Újabb fúrás!

2023.03.06. 15:39

Fúrótorony magasodik a táj fölé Monostorpályi határában – frissítve

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban

Forrás: Kiss Annamarie

Arról az információról értesült a Haon, miszerint új fúrásokat végez Monortorpályi határában a Mol gigantikus berendezése, mely éppen úgy néz ki, mint amely Komádiban működik.

Mint arról nemrég írtunk, három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban; kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon.  A három új kút akár 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig.

Forrás: Kiss Annamarie

Az MTI közlése szerint a Mol szakemberei hétfőn sajtótájékoztatón ismertették a kutatási folyamatokat. Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója tudatta, sikeresen zajlik a Mol sekélygáz-kitermelési programja, amelynek egyik helyszínén, a hajdú-bihari Monostorpályiban a sajtónak bemutatták az R-69-es fúrótoronynál folyó munkálatokat.

Homonnay Ádám elmondta, ez a negyedik ígéretes fúrásuk, korábban három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon: kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A három új kút 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig, további hétezer lakás gázellátását pedig a tervek szerint a még ebben az évben termelésbe álló, Monostorpályi határában lévő új kút fogja biztosítani – fűzte hozzá.

Az igazgató utalt arra, hogy 2019-ben indították el a sekélygáz-programot, új technológiával a földfelszínhez közelebb eső rétegekből, sekélyebb, 1500-2000 méter mélységből hozzák felszínre a gázt.

Forrás: Kiss Annamarie

A sekélygáz-program azért is eredményes, mert a modern szeizmikus eljárásokkal olyan adatokhoz jutnak, amelyekkel már az irodában nagy pontossággal kijelölhető, hol van kitermelésre alkalmas gáz – magyarázta megjegyezve: ennek köszönhetően az elmúlt években 18 fúrásból 16 sikeres volt.

Magyarországon a jelenleg termelt évi 1,4 milliárd köbméter gáz mintegy öt százalékát adja a sekélygáz, és az ország biztonságos gázellátása érdekében folyamatosak a feltárások - jelezte Homonnay Ádám.

A Monostorpályi térségében folyó, egymilliárdos költségű feltárást ígéretesnek, a térséget a földgáz kutatás-termelés szempontjából perspektivikus területnek nevezte a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója a helyszínen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában