a Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola, de tanulói máris a legjobbnak bizonyultak.

Forrás: Kiss Annamarie

Az immár ötödik alkalommal megrendezett komplex, több tudományterületet felölelő tanulmányi versenyre egy híján száz csapat nevezett a Kárpát-medence általános iskoláiból. A megmérettetésre negyedik osztályos gyerekek jelentkezhettek, a döntőbe pedig összesen tíz csapat kerülhetett be. A legjobbak között két debreceni intézmény is szerepelt. A Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola negyedikesei bravúroztak a megmérettetésen, s végül elnyerték a legjobbnak járó díjat. „A galaxis őrzői” csapatnevet választotta Ferenczi Dóra, Fodor Kira Laura és Kiss Zsófia, akik most örömmel számoltak be a Haonnak a versenyen szerzett tapasztalataikról.

Forrás: Iskola-archív

Öröm, sok befektetett munka, kihívás, viták és könnyek – címszavakban így nyilatkoztak a lányok a versenyről, de persze e szavak mögött sokkal több van. Azt, hogy pontosan mi volt a feladatuk, és milyen megoldással rukkoltak elő, elmondták portálunknak. A gyerekek egy képzeletbeli űrutazásra invitáltak bennünket (és persze annak idején a verseny valamennyi résztvevőjét és bíráját). Hajónaplót készítettek, melynek segítségével megismerhettük a Kepler-22B bolygót, vagyis azt a fantáziabirodalmat, melyet a Kisfazekas diákjainak képzelete formált meg.

Forrás: Kiss Annamarie

– Színes, fantáziadús bolygót álmodtunk meg, az egyik részfeladatban pedig videónaplót is kellett készítenünk a képzeletbeli bolygón. Ez a feladat tetszett a legjobban mindannyiunknak, mert itt képzeletbeli lények bőrébe bújhattunk – osztotta meg Kira.

Egyedi jelmezeket készítettek

Zsófia elmondta, hogy az űrbázisuk makettjének megtervezésénél a méretarányokra is figyelniük kellett, ez külön feladat elé állította őket. A maketthez – melyen egy tíz fős legénység teljes főhadiszállása is helyet kapott – sok más mellett purhabot, ragasztót, kőgyurmát, kávézaccot, színes sót, fogpiszkálót és LED-izzót is használtak. A lányok fantáziája első körben túl színesnek bizonyult, ezért a makettet a zsűri kritikájának mentén valamelyest átalakították.

Forrás: Iskola-archív

A gyerekek papírmasé-rakétát is készítettek, ami a Déri Múzeum előtti téren hagyhatta el a Földet, továbbá részfeladatként jelmezeket is terveztek maguknak. – Mindenkinek egyedi jelmezt készítettünk. Felhasználtunk CD-lemezt, alufóliát, földgömböt a sisakhoz, hőálló fóliát – részletezte Dóra. Végül pedig egy videóblogot is készítettek a diákok, melyben egy általuk kitalált szituációt játszottak el. A verseny döntőjén a videón bemutatott történetet élő színjátszással kellett befejezniük a tanulóknak.

A debreceni diákok elmondták, hogy a versenyre nevezés után még csak kalandként tekintettek az előttük álló feladatokra, viszont a döntőbe jutást követően elhatározták: meg akarják nyerni a versenyt. Ez a vágy végül valósággá vált: „A galaxis őrzői” csapatot találta a legkiválóbbnak a szakmai zsűri.

Kiss Zsófia (balról), Fodor Kira Laura és Ferenczi Dóra
Kiss Zsófia (balról), Fodor Kira Laura és Ferenczi Dóra
Forrás: Kiss Annamarie

Különös hangsúlyt kap a tehetséggondozás

A diákokat Káli Anna tanárnő készítette fel a megmérettetésre. Elmondta: a verseny a gyerekek kreativitását igényelte, emellett kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a diákok több tudomány- és szakterületet megismerhessenek. A projektnek köszönhetően sok más mellett a mérnökök, a divattervezők, a színészek és médiaszakemberek világából is kaphattak ízelítőt. A tanárnő beszélt arról is, hogy a tanítványai a tehetségversenyen nemcsak tárgyi nyereményeket zsebelhettek be, hanem lehetőséget kaptak arra is, hogy a Debrecenben szeptembertől induló MCC Fiatal Tehetség Programban részt vegyenek.

Forrás: Iskola-archív

Petőné Horváth Mária, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: az iskolát gyermekközpontúság, egyénre szabott fejlesztés, tehetséggondozás jellemzi, s mint mondta, a tanulók versenyen szerzett sikereihez mindez nagyban hozzájárul. – A tehetséggondozásra kiemelt ügyként tekintünk, mind a Debreceni Tankerületi Központ által szervezett, mind az intézményünk berkein belül indított programok hangsúlyt kapnak; legyen szó ének, szavalás, rajz, képzőművészet vagy zene területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokról. Szakkört indítottunk matematika, ének, dráma, informatika, képzőművészeti és idegen nyelvi területet érintően. A tapasztalatok szerint a gyermekek a legnagyobb sikereket a két utóbbi területen érik el – sorolta az igazgató. Hozzátette, hogy az iskola magáénak tudhatja a „Kiválóan akkreditált tehetségpont” címet is, továbbá büszkén nyilatkozott a tanév végén kiosztható „Fazekas Príma Díjról” is, hiszen nem egy példás eredményt elért, kiváló magatartású gyermek vehette már át az iskola ezen kitüntetését.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában