Sikeres fúrás

2023.02.28. 11:04

Komádiban kettő, Álmosdon egy földgázkutat fúrt a MOL

A sekélygáz-kitermelés nemcsak a hazai gázellátásra, de a környező települések gazdaságára is jó hatással lehet.

Komádiban két kutat is találtak

Forrás: mol.hu

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon; a három új kút akár 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig – írta a vállalat közleményére hivatkozva hétfőn az MTI.

Tóth Ferenc, Komádi polgármestere a Hajdú Online megkeresésére megerősítette: a vállalat régóta végez fúrásokat a város közigazgatási területén a belterülettől különböző távolságokra, ezek közül kettő lett most sikeres. 

Tudtunk korábban is, hogy van a környékünkön gázmező és örülünk, hogy elkezdődik a kitermelés. A kutak kiépítéséhez már érkeznek az engedélykérések, ezeket igyekszünk minél gyorsabban megvizsgálni és a szükséges hozzájárulásokat kiadni

 – mondta a városvezető. Hozzátette: bíznak benne, hogy a későbbiekben további kutakat is kialakítanak és a termelés meg fog jelenni a város iparűzési adóbevételeiben, a város gazdasága szempontjából.  

– Korábban már lehetett tudni, hogy van itt gázmező, voltak is fúrások, de az új technológia eredménye a siker – mondta érdeklődésünkre Tóth Sándor, Álmosd polgármestere. Mint megtudtuk, a Mol mellett az O&GD is kutat a környéken. Előbbi Álmosd Bagamér felőli oldalán végez munkálatokat, sikeres fúrást a temető környékén hajtottak végre. Utóbbi pedig Kokad irányában és belterületi részeken keres. A településvezető hozzátette: termelőkutak kiépítésére vonatkozó engedély- vagy hozzájárulási-kérelemről nincs tudomása.  

Akár ötvenezer családi ház ellátására

A MOL közleménye szerint 2019-ben indították el a sekélygáz-programot, az azóta eltelt időben 18 fúrásból 16 lett sikeres. Az évi 1,4 milliárd köbméteres magyarországi gázkitermelésnek mintegy 5 százalékát adja a sekélygáz. 

A magyarországi gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák. Az eddig termelésbe állított sekélygáz-kutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50 ezret – közölte a Mol.

A három új kút akár napi 750 hordóegyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi mintegy 32 ezer hordóegyenértékes magyarországi gáz- és olajtermelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezők termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudják – fejtette ki a közleményben a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában